Παρέλυσε ο Βόλος τρεις μεγάλες πορείες με χιλιάδες κόσμου στο δρόμο (video – φωτογραφίες)

Μήνυμα αντίστασης και συνέχισης του αγώνα έδωσε η Μαγνησία

Μήνυμα αντίστασης και συνέχιση του αγώνα έστειλε στην κυβέρνηση η Μαγνησία, ενώ ο Βόλος παράλυσε στη χθεσινή 24ωρη απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για πρώτη φορά μετά από χρόνια έκλεισαν όλα τα καταστήματα (εκτός των σούπερ μάρκετς) και χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο δρόμο, μέσα από τρεις ογκώδεις πορείες, για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα που επιβάλει το τρίτο μνημόνιο και υλοποιεί η κυβέρνηση.
Η πιο ογκώδης συγκέντρωση ήταν η κεντρική του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της ΑΔΕΔΥ, με συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ομιλίες και συμμετοχή αρκετών χιλιάδων ανθρώπων, ακολούθησε αυτή του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Πανεπιστημίου, όπου μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Στεργίου και συμμετείχαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι, ενώ χωριστή πορεία πραγματοποίησαν εκατοντάδες μαθητές αρκετών σχολείων του Βόλου, με μπροστάρη το Μουσικό Σχολείο, που με τύμπανα, συνθήματα και απίστευτο παλμό, έκαναν πορεία στο κέντρο του Βόλου.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στις πορείες δεν έκαναν την εμφάνισή τους βουλευτές αν και σ’ αυτή του ΕΚΒ συμμετείχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Βόλος θύμισε έρημη πόλη και τα καταστήματα κλειστά, στο πλαίσιο της απεργίας, ενώ μικροζημιές προκάλεσαν αναρχικοί στην πορεία του ΕΚΒ σε κάμερες δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων και την πρόσοψη ενός ενεχυροδανειστηρίου.

ΕΚΒ: «Όλοι μαζί μπορούμε»
Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση της Πλατείας Ελευθερίας ήταν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι θα εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει.
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την απεργία γιατί όλοι οι φορείς είναι μαζί και διαδηλώνουν ενάντια σε αυτή την πολιτική που μας έχει φέρει μέχρι εδώ. Δεν αντέχουμε σε άλλα μέτρα, να μας παίρνουν τα σπίτια, δεν αντέχουμε σε άλλες μειώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΒ που πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι απαιτούν μέτρα υπέρ τους, των συνταξιούχων και των ανέργων.
Τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία, σύμφωνα με το ΕΚΒ κυμάνθηκαν πάνω από 70-80%.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 10

Πάνω από 50% συμμετοχή στο Δημόσιο
Το γεγονός ότι τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο ξεπέρασαν το 50%που είναι ικανοποιητικά, τόνισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Κουτσούκος.
Όπως ανέφερε η χθεσινή κινητοποίηση ήταν η μητέρα των «μαχών» και είχε αποτέλεσμα να νεκρώσει όλη η Μαγνησία.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο, ο αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, μέχρι η κυβέρνηση να καταλάβει ότι δεν πάει άλλο με τα αντεργατικά μέτρα.

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ

ΟΤΑ: Καταργήθηκε ο νόμος για τα ΒΑΕ
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας Θάλεια Στάχτου εκτίμησε ότι το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία κυμάνθηκε στο 55%.
Η ίδια εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μετά από αγώνα εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών το βράδυ της Τετάρτης, ανέφερε ότι καταργήθηκε ο νόμος για τα Βαρέα Ανθυγιεινά Ένσημα, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν χάνουν τα επιδόματα και θα συνταξιοδοτηθούν στο 60ό έτος της ηλικίας τους.

APERGIA13

 

ΟΕΒΕΜ: Αγώνας κόντρα στα λουκέτα
Την απόλυτη ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας, από την από την κινητοποίηση όλων των πρωτοβάθμιων Σωματείων και τις επιχειρήσεις που έκλεισαν. Όπως ανέφερε, από τη Μαγνησία περνά ένα μεγάλο μήνυμα: Ότι πλέον ενωμένοι και με σύνθημα το «εμείς» και όχι το «εγώ», ξεκινάει ένας συνεχής και αδιάλειπτος αγώνας κόντρα στις συντηρητικές πολιτικές που έρχονται, όπως εκφράζονται και μας οδηγούν σε λουκέτα και νέες θέσεις ανεργίας.
«Όλη η Μαγνησία ενωμένη, ιδιωτικός και δημόσιος τομέας, επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι, βροντοφωνάζουν ότι τα συντηρητικά, υφεσιακά μέτρα που επιχειρήσει η κυβέρνηση, δεν θα περάσουν και φυσικά όχι χωρίς αντίσταση. Είναι το ξεκίνημα νέων απεργιακών κινητοποιήσεων», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

 

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 8

Εμπορικός: «Κλείσαμε για να μην κατεβάσουμε ρολά για πάντα»
Ενωμένοι και οι έμποροι που έκλεισαν στο σύνολο τα καταστήματά τους, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου Ν. Ιωνίας Κώστας Τσέλιος. Μάλιστα, μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν και περιφρούρηση που υπήρχε, έκλεισαν και τα υποκαταστήματα ων πολυεθνικών εταιριών στο Βόλο.
«Αυτό σημαίνει ότι τελικά υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, κατεβάσαμε τα ρολά για μια μέρα, γιατί κινδυνεύουμε να τα κατεβάσουμε για πάντα», δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Όπως ανέφερε και το απόγευμα η αγορά του Βόλου έμεινε κλειστή «για να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν αντέχουμε άλλο, ότι θέλουμε τις επιχειρήσεις, ότι εμείς είμαστε που θα μειώσουμε την ανεργία».

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 7
Έκλεισαν τα καφέ και η εστίαση
Σε ποσοστό 99% έκλεισαν για τη χθεσινή απεργία τα καφέ, αναψυκτήρια και τα καταστήματα εστίασης, όπως ανέφερε ο Γιάννης Γρηγορίου πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφέ, Αναψυκτηρίων, Εστίασης.
Αρχική, τόνισε άνοιξαν δύο καφετέριες στην παραλία, που έκλεισαν όμως μετά από πίεση του Συλλόγου, ωστόσο, η καφετέρια, στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου γινόταν η μεγάλη συγκέντρωση, ήταν ανοιχτή.

Φαρμακοποιοί: Απαρχή συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων
Η μαζική συμμετοχή στη χθεσινή απεργία, πρέπει να είναι απαρχή συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων, μέχρις ότου να σταματήσει αυτή η κατάσταση, δήλωσε ο Κώστας Ματσιώλης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας.
Όπως ανέφερε, είναι η δεύτερη φορά που οι φαρμακοποιοί της Μαγνησίας κατεβαίνουν στους δρόμους (η πρώτη ήταν το 2012), για να εναντιωθούμε στην απαξίωση και την εξαφάνιση του ασφαλιστικού συστήματος, στα βαριά μέτρα που βάζει η κυβέρνηση και που ισοπεδώνουν οτιδήποτε κοινωνικό υπάρχει.
«Δεν αντέχει άλλο ο κόσμος και ο κλάδος των φαρμακοποιών, που συμπαραστέκεται μαζί με την κοινωνία και το λαό του Βόλου και όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές», σημείωσε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών που εκτίμησε ότι δεν φταίνε μόνο η δανειστές, αλλά και οι Ελληνικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν τα μέτρα αυτά.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 5

Αναρχικοί: Αποδοκιμασίες και ζημιές
Στην πορεία ΕΚΒΕ, ΑΔΕΔΥ και Σωματείων ενσωματώθηκαν και αντιεξουσιαστές της κατάληψης Ματσάγγου, που είχαν κάνει προσυγκέντρωση στην οδό Ερμού – Ιωλκού.
Σε φυλλάδιο που μοίραζαν στους περαστικούς, οι νεαροί καλούν σε οργάνωση και αντιιεραρχική συμμετοχή σε πολυθεματικές (καταλήψεις, συνελεύσεις γειτονιών, αυτοοργανωμένα στέκια κλπ.) και συντεχνιακές (εργασιακά σωματεία, γενικές συνελεύσεις κλπ.) συλλογικότητες. «Μην ψάχνεις για σωτήρες. Τίποτα δε θ’ αλλάξει αν δεν το αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι», σημείωνε η Κατάληψη Ματσάγγου.
Οι νεαροί του μπλοκ του αντιεξουσιαστών αποδοκίμασαν τους προέδρους του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ, που μιλούσαν στους συγκεντρωμένους, φωνάζοντας συνθήματα όπως «αλήτες λέρες εργατοπατέρες» κλπ.
Στη συνέχεια και ενώ η ογκώδης πορεία βρισκόταν σε εξέλιξη, νεαροί αντιεξουσιαστές στις κάμερες ασφαλείας δύο υποκαταστημάτων τραπεζών, στις οδούς Δημητριάδος και Ιωλκού- Κωσταντά, καθώς και στην γυάλινη πρόσοψη ενός ενεχυροδανειστηρίου, στην οδό Δημητριάδος.

ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗΡΙΟ

ΖΗΜΙΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑ

APERGIA25
APERGIA24
APERGIA23
APERGIA22
APERGIA20
APERGIA19
APERGIA18
APERGIA17
APERGIA15
APERGIA14
APERGIA13
APERGIA12
APERGIA11
APERGIA10
APERGIA4
APERGIA1

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.