Δεκατρείς προσαγωγές για τα επεισόδια στην πορεία του Βόλου (video + φωτογραφίες)

φωτό αρχείου
Εννέα Έλληνες και τέσσερις Αλβανοί κυρίως ανήλικοι

Δεκατρεις προσαγωγές έγιναν το βράδυ της Κυριακής, κατά τα επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και Αστυνομίας, που ακολούθησαν την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη γύρω περιοχή του κτιρίου Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, οι αστυνομικοί έκαναν προσαγωγές εννέα Ελλήνων και τεσσάρων Αλβανών, ηλικίας από 14 ως 20 χρονών, από τους οποίους όμως δεν συνελήφθη κανείς. Ένας ανήλικος, από τους προσαχθέντες, για να γλιτώσει την προσαγωγή, έπεσε στη θάλασσα…

Στη διάρκεια των επεισοδίων και ζημιών που προκλήθηκαν, στο Νοσοκομείο Βόλου μεταφέρθηκαν δύο νεαρές κοπέλες, με αναπνευστικά προβλήματα, από τη χρήση χημικών που έγινε από δυνάμεις της Αστυνομίας.
Τα επεισόδια ξεκίνησαν μετά την πορεία που ξεκίνησε λίγο μετά τις 7 από το Θόλο, με συμμετοχή αρκετών εκατοντάδων φοιτητών, εκπροσώπων κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων και δια των οδών Ιάσονος – Δημητριάδος, Κ. Καρτάλη, Γαζή και Ιωλκού, κατευθύνθηκε στην αρχή της οδού Ιάσονος, για να καταλήξει τελικά στο Πανεπιστήμιο.

Η πορεία ήταν σχετικά ήρεμη, με συνθήματα κατά του κράτους, της Αστυνομίας και του δημάρχου Βόλου, ενώ οι αντιεξουσιαστές έσπασαν κάμερες των ΕΛΤΑ, του ΟΤΕ και τράπεζας, ενώ έσπασαν τις φωτεινές πινακίδες ενεχυροδανειστηρίων, οι προσόψεις των περισσοτέρων είχαν ρολά ασφαλείας.

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα γινόταν συνέλευση, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών αποχώρησε και στην οδό Ιάσονος, έξω από το Θόλο, έμειναν νεαροί του αντιεξουσιαστικού χώρου που άρχισαν να μεταφέρουν κάδους απορριμμάτων, που είχαν συγκεντρώσει από πριν στις οδούς Δημητριάδος και Ιάσονος και τους έβαλαν φωτιά για να δημιουργήσουν «οδοφράγματα».
Λίγο πριν τις 9 το βράδυ, οι αντιεξουσιαστές μετέφεραν δύο κάδους σκουπιδιών, επί ων οδών Δημητριάδος – Κουμουνδούρου και τους έβαλαν φωτιά, ενώ οι ίδιοι βρισκόταν επί της Δημητριάδος, μεταξύ Κουμουδούρου και Μαυροκορδάτου.

Διμοιρίες υποστήριξης της Αστυνομίας, βρισκόταν απέναντι από τους αντιεξουσιαστές, αρχικά στην οδό Ερμού, αλλά δέχονταν αρκετές μολότοφ, κομμάτια πεζοδρομίων και μάρμαρων, που προκάλεσαν ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Για να απωθήσουν τους νεαρούς οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών και κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν, εικόνα που αντίκριζαν πολλοί από τους Βολιώτες που βρισκόταν στο κέντρο και συγκεντρώνονταν για να δουν τι συμβαίνει κυρίως σε Δημητριάδος και, αργότερα στην Ιάσονος, μεταξύ Μαυροκορδάτου και Γαμβέτα.

Άνθρωποι που είχαν παρκάρει τα αυτοκίνητά τους στα σημεία εκείνα, έτρεχαν πανικόβλητοι για να απομακρύνουν, ενώ δεν ήταν λίγα τα αυτοκίνητα που βρέθηκαν με σπασμένα τζάμια από τις πέτρες που έπεφταν κατά των αστυνομικών.

Οι οδομαχίες και το ανθρωποκυνηγητό συνεχίστηκαν για περίπου μιάμιση ώρα, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν και στην παραλία του Βόλου.
Οι κουκουλοφόροι μπήκαν στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου στην οδό Ιάσονος και άρχισαν να πετούν από τα παράθυρα κομμάτια μάρμαρα, καρέκλες και ότι πιο ογκώδες έβρισκαν κατά των αστυνομικών, ενώ στο πέρασμά τους ξερίζωναν δένδρα και λουλούδια από τα πεζοδρόμια, ενώ ξεβίδωναν ακόμη και καλάθια σκουπιδιών του Δήμου.

Τελικά η κατάσταση ηρέμησε μετά τις 10.30 τη νύχτα, όταν οι νεαροί παρέμεναν στο Θόλο, ενώ οι δυνάμεις της Αστυνομίας υποχώρησαν στην οδό Δημητριάδος, αφήνοντας δίοδο στην οδό Αργοναυτών για να απομακρυνθούν οι νεαροί.

«Κοινωνικό φαινόμενο»
Σχολιάζοντας την κατάσταση ο πρύτανης του Π.Θ. Γιώργος Πετράκος, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τα επεισόδια και τις ζημιές, τόνισε ότι οι νεαροί δεν είναι φοιτητές και έκανε λόγο για κοινωνικό και όχι πολιτικό φαινόμενο.

Μετά τις 10.30 βγήκαν φορτωτές και φορτηγά αυτοκίνητα του Δήμου, για να συμμαζέψουν τους κεντρικούς δρόμους που θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο, με φωτιές και πεταμένες σακούλες σκουπιδιών, αλλά και ζαρτινιέρες που οι νεαροί είχαν χρησιμοποιήσει για οδοφράγματα, ώστε η κυκλοφορία να γίνει χωρίς προβλήματα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.