Ανάγκη για εγρήγορση πριν την ιδιωτικοποίηση του βιολογικού

Δεν έγινε το Δημοτικό Συμβούλιο λόγω μη παρουσίας της πλειοψηφίας

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Τεχνηέντως, λόγω μη παρουσίας της πλειοψηφίας στη συνεδρίαση με αποκλειστικό θέμα την ενημέρωση για τον βιολογικό, δεν έγινε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, με αποτέλεσμα μερικές δεκάδες παραβρισκόμενων, με τους εναπομείναντες δημοτικούς συμβούλους των μειοψηφιών να κάνουν ενημερωτική συνέλευση, που διήρκεσε μια ώρα περίπου.
Η νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε για την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί!

Με την έναρξη της συνεδρίασης εκ μέρους της πλειοψηφίας παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γιώργος Μουλάς και ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου, που ανακοίνωσαν τη ματαίωση της συνεδρίασης λόγω μη απαρτίας, με αποτέλεσμα οι συγκεντρωμένοι να αντιδράσουν και να φωνάζουν «ντροπή», «αίσχος», είστε υποχρεωμένοι να δώσετε απαντήσεις κλπ.
Οι κ.κ. Μουλάς και Θοδώρου αποχώρησαν με τους συγκεντρωμένους να τους αποδοκιμάζουν, να τους ζητούν να φύγουν από την αίθουσα και μέλη της «Συμμαχίας για το Νερό» να λένε ότι δεν είναι απαραίτητη η παρουσία τους.

Τελικά στην αίθουσα παρέμειναν δημοτικοί σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης», της «Δύναμης Βόλου» και ανεξάρτητοι, που, υπό την προεδρία του επικεφαλής των «Δρόμων Συνεργασίας» έκαναν κάνουν ενημερωτική συνέλευση. Οι συγκεντρωμένοι ανάρτησαν πανό που έγραψε «όχι στη μόλυνση του Παγασητικού και στο ξεπούλημα του βιολογικού».

Ο Μαργαρίτης Πατσιαντάς δήλωσε ότι η συνεδρίαση προκλήθηκε μετά από αίτημα 17 συμβούλων των μειοψηφιών και ανεξάρτητων και δεν διεξήχθη με υπαιτιότητα δημοτικής πλειοψηφίας που απέφυγε να δώσει παρών. «Αυτό ενδεχομένως να επαναληφθεί και επόμενη φορά (η συνεδρίαση πρέπει να προκηρυχθεί εντός έξι ημερών). Να είστε έτοιμοι να παραστείτε και στην επόμενη συνεδρίαση που μπορεί να συμβεί το ίδιο, αλλά στην τρίτη συνεδρίαση θα είναι υποχρεωτική η παρουσία τους στο δημοτικό συμβούλιο, γιατί ευθύνες στον πρόεδρο», είπε στους συγκεντρωμένους.

Δημόσιος χαρακτήρας του βιολογικού
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ Βάιος Ζεμπέογλου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους, λέγοντας ότι οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων έχουν σχεδιαστεί για να εξυπηρετούνται 170.000 κάτοικοι και λειτουργεί με υψηλές προδιαγραφές.
«Αν μειωθεί λειτουργικό κόστος, τότε θα έχουμε υποβάθμιση υπηρεσιών», είπε και ζήτησε από τη ΔΕΥΑΜΒ και τη Δημοτική Αρχή να σκύψουν στα προβλήματα εργαζομένων, να βρεθούν λύσεις και να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας βιολογικού.
Οι εργαζόμενοι τάσσονται υπέρ της διαφάνειας και της ενημέρωσης των δημοτών και ζητούν από τη Διοίκηση να υλοποιήσει απόφαση για πρόσληψη 25 ατόμων, καθώς και να μην απαξιώνεται η εργασία τους και η πολυετής προσφορά τους.

Οι μειοψηφίες
Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης» Νατάσα Οικονόμου χαρακτήρισε την απόφαση για παραχώρηση του βιολογικού σε ιδιώτη ολέθρια πολιτική επιλογή, ανέφερε ότι η παράταξη διαφωνεί και υπενθύμισε τις θέσεις της.
Η ίδια τόνισε ότι ο βιολογικός είναι σημαντικός για τη λειτουργία του οικοσυστήματος του Παγασητικού και τόνισε την ανάγκη να λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. «Θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε μπάνιο στις ακτές μας και να προστατεύσουμε το περιβάλλον. Μήνες κάναμε να μάθουμε για το πρόβλημα στον Βιολογικό», είπε η επικεφαλής και αναφέρθηκε στο ιστορικό των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων.

Ο σύμβουλος της «Δύναμης Βόλου» Τέλης Δουλόπουλος δήλωσε ότι η πλειοψηφία ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και αποχώρησε και πρόσθεσε ότι η παράταξή του ήρθε να λύσει ευαίσθητα προβλήματα της πόλης.
«Η συνεδρίαση θα επαναληφθεί και εμείς θα είμαστε εδώ. Προτείναμε στον κ. Μουλά διευρυμένη συνεδρίαση, αλλά δεν θέλησε να την κάνει. Θα έπρεπε να εισακουστούμε και να είναι εδώ εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ενότητας, το ΤΕΕ κ.α. Μετά από συνεννόηση που είχα με μέλη παράταξης, είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτη», τόνισε.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Γαργάλας δήλωσε ότι με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν αφαιρεί δικαίωμα από ΔΕΥΑΜΒ να προσλάβει προσωπικό, ακόμα και ένα προς πέντε, ώστε να καταστήσει τον βιολογικό εύρυθμο στη λειτουργία του.
«Εκτιμήθηκε από τους εργαζόμενους ότι το μάξιμουμ ποσό που πρέπει να δοθεί για να γίνει κούκλα είναι 1,5 εκ. €, που μπορούν να βρεθούν από το νέο ΕΣΠΑ ή από το ταμειακά διαθέσιμα που λέει ότι έχει η δημοτική αρχή για να χρηματοδοτηθεί και να γίνει μια σωστή επένδυση», δήλωσε.

Το γεγονός ότι όλοι είναι ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ και του Βιολογικού, επισήμανε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας.

Να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης κάλεσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νίκος Κανελλής που χαρακτήρισε κοροϊδία προς την πόλη να λείπει η δημοτική αρχή και να μην οργανώνει σημαντική συζήτηση με εργαζόμενους, το κίνημα, την τοπική κοινωνία και επιστημονικούς φορείς και να μην γίνεται το Δ.Σ. γιατί φεύγουν.
Ο ίδιος δήλωσε αντίθετος στην παραχώρηση του Βιολογικού και άλλου τομέα της ΔΕΥΑΜΒ σε ιδιώτες εργολάβους και τόνισε ότι η τοπική κοινωνία απαιτεί πρόσληψη προσωπικού, να γίνουν επενδύσεις και να λειτουργήσουν ΔΕΥΑΜΒ και βιολογικός σωστά.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιάννης Λαΐνας κατήγγειλε ότι πλειοψηφία έχει ένα στόχο και δύσκολα ανατρέπεται και κάλεσε το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, αν χρειαστεί με αυτά που γνωρίζει, να πάει στον εισαγγελέα.

Απαντώντας ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Επιχείρηση Βάιος Ζεμπέογλου δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δε νιώθουν υπεύθυνοι για όσα έχουν συμβεί, τόνισε ότι ως εργαζόμενοι καθοδηγούνται από τη Διοίκηση και κατέληξε ότι το θέμα ήδη βρίσκεται στον εισαγγελέα.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ιάσων Αποστολάκης έκανε λόγο για μεθόδευση και συστηματική απαξίωση της ΔΕΥΑΜΒ εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και τόνισε ότι ο Βιολογικός συνδέεται με την ύδρευση και άρδευση. «Ένας καλός βιολογικός μπορεί να επαναχρησιμοποιεί το υγρό λύμα», δήλωσε και ζήτησε τη στελέχωση με μόνιμο προσωπικό.

Να δούμε τις επόμενες κινήσεις
Το μέλος της «Συμμαχίας για το Νερό» Θωμάς Κλημόπουλος εκτίμησε ότι πρέπει να μεθοδευτούν οι επόμενες κινήσεις και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε παρουσία πολιτών στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη ΔΕΥΑΜΒ, καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις για καθαρή θάλασσα «θα είχαμε οδηγηθεί σε άλλους δρόμους».
Ο ίδιος είπε ότι απέναντι στη Δημοτική Αρχή βρίσκεται η πόλη και αν τολμήσει να κάνει οτιδήποτε, θα τη βρει απέναντι.
Ο ίδιος κατήγγειλε ότι στην αίθουσα βρισκόταν χαφιές του υπόδικου και του ζήτησε να αποχωρήσει, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη μεγάλων αστυνομικών δυνάμεων έξω από το Δημαρχείο.

Ο Θ. Κλημόπουλος κάλεσε σε μαζικότερη συγκέντρωση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και είπε ότι είναι αδιανόητο ο κ. Μουλάς «που πληρώνεται από μας, ανέχεται πεπόνια στο Δ.Σ. να ακούγονται εκφράσεις του υπόδικου, να θίγεται από πανό που έγραφε όχι στη μόλυνση του Παγασητικού», ενώ κατήγγειλε «παράταξη που είναι με το μέρος μας το απόγευμα να κόβει πίτα και ζητά να γίνει το συμβούλιο μεσημέρι». Η Νατάσα Οικονόμου του απάντησε ότι η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί 15 ημέρες πριν.

Τέλος, μέλος της «Συμμαχίας για το Νερό» έκανε λόγο για απαράδεκτη μεθόδευση, είπε ότι δεν πτοούνται και θα είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρίαση και ζήτησε κοινωνικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ.

Το μέλος της «Συμμαχίας για το Νερό» Αριστείδης Φραγκουδάκης τόνισε ότι είναι γνωστό τι πρέπει να γίνει και το πρόβλημα είναι πότε και πως θα γίνουν. Κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να κάνουν πράξη άμεσα και οριστικά τη βελτίωση των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού, διότι οι πολίτες δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη Δημοτική Αρχή. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε δημοτική.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.