Βόλος: Επέτειος του Πολυτεχνείου με «άρωμα» Δεκεμβρίου 2013 (photo’s + videos)

Πολεμικό σκηνικό από καμένους κάδους «ντου» της Αστυνομίας και προσαγωγές

Επανάληψη του σκηνικού του Δεκεμβρίου 2013 ήταν στο τέλος της η σημερινή πορεία της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε ιδανικά με μαζική συμμετοχή φορέων, φοιτητών και πλήθους κόσμου, αλλά κατέληξε άδοξα με σπάσιμο καμερών ασφαλείας και μιας πινακίδας τράπεζας στη διάρκειά της και πολεμικό σκηνικό που δημιούργησαν καμένοι κάδοι στις οδούς Ιάσονος, Δημητριάδος και Μαυροκορδάτου από περίπου 100 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου, με αποτέλεσμα να επιτεθούν διμοιρίες υποστήριξης της Αστυνομίας που τους κύκλωσαν και τους έκλεισαν το Θόλο του Παπαστράτος, κάνοντας χρήση βομβίδων κρότου και λάμψης. Τελικά, με παρέμβαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργου Πετράκου, οι δυνάμεις της Αστυνομίας απομακρύνθηκαν και οι φοιτητές που είχαν εγκλωβιστεί απομακρύνθηκαν, για να λήξει, λίγο μετά τις 9 το βράδυ η κινητοποίηση, ενώ δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν σε οκτώ προσαγωγές, με τις έξι να αφορούν ανήλικους που αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η μεγάλη πορεία φορέων (βουλευτών, του πρύτανη και καθηγητών του Π.Θ., ΕΚΒ, ΕΛΜΕ κλπ.), φοιτητών και κόσμου, ξεκίνησε στις 18.40 από τον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δια των οδών Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη και Αναλήψεως, κατευθύνθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όπου νεαροί που φορούσαν κουκούλες, έσπασαν μάρμαρα του αύλειου χώρου για να εφοδιαστούν με πέτρες.

Στη συνέχεια και χωρίς επεισόδια, η πορεία κατηφόρισε την οδό Ιωλκού με προορισμό την Ιάσονος, αλλά στην οδό Δημητριάδος, νεαροί με κουκούλες έβαλαν φωτιά στους δύο πρώτους κάδους ανακύκλωσης.

Τελικά η πορεία προχώρησε και άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου έσπασαν τις κάμερες ασφαλείας της Alpha Bank της οδό Ιωλκού – Ιάσονος, στης Eurobank στην οδό Ιάσονος – Αντωνοπούλου, ενώ έσπασαν και την πινακίδα της Τράπεζας Πειραιώς (Ιάσονος – Κ. Καρτάλη).

Η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στις 20.10 έξω από το θόλο και άρχισε να διαλύεται, ενώ επί τόπου έμειναν φοιτητές και αντιεξουσιαστές, με τους δεύτερους να βγαίνουν μέσω της Μαυροκορδάτου στη Δημητριάδος.

Εκεί έβαλαν φωτιά σε δύο κάδους πριν την οδό Φιλελλήνων, άλλους τέσσερις κάδους σκουπιδιών μεταξύ Μαυροκορδάτου – Γαμβέτα και σε άλλους δύο επί των οδών Μαυροκορδάτου – Δημητριάδος.

Το «ντου» της Αστυνομίας
Οι περίπου 100 νεαροί παρέμεναν στο σημείο, μέχρις τις 20.45, οπότε δυνάμεις υποστήριξης της Αστυνομίας (που μέχρι εκείνη την ώρα ακολουθούσαν διακριτικά την πορεία), κύκλωσαν τους νεαρούς από τη Δημητριάδος, τους εγκλώβισαν να μπουν στη Μαυροκορδάτου με ρίχνοντας μερικές βομβίδες κρότου – λάμψης, τους ανάγκασαν να μπουν στο Θόλο του Πανεπιστημίου.
Μάλιστα μια διμοιρία υποστήριξης έκλεισε την έξοδο προς την Ιάσονος και μια δεύτερη προς την Αργοναυτών (παραλία).

Στο σημείο εκείνο και στις 9.05 το βράδυ παρενέβη ο πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος, που ζήτησε από τις δυνάμεις της Αστυνομίας να απομακρυνθούν για να βγουν οι εγκλωβισμένοι στο θόλο φοιτητές.
Πράγματα, μετά από πέντε λεπτά, η διμοιρία απομακρυνόταν και οι φοιτητές έβγαιναν από την έξοδο του θόλου προς την παραλία, για να λήξει η επεισοδιακή νύχτα.

Αρκετές προσαγωγές
Δυνάμεις της Αστυνομίας εγκλώβισαν τέσσερις νεαρούς φοιτητές, επί των οδών Ιάσονος και Κ. Καρτάλη και, αφού τους ακινητοποίησαν, τους προσήγαγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας.

Επίσης έγιναν προσαγωγές τεσσάρων τουλάχιστον ακόμη νεαρών σε διάφορα σημεία κατά μήκος της παραλίας, της Ιάσονος και των γύρω δρόμων. Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες πρόκειται για έξι ανήλικους (που ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι) και τρεις αλβανούς.

Τελικά, η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ, όταν αποχώρησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας, από τον γύρω χώρο του Πανεπιστημίου Παπαστράτος όπου βρίσκονταν για αρκετή ώρα αφότου μπήκαν οι φοιτητές στο θόλο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.