Κατά της Δημοτικής Αρχής συγκεντρωμένοι και σύμβουλοι των μειοψηφιών

Που δεν υιοθέτησε την πρότασή τους για ανάκληση απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ για ανάθεση μελέτης

Κατά της Δημοτικής Αρχής Βόλου στράφηκαν οι συγκεντρωμένοι πολίτες και οι σύμβουλοι των μειοψηφιών, διότι αρνήθηκε να υιοθετήσει την πρότασή τους για ανάκληση της απόφασης της ΔΕΥΑΜΒ να αναθέσει απευθείας σε ιδιώτη μελέτη σκοπιμότητας για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, που διήρκεσε σχεδόν δυόμισι ώρες.

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου δήλωσε σε όλους τους τόνους ότι δεν θα εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχεία είτε του Δήμου είτε της ΔΕΥΑΜΒ και η παράταξη «Δύναμη Βόλου» πρότεινε να δημιουργηθεί Διεύθυνση Αποχέτευσης στο Δήμο Βόλου που θα αναλάβει την λειτουργία του τομέα της αποχέτευσης.

Οι υπόλοιπες μειοψηφίες και οι ανεξάρτητοι πρότειναν να ανακληθεί η απόφαση του Δ.,Σ. της ΔΕΥΑΜΒ και να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση, πρόταση που ο εκτελών χρέη δημάρχου δεν δέχτηκε, με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η απάντηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συγκεντρωμένων πολιτών που φώναξαν «έξω η μαφία από το Δήμο».

ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ Δ.Σ.

Σε ερωτήσεις που έγιναν από τους συμβούλους ο εκτελών χρέη δημάρχου Θάνος Θεοδώρου απάντησε ότι δεν υπάρχει θέμα και όπως είπε «ως εκ τούτου απαντήσεις σε θέματα που δεν υπάρχει και το δημιουργείτε εσείς οι μειοψηφίες για άλλους, λόγους δε θα απαντήσουμε σε καμία ερώτηση» για να δεχτεί τις αποδοκιμασίες και γιουχαΐσιματα από συγκεντρωμένους που βρίσκονταν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Ο κ. Θεοδώρου, επανέλαβε και τόνισε ότι παραμένει η δέσμευση της Δ.Α. ότι δεν θα δοθεί σε εργολάβο η λειτουργία ούτε της ύδρευσης ούτε της άρδευσης κι όπως είπε «είναι δέσμευση προεκλογική και θα τηρηθεί».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, τόνισε ότι με τα δεδομένα των τελευταίων χρόνων η ποιότητα ων λυμάτων δεν είναι σύμφωνα με τις επιταγές της κοινοτικής οδηγίας και αναφέρθηκε σε συμβάντα κατά το 2015 και 2016, διοχέτευσης λυμάτων στον Παγασητικό, έκανε λόγο για αποτυχία προγράμματος μείωσης λυματολάσπης με τη χρήση μικροοργανισμών και αναφέρθηκε ακύρωση διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού.

«Οι δηλώσεις του προέδρου κ. Γαλάτη επιβεβαιώθηκαν στις 23 Φεβρουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. Η λειτουργία του βιολογικού έχει τεράστια προβλήματα που οφείλονται σε δύο εκδοχές, οι γερασμένες εγκαταστάσεις και χρηματοδότηση. Πιστεύω ότι το πρόβλημα δεν είναι δυσεπίλυτο. Χρειάζονται χρήματα. Να εξασφαλιστούν είτε μέσα από το ταμείο της ΔΕΥΑΜΒ, είτε να ενταχθεί το έργο σε πρόγραμμα της Περιφέρειας το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή ύψους 89εκ. ευρώ και στο οποίο εντάσσονται διάφορα έργα», τόνισε.

Ο κ. Πατσιαντάς πρότεινε να συνταχθεί μελέτη, επισημαίνοντας ότι με χρηματοδότηση λύνεται το πρόγραμμα. Όσον αφορά στο θέμα έλλειψης προσωπικού, διερωτήθηκε αν έκανε ποτέ η ΔΕΥΑΜΒ οικονομοτεχνική μελέτη για τις αναλυτικές εργασίες λειτουργίας και συντήρησης ή για το προσωπικό και να την έθεσε στη Διοίκηση, ενώ έκανε λόγο για διαδικασία απαξίωσης,που οδηγεί πιο γρήγορα η διαδικασία μεταβίβασης σε ιδιώτη.
«Δυστυχώς οι δυσλειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ κι άλλων ΔΕΥΑ της χώρας εκεί ανάγονται. Στην Ελλάδα των μνημονίων, οι ΔΕΥΑ με το πρόσχημα τα δημοσιονομικά απαξιώνονται, αν και δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος», ανέφερε.
Κλείνοντας ο κ. Πατσιαντάς πρότεινε να ενταχθεί το έργο επισκευής και συντήρησης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και κάλεσε την Κυβέρνηση κατά παρέκκλιση των απαγορεύσεων, να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΥΑ να προχωρήσουν σε προσλήψεις για να είναι πληρέστερο το προσωπικό και να μην χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. «Ήρθε η ώρα και οι κυβερνητικοί Βουλευτές να πάρουν θέση στο φλέγον θέμα. Μέχρι στιγμής έχουν κρυφτεί. Μετά από αυτές τις εξελίξεις δεν γίνεται να κρύβονται» κατέληξε ο κ. Πατσιαντάς.

Απέναντι στην ιδιωτικοποίηση
Την ανησυχία του για όσα συμβαίνουν τελευταία εξέφρασε ο εκπρόσωπος των συγκεντρωμένων Βαγγέλης Γαλανόπουλος, που είπε ότι ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι ο βιολογικός θα δοθεί σε σοβαρό επενδυτή, τον οποίο ενδιαφέρει μόνο το κέδρος και όχι η προστασία του Παγασητικού.

Ο Απ. Γαλάτης αποκάλεσε ψεύτη τον κ. Γαλανόπουλο, με τον δεύτερο να λέει ότι «όσο και να φωνάζετε εμείς θα μιλήσουμε. Εάν προχωρήσετε ε αυτή τη διαδικασία θα μας βρείτε απέναντί».

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς, ζήτησε από τους παραβρισκομένους να προστατέψουν το δημοκρατικό όργανο λέγοντας ότι «μέθοδοι πίεσης και εκφοβισμού δεν έχουν θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Οι μειοψηφίες
Η επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, έκανε λόγου για σόου, όπως το περασμένο καλοκαίρι με τα απορρίμματα, και για τεχνητή έλλειψη πλειοψηφίας στις προηγούμενες δύο φορές, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν, δεν διακόπηκε συνεδρίαση, ούτε είχε κληθεί η Αστυνομία, με τον Γ. Μουλά να την συγχαίρει για τις απόψεις της και τον κόσμο να φωνάζει προς τον κ. Μουλά να μην διακόπτει.

Η κ. Οικονόμου, έκανε λόγω για μεγαλοπρεπή κωλοτούπα από πλευράς της Δ.Α. και δήλωσε ότι «ενώ τον είχατε παρατημένο τόσα χρόνια, τώρα θέλετε να τον δώσετε σε ιδιώτη. Ο βιολογικός λειτουργεί με τα χαμηλότερα κόστη και θέλετε να το δώσετε σε ιδιώτη. Αυτό αποτελεί ολέθρια πολιτική επιλογή. Δεν είναι η οποιαδήποτε δραστηριότητα της ΔΕΥΑΜΒ, ο βιολογικός. Θα γυρίσουμε χρόνια πίσω και τέτοιου είδους συμβάσεις δεσμεύουν τη ΔΕΥΑΜΒ και τον Δήμο για χρόνια. Δεν προστατέψατε τον βιολογικό. Από το καλοκαίρι του 2016 η λειτουργία του βιολογικού είναι προβληματική. Έρχεστε με καταδρομική ενέργεια με απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κι αναθέτετε μελέτη σκοπιμότητας για τη λειτουργία του βιολογικού σε ιδιώτη. Ενώ στην εισήγηση επικαλείστε ότι θα διερευνηθούν πέντε σενάρια, στην απόφαση μέσα στις υποχρεώσεις προβλέπονται τεύχη δημοπράτησης για τη λειτουργία του βιολογικού».

Η κ. Οικονόμου τόνισε ότι η λειτουργία του βιολογικού πρέπει να μείνει στην αποκλειστική ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ και χαρακτήρισε επιβεβλημένη να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από το ΤΕΕ τι έχει συμβεί όλο αυτό το διάστημα και είναι προβληματική η λειτουργία του βιολογικού. Επίσης πρότεινε να σταματήσει η Δ.Α. τα πειράματα και να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση για ανάθεση της μελέτης σε ιδιώτη και να αξιοποιήσει το προσωπικό του Δήμου.

Ο επικεφαλής της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Μιτζικός, πρότεινε να γίνουν κοινές συνεδριάσεις με φορείς, ενώ διευκρίνισε ότι άλλο είναι η λειτουργία κι άλλο η συντήρηση του βιολογικού. Όπως είπε «η λειτουργία δε θα πρέπει να περάσει σε κανέναν τρίτο. Θα πρέπει να βρείτε λύση. Άλλο προστασία της δημόσιας υγείας κι άλλο αξιοποίηση του λύματος».

Ο κ. Μιτζικός, τόνισε ότι η παράταξή του είναι κατά της απευθείας ανάθεσης για τις λειτουργίες του βιολογικού, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της μονάδας παραγωγής ενέργειας με συνεργασία ιδιώτη, ενώ πρότεινε αν δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που υπάρχουν, τότε να δημιουργηθεί διεύθυνση στο Δήμο. «Ο Δήμος Βόλου δε θα είναι όμηρος της ΔΕΥΑΜΒ. Αν δεν μπορεί η ΔΕΥΑΜΒ, τότε να δημιουργηθεί Διεύθυνση Αποχέτευσης που θα αναλάβει τη διαχείριση του βιολογικού» πρότεινε.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, έκανε λόγο για σκόπιμη απαξίωση του βιολογικού, για ανυπαρξία έργου και γενικότερη απαξίωση που γίνεται σκόπιμα για να «πέσει» όπως είπε «ως ώριμο φρούτο» η ιδιωτικοποίηση. Οι όποιες δεσμεύσεις του δημαρχεύοντα κάθε άλλο παρά μας ησυχάζουν, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Δ.Α. έκανε πολλές κωλοτούμπες. Τέλος, τόνισε ότι «επιχειρεί η Δ.Α. να νομιμοποιήσει προειλημμένη απόφαση» και εκτίμησε ότι είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος να μη γίνει.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κώστας Γαργάλας είπε ότι κανένα θέμα δεν θα είχε δημιουργηθεί αν δεν είχε κάνει δηλώσεις ο κ. Γαλάτης, ότι θα μεταφερθούν οι εργαζόμενοι από τον βιολογικό σε άλλες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ και αν δεν είχε ληφθεί με τέτοιο τρόπο η απόφαση στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ. «Το νερό είναι υπόθεση όλων» είπε και συμπλήρωσε «η θέση της δικής μας Κίνησης είναι ότι «μπάσιμο» ιδιώτη μέσα στον βιολογικό, θα επιφέρει πολλά προβλήματα». Επίσης ανέφερε ότι είτε υπάρχει το ΕΣΠΑ είτε όχι, ο Δήμος Βόλου πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα, ώστε να προσληφθεί προσωπικό στη ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Νικ. Κανελλής έκανε λόγο για απαξίωση που πηγάζει από την υποχρηματοδότηση και είναι ο προάγγελος για την ιδιωτικοποίηση και πρότεινε να ληφθεί απόφαση ότι δε θα παραχωρηθεί ο βιολογικός σε ιδιώτης, σε ΣΔΙΤ, να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου όλων των παρατάξεων, των επιστημονικών φορέων κι ότι απαιτείται χρηματοδότηση για επενδύσεις και ο Δήμος να ξεχρεώσει όλα τα χρέη στη ΔΕΥΑΜΒ».
Η ανεξάρτητη σύμβουλος Φωτεινή Κοκκινάκη, δήλωσε ότι το κόστος για επεμβάσεις στον Βιολογικό ανέρχεται σε 1 εκ. €, όσο θα στοιχεία και το Εκθεσιακό που θέλει να κάνει συνεδριακό κέντρο η Δημοτική Αρχή. «Για μας προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Ας μην γίνει το εκθεσιακό και ας δοθούν τα χρήματα αυτά για τον βιολογικό και τη ΔΕΥΑΜΒ. Ας ήταν λιγότερα τα χρήματα για γιρλάντες και να τα διαθέτατε για την λειτουργία του βιολογικού», είπε.

Καμία περίπτωση ιδιωτικοποίησης
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης, δήλωσε ότι η Δ.Α. θα έχει συνέχεια και μέχρι το 2025 (προκαλώντας αποδοκιμασία των συγκεντρωμένων) και είπε ότι κανείς δεν έχει μιλήσει για ιδιωτικοποίηση του νερού ή της ΔΕΥΑΜΒ.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης, διαβεβαίωσε ότι ο Παγασητικός ήταν και είναι καθαρός και προκάλεσε όποιον επιθυμεί να λάβει μέρος σε διαδικασία δειγματοληψίας από το Αγκρίστρι για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
Κατά τη διάρκεια τοποθέτησης του κ. Γαλάτη, αρκετές φορές έγινε δέκτης αποδοκιμασιών από τους συγκεντρωμένους.

Η αντιδήμαρχος Βιολέττα Καντόλα, είπε ότι το θέμα της ιδιωτικοποίησης είχε τεθεί στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και καταψηφίστηκε, διερωτώμενη τι έγινε και καταψηφίστηκε, ενώ για το ζήτημα του βιολογικού δήλωσε «βλέπω όψιμο ενδιαφέρον που δικαιολογώ από κάποιους από τους παραβρισκόμενους, όχι όμως από την Περιφέρεια όταν βλέπουμε τα λύματα από επιχειρήσεις που ρυπαίνουν τον Ξηριά. Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται οι παραβρισκόμενοι, γιατί έχουν παραπληροφορηθεί».

Ο αντιδήμαρχος Τάσος Μπατζιάκας, ανέφερε ότι πάντα υπήρχε αυτό το πρόβλημα με τον βιολογικό και διερωτήθηκε γιατί τώρα έγινε αυτό το νταβαντούρι. Όπως είπε «Όταν ο κ. Θεοδώρου λέει ότι δεν εκχωρείται η λειτουργία του βιολογικού, προς τι όλη αυτή η φασαρία?».

Ο εκτελών χρέη δημάρχου είπε ότι δεν υπάρχει μία πρόταση, αλλά διαφορετικές απόψεις και προτάσεις, επαναλαμβάνοντας ότι «η δέσμευση προεκλογική της Δ.Α. παραμένει και δε θα εκποιηθεί κανένα περιουσιακό στοιχεία είτε του Δήμου είτε της ΔΕΥΑΜΒ. Εδώ είμαστε για το καλό της πόλης και τις αποφάσεις τις παίρνουμε για το καλό της πόλης».

Συγκεντρωμένοι ζήτησαν το λόγο γιατί βρίσκεται στο χώρο και έξω από το Δημαρχείο κλούβα της Αστυνομίας και αστυνομικοί.

Οι προτάσεις
Ο Μ. Πατσιαντάς είπε ότι η Δημοτική Αρχή δεν ήταν ξεκάθαρη και ζήτησε από τον Δήμο να μην «παίζει με τις λέξεις». Όπως είπε «στην εισήγηση στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, αποφασίστηκε να διερευνηθεί οικονομοτεχνικά η σκοπιμότητα της ανάθεσης λειτουργίας και συντήρησης των ΕΕΛ μετά από εξέταση πέντε σεναρίων και μέσα σε αυτή τη μελέτη, περιλαμβάνεται μελέτη για τη μορφή λειτουργίας και συντήρησης του βιολογικού και τεύχη δημοπράτησης του έργου». Πρότεινε το Δ.Σ. να αποφασίσει ότι, είμαστε αντίθετοι στην εισήγηση και στην απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στις 23 Φεβρουαρίου για εκκίνηση διαδικασιών ανάθεσης του έργου σε ιδιώτη της λειτουργίας και συντήρησης των εγκαταστάσεων του βιολογικού και να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού για να σταματήσει η τεράστια ρύπανση του Παγασητικού.

Η Νατάσα Οικονόμου, συμπλήρωσε ότι ζητείται η ανάκληση της απόφασης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ και ότι δε θα ανατεθεί σε ιδιώτη η λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού.

Ο Μιχ. Μιτζικός, λαμβάνοντας το λόγο, στηλίτευσε το γεγονός ότι αναζητήθηκαν μελετητές εκτός Νομού και συγκεκριμένα από την Πάτρα, το Κερατσίνι και την Καλαμαριά και όχι οι άνθρωποι που ζουν στην πόλη και το ΤΕΕ. Πρότεινε ο Δήμος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να ιδρυθεί Διεύθυνση Αποχέτευσης με ευθύνη τη λειτουργία του βιολογικού.
Ο Απ. Νάνος, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να είναι ξεκάθαρη και πρότεινε να μην παραχωρηθεί σε ιδιώτη οποιαδήποτε μελέτη για τη λειτουργία και συντήρηση του βιολογικού και να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα. Ωστόσο όπως είπε «ακόμη και με το ομόφωνο ψήφισμα πάλι δε σας έχουμε εμπιστοσύνη».

Κλείνοντας ο Θ. Θεοδώρου, επανέλαβε ότι «για μας δεν τίθεται θέμα σήμερα. Δεν είμαστε υπέρ καμίας πρότασης, επειδή θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος. Μιλά για μελέτη».

Στο σημείο εκείνο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση με τους παραβρισκόμενους να αναρτούν πανό και να φωνάζουν επαναλαμβανόμενα το σύνθημα «έξω η μαφία από τον Δήμο».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.