Έσχατη λύση η μετατόπιση του πεσσού λέει η Αρχαιολογία

Με έγγραφο στην αντιπεριφερειάρχη ζητά σύσκεψη φορέων για να βρεθεί λύση

Σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, ζητά με έγγραφό της προς την αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη η προϊσταμένη της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, η οποία, μιλώντας στο «Ράδιο Ένα 102,5», ανέφερε ότι δεν αποκλείει τη μετατόπιση του πεσσού του Ρωμαϊκού υδραγωγείου και το προτείνουν οι αρμόδιοι φορείς ως έσχατη λύση και αφού εξαντληθούν όλες οι υπόλοιπες.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή τα τροχαία ατυχήματα που γίνονται στα «δόντια» της εθνικής οδού, στο ύψος των Αλυκών και η κα Ιντζεσίλογλου τόνισε ότι το μνημείο, που είναι μοναδικό στη Θεσσαλία, εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια έχει απασχολήσει με διάφορες επιφάσεις και αντιφατικές αποφάσεις.
Όπως ανέφερε, εδώ και πολλά χρόνια το θέμα αυτό δεν απασχόλησε ούτε την Υπηρεσία μας ούτε την κοινωνία του Βόλου και προέκυψε πρόσφατα, λόγω ενός ατυχήματος που είχε γίνει το 2011 και στη συνέχεια λόγω ενός ακόμη ατυχήματος που έγινε εντός του Αυγούστου.

Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τόνισε ότι υπάρχει αλληλογραφία και έχουν γίνει αναφορές στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στο τέλος Ιουνίου η κα αντιπεριφερειάρχης απέστειλε έγγραφο και ζητούσε ενημέρωση. «Εγώ, την ίδια μέρα που έλαβα το έγγραφο της τηλεφώνησα και την ενημέρωσα αναλυτικά για το ιστορικό του θέματος, ενώ μέσα στον Αύγουστο, εστάλη και γραπτή ενημέρωση, αναλυτικότατη και με όλο το ιστορικό», τόνισε η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Η βασική πρόταση της ΙΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων είναι να γίνει μονοδρόμηση αυτού του τμήματος της οδού Βόλου – Αθήνας και το άλλο ρεύμα κυκλοφορίας να διοχετεύεται από την οδό Παρμενίδου που είναι παράπλευρη με την εθνική οδό και πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε, ανέφερε η κα Ιντζεσίλογλου.
Μια δεύτερη πρόταση, τόνισε, είναι να γίνει εκ περιτροπής κυκλοφορία, στο συγκεκριμένο σημείο με κίνηση των οχημάτων μόνο σε μια κατεύθυνση και όχι παράλληλη κυκλοφορία.

Να γίνει σύσκεψη
Η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας επισήμανε ότι με δεύτερο έγγραφο που υπέβαλε προς την αντιπεριφερειάρχη προς το τέλος Αυγούστου και μετά το πρόσφατο ατύχημα που έγινε στο σημείο, όπου συγκρούστηκαν δύο αυτοκίνητα και τραυματίστηκε ένας άνθρωπος, προτείνει να γίνει σύσκεψη των αρμόδιων φορέων (Περιφέρεια, Δήμος Βόλου, Τροχαία, Αρχαιολογία κλπ.), διότι ο καθένας είναι αρμόδιος στον τομέα του, με πρωτοβουλία της κας Κολυνδρίνη, για να συζητηθεί το θέμα, να ακουστούν προτάσεις, να εξεταστούν από συγκοινωνιολόγου και άλλους ειδικούς και να δούμε ποια λύση μπορεί να εφαρμοστεί.

«Η τυχόν μετατόπιση του πεσσού πιστεύω ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως έσχατη λύση, εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάποια άλλη», επισήμανε η κα Ιντζεσίλογου, που δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο. Όπως ανέφερε όποια λύση και αν προταθεί θα εξεταστεί από τα συλλογικά όργανα του υπουργείου Πολιτισμού (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στη συνέχεια απαιτείται υπογραφή του υπουργού. Στην περίπτωση δε που οι φορείς αποφανθούν για τη μετατόπιση του πεσσού, πρέπει να εκπονηθεί μελέτη και να βρεθούν τα ανάλογα κονδύλια.

Απαιτείται σοβαρότητα και ψυχραιμία για να βρούμε την πιο σωστή και ενδεδειγμένη λύση, αλλά να εξαντλήσουμε όλες τις άλλες λύσεις, αφού το εξετάσουν οι ειδικοί, ανέφερε η προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Βόλου, που ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «είναι λίγο παράξενο να ζητούν από τον προϊστάμενο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που ορκίστηκε να προστατεύει τα αρχαία, να συναινέσει και να προτείνει την καταστροφή των μνημείων», αναφερόμενοι στα όσα ακούγονται κατά καιρούς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.