«Ιστορώντας και μαγειρεύοντας» για τα όσπρια στην ΕΡΤ Βόλου

Η Μαρία Δημήτριου και αυτό το Σάββατο, 2 Απριλίου, (9 με 10 το πρωί), -μέσα από τις συχνότητες της ΕΡΤ Βόλου (100,7 & 101,2 FM, 1485 ΑΜ, http://webradio.ert.gr/volos/)- επιμένει στον αστερισμό των οσπρίων και αυτή τη φορά «βγάζει» στη φόρα τις φακές και τα ρεβίθια………

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η φακή είναι από τα πρώτα φυτά που καλλιέργησε ο άνθρωπος. Κατάγεται από τη Μέση Ανατολή, όπου έχουν βρεθεί σπόροι σε αρχαιολογικούς χώρους σε Συρία και Παλαιστίνη, οι οποίοι χρονολογούνται περίπου από το 10.000 π.Χ. Μην ξεχνάμε ότι στη Βίβλο της Γένεσης, ο Ησαύ εγκατέλειψε τα πρωτοτόκια του “αντί πινακίου φακής”. Στην κεντρική Ευρώπη, στα χρόνια του Μεσαίωνα, η φακή είχε κακή φήμη και είχε κηλιδωθεί από την -αστήρικτη φυσικά- κατηγορία πως επιδρά κατασταλτικά στην ερωτική επιθυμία και αυτό γιατί τις φακές τις έτρωγαν συχνά οι μοναχοί στα καθολικά μοναστήρια, όπου βέβαια το σεξ ήταν απαγορευμένο.

Αντίθετα, για τα ρεβίθια –την ίδια εποχή- πίστευαν ότι προκαλούν σεξουαλική διέγερση.

Στην αρχαία Ελλάδα. τα ρεβίθια τα αποκαλούσαν ερέβινθους και σκωπτικά τα παρομοίαζαν με το ανδρικό μόριο. Στους Αχαρνής, ο Δικαιόπολης ρωτάει την κοπέλα από τα Μέγαρα, που είναι μασκαρεμένη σε γουρουνίτσα, αν τρώει ερέβινθους……

Το ρεβίθι, πάντως, χρησιμοποιείται συχνά για παρομοιώσεις μεγέθους. Και βέβαια, μπορεί ο Κοντορεβιθούλης, να ήταν κοντός και μικρός σαν ρεβίθι, αλλά ήταν έξυπνος και δαιμόνιος. Εξάλλου, ένα σπυρί σαν ρεβίθι είναι μεγάλο, όπως άλλωστε και ένα πολύτιμο πετράδι.

Τα ρεβίθια έδωσαν και το παρατσούκλι στον μεγάλο ρήτορα της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας Κικέρωνα (Στα λατινικά το ρεβίθι λέγεται cicer – κίκερ), καθώς ήταν ψευδός και ασκούνταν στην εκφορά των λατινικών βάζοντας ρεβίθια κάτω από τη γλώσσα του.

Αυτά και άλλα πολλά, το ερχόμενο Σάββατο στις 9 το πρωί, στην εκπομπή «Ιστορώντας και Μαγειρεύοντας», από τις συχνότητες της ΕΡΤ Βόλου.

Συνεργάτης της εκπομπής ο Τάσος Χατζηγεωργίου. Τη μουσική επένδυση όπως πάντα έχει η Δέσποινα Τσούκα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.