Την ελευθεροτυπία στο «απόσπασμα» στήνει ο Αχιλλέας Μπέος

Συνεχίζει να βρίζει και να συκοφαντεί, ενώ αποφεύγει να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Με τα μελανότερα γράμματα για την ελευθεροτυπία των ΜΜΕ της πόλης του Βόλου θα γραφτούν όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν χθες, μέσα και έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, με αφορμή την εκδίκαση υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμησης μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον σε αργία Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Θεσσαλία» Κατερίνα Τασσοπούλου.
Το τοξικό κλίμα που έχει δημιουργήσει από την ανάληψη των καθηκόντων του ο Αχιλλέας Μπέος με υβριστικές και συκοφαντικές δηλώσεις κατά πολιτικών του αντιπάλων, δημοσιογράφων, δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων κ.α. εξελίσσεται σε «γάγγραινα» για την πόλη, αποκόπτοντάς την από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και στα οποία θα έπρεπε να αφιερώνει χρόνο η Δημοτική Αρχή. Αντ’ αυτού ο εν αργία δήμαρχος σύρεται διαρκώς στα δικαστήρια, με αφορμή καταγγελίες για παρανομίες της δημοτικής αρχής, τις οποίες διερευνά η δικαιοσύνη ή για υποθέσεις συκοφαντικής δυσφήμησης πολιτών και δημοσιογράφων. Μαζί του βέβαια σέρνει ως «συνταγματάρχης» το «τάγμα» των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων οι οποίοι με ζέση τον υπερασπίζονται με την παρουσία τους σε κάθε υπόθεση που προκύπτει.

Το χρονικό
Το χρονικό της τελευταίας αντιπαράθεσης με τη δημοσιογράφο της «Θ» Κατερίνας Τασσοπούλου ξεκίνησε όταν ο σε αργία δήμαρχος της επιτέθηκε φραστικά, εξυβρίζοντάς την με χαρακτηρισμούς πεζοδρομίου μέσω τηλεοπτικής εκπομπής του TRT την οποία παρουσιάζει ο Σωτήρης Πολύζος το μεσημέρι της Τετάρτης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας η δημοσιογράφος κατέθεσε μήνυση εναντίον του για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση. Την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου εντόπισαν τον σε αργία Δήμαρχο μέσα στο Δημαρχείο τον συνέλαβαν και τον οδήγησαν στο αστυνομικό Τμήμα Βόλου και από εκεί στα δικαστήρια προκειμένου να δικαστεί στα πλαίσια του αυτοφώρου. Ο κατηγορούμενος κατέθεσε αίτημα αναβολής το οποίο έγινε δεκτό και πήρε προθεσμία για να δικαστεί χθες Παρασκευή στη 1μ.μ. ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου.

Πλήθος κόσμου στα δικαστήρια του Βόλου
Δεκάδες ήταν οι Βολιώτες που βρέθηκαν χθες στο ακροατήριο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου, προκειμένου να δώσουν σθεναρό μήνυμα στη Δημοτική Αρχή ότι η ελευθεροτυπία και η πολυφωνία, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη κάτι που φαίνεται ότι δεν αντιλαμβάνεται ο σε αργία Δήμαρχος Βόλου καταδιώκοντας με εμμονή δημοσιογράφους και ΜΜΕ που δεν υποτάσσονται στις επιταγές του. Στα δικαστήρια βρέθηκαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, νυν και πρώην συνάδελφοι της Κατερίνας Τασσοπούλου, ο εκδότης της εφημερίδας «Θεσσαλία» Βασίλης Δανός, ο διευθυντής και ο εκδότης της εφημερίδας «Μαγνησία» Γιώργος και Δημήτρης Καρεκλίδης, ο πρώην διευθυντής της «Θεσσαλίας» Θανάσης Σαμαράς, ο παλιός δημοσιογράφος Γιάννης Μαντίδης, η πρόεδρος του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα και πολλοί απλοί πολίτες. Από την άλλη βρισκόταν η γνωστή ομάδα πλειοψηφίας και οι συν αυτώ δίχως την παρουσία απλών πολιτών, παρά μόνων λίγων συγγενών ορισμένων δημοτικών συμβούλων.
Προπηλακίστηκε ο Δ. Χορταργιάς
Κατά την είσοδό του στο δικαστικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Δημήτρης Χορταργιάς προπηλακίστηκε, σύμφωνα με μάρτυρες, από τον αντιδήμαρχο Απ.Μαλαματίνη και τον πρόεδρο της ΑΝΕΒΟ Ανδρέα Ζέρβα, εξαπολύοντας ύβρεις και απειλές. Το αποτέλεσμα ήταν λίγη ώρα αργότερα ο πρώτος εξ αυτών, να καταθέσει μήνυση εναντίον του με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να οδηγηθεί στο αυτόφωρο, από το οποίο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή του εισαγγελέα.

«Έβραζε» το κλίμα από νωρίς!
Μήνυση κατά Τασσοπούλου
Πολλά ήταν τα νομικά και άλλα τερτίπια που χρησιμοποίησε ο Αχιλλέας Μπέος προκειμένου να αποφύγει την εκδίκαση της υπόθεσης συκοφαντικής δυσφήμησης, προκαλώντας εντάσεις με πολίτες που υποστήριζαν τη μηνύτρια, ενώ είχε και «φιλική» κουβεντούλα στην είσοδο των δικαστηρίων με τον διευθυντή της «Μαγνησίας» Γιώργο Καρεκλίδη. Προκειμένου να φέρει στην ίδια θέση που ήρθε και εκείνος, ο Αχιλλέας Μπέος μήνυσε τη δημοσιογράφο Κατερίνα Τασσοπούλου για σχόλιο που έγραψε στην εφημερίδα «Θεσσαλία» και το οποίο θεώρησε ότι είναι συκοφαντικό, με αποτέλεσμα η δημοσιογράφος να συλληφθεί μέσα στα δικαστήρια, να οδηγηθεί στα Α.Τ. Βόλου και αργότερα να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου για να απολογηθεί. Η υπόθεσή της, μετά την τριήμερη προθεσμία που ζήτησε και έλαβε, θα εκδικαστεί τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στη 1 μ.μ., ενώ η κατηγορούμενη αφέθηκε ελεύθερη.

Δήλωση Μπέου για τη μήνυση
εναντίον της Κ. Τασσοπούλου
Σε δήλωσή του ο Αχ. Μπέος με αφορμή τη σύλληψη της Κ.Τασσοπούλου ανέφερε, «Αυτή που έγινε κατά της δημοσιογράφου είναι σύλληψη. Εγώ αυτοβούλως παρουσιάστηκα στο Αστυνομικό Τμήμα. Σήμερα το απόγευμα στη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσω θα προσκομίσω την έκθεση της Αστυνομίας για να φανεί αν με συνέλαβαν ή αν παρουσιάστηκα αυτοβούλως.
Σε ότι αφορά την κ. Τασσοπούλου, που είναι γνωστή στην κοινωνία του Βόλου – τώρα την έμαθαν και Πανελλαδικά για τα κατορθώματά της – όπως είχε δικαίωμα – και καλά έκανε αφού θεώρησε ότι θίχτηκε – να κάνει μήνυση, έτσι έχω δικαίωμα κι εγώ να κάνω μήνυση, γιατί θεώρησα ότι θίχτηκα. Θα δούμε όμως την αρμόδια εισαγγελέα σήμερα που συμβαίνει να είναι η ίδια, τι απόφαση θα πάρει όταν θα κληθεί να αποφασίσει αν πρέπει να κρατηθεί ή να αφεθεί ελεύθερη, για να δούμε αν οι πολίτες σε ένα κράτος δικαίου, έχουν τα ίδια δικαιώματα.
Εγώ δήλωσα ότι ο κόσμος μου δίνει δύναμη και ελπίζω να μου δώσει και ο Θεός δύναμη. Αυτό το απόστημα της διαπλοκής και της παρεΐτσας σ’ αυτή την πόλη, έχει αρχίσει να σπάει. Έχω τη δύναμη και θα το φτάσω μέχρι τέλους. Οι απατεώνες της πολιτικής και μια μερίδα δημοσιογράφων, δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων που λυμαίνονταν αυτή την πόλη, φτάνουν στο τέλος. Εγώ έχω τη δύναμη να πάω στον Άρειο Πάγο και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, να δούμε αυτοί… Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν. Η πόλη γύρισε σελίδα, είτε το θέλουν, είτε όχι».
Αναβολή στη δίκη Μπέου
Στο μεταξύ για τις 15 Μαρτίου 2017 αναβλήθηκε τελικά η δίκη του Αχ. Μπέου μετά από μήνυση της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου για δυσφήμιση σε βάρος της μέσω τηλεοπτικής εκπομπής. Την απόφαση αυτή έλαβε το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, που έκανε τελικά δεκτό το αίτημα του κατηγορουμένου, διότι ο συνήγορός του Γιώργος Σινέλης ήταν συνήγορος υπόθεσης που εκδικαζόταν στο Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας. Σημειώνεται ότι ο σε αργία δήμαρχος είχε ζητήσει αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης λόγω κωλύματος του συνηγόρου του, αλλά ο συνήγορος της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσοπούλου κ. Νίκος Μόσχος ζήτησε το δικαστήριο να γίνει, διότι ο ισχυρισμός ήταν προσχηματικός. Να σημειωθεί ότι ενώ δόθηκε το χρονικό περιθώριο για να επικοινωνήσει ο κατηγορούμενος με τον συνήγορό του προκειμένου να διαπιστωθεί που βρίσκεται καθώς η υπόθεση έφθασε να εκδικαστεί στις 4.30 το απόγευμα, ώρα που πιθανολογείται ότι είχε λήξει η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη Λάρισα, αυτό δεν κατέστη δυνατό. Τελικά, μετά από πρόταση του εισαγγελέα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής, με τον Αχιλλέα Μπέο να φεύγει ικανοποιημένος.

Ν.Μόσχος: Συστηματική προσπάθεια
φίμωσης της ελευθεροτυπίας
Μετά την αναβολή της υπόθεσης, ο δικηγόρος της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασοπούλου κ. Νίκος Μόσχος, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: Σήμερα είχαμε μια επεισοδιακή μέρα, είχε παραπεμφθεί να δικαστεί με τη διαδικασία του Αυτοφώρου ο κ. Μπέος για τα αδικήματα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης, για απαράδεκτες υβριστικές και συκοφαντικές δηλώσεις που έκανε σε μεσημεριανή εκπομπή στο TRT. Σήμερα ο κ. Μπέος δεν είχε το θάρρος να καθίσει και να δικαστεί, όπως θα περιμέναμε από το ύφος των δηλώσεών του και το γενικότερο ύφος του παρά με διάφορες μεθοδεύσεις προσπάθησε και ζήτησε αναβολή, αίτημα που έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Η αναβολή δόθηκε επειδή υπήρχε κώλυμα στο πρόσωπο συνηγόρου υπεράσπισης. Εμείς παρ’ όλα αυτά θεωρούμε ότι αυτή η αναβολή ήταν τεχνηέντως μεθοδευμένη, δοθέντος ότι σήμερα ο κ. Μπέος υπέβαλε δύο μηνύσεις, στον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών και στην κα Τασσοπούλου η οποία εισήλθε και αυτή με τη διαδικασία του Αυτοφώρου για τα αδικήματα της εξύβρισης και συκοφαντικής δυσφήμησης. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια φίμωσης της ελευθεροτυπίας, κάθε φωνής που ασκεί την οποιαδήποτε κριτική ή έχει διαφορετική άποψη με τον κ. Μπέο. Εμείς αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτ’ άλλο από το να τα καταδικάζουμε».

Μήνυση κατά του προέδρου
της Ένωσης Συντακτών
Την αντιστροφή προς όφελός τους, ενός επεισοδίου που έγινε έξω, στη διάρκεια της αναμονής τους έξω από τα δικαστήρια, επιχείρησαν οι Απ.Μαλαματίνης και Ανδρέας Ζέρβας, οι οποίοι σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες προπηλάκισαν τον πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας Δημήτρη Χορταργιά προσπαθώντας στη συνέχεια να παρουσιαστούν ως θύματα επίθεσης. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα, προχώρησε στην υποβολή μήνυσης για εξύβριση κατά του Δημ. Χορταργιά με αποτέλεσμα, άλλος ένας δημοσιογράφος, που βρισκόταν στα δικαστήρια ως μάρτυρας στην υπόθεση της Κ.Τασσοπούλου να οδηγηθεί συνοδεία αστυνομικών στο αυτόφωρο. «Αυτές είναι οι απόψεις για την ελευθεροτυπία εδώ στο Βόλο. Δυστυχώς ζούμε μαύρες στιγμές» δήλωσε την στιγμή της σύλληψής του, ο Δ. Χορταργιάς, εκφράζοντας την λύπη του για αυτό που συμβαίνει.

Μ. Μπαλλής: Προσβολή
για την πόλη ο Αχ. Μπέος
Στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου βρέθηκε χθες το απόγευμα ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλλής μόλις πληροφορήθηκε τη σύλληψη του προέδρου της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας Δημήτρη Χορταριά. Ο κ. Μπαλλής σε δηλώσεις ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνονται δημοσιογράφοι. Ο Αχιλλέας Μπέος είναι προσβολή για την πόλη. Όλοι οι δημοσιογράφοι και οι δημοσιογραφούντες πρέπει να αντιληφθούν ότι αν δεν αντιδράσουν σε αυτά τα φαινόμενα θα βρεθούν όλοι στην ίδια θέση»

Αναζητούνταν να συλληφθούν
Μαλαματίνης- Ζέρβας
Μήνυση όμως κατέθεσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, Δημήτρης Χορταργιάς εναντίον του αντιδημάρχου Απόστολου Μαλαματίνη και του δημοτικού συμβούλου Ανδρέα Ζέρβα, για εξύβριση και απειλή, αναφορικά με το ίδιο επεισόδιο. Ο δημοσιογράφος αφού κατέθεσε στην εισαγγελία, αφέθηκε ελεύθερος και αναμένεται να οριστεί ρητή δικάσιμος. Οι Απ. Μαλαματίνης και Ανδρ. Ζέρβας αναζητούνταν για να συλληφθούν στο πλαίσιο του αυτόφωρου.

Ένωση Συντακτών: Πρωτοφανής επίθεση
εκφοβισμού κατά της τοπικής δημοσιογραφίας
Με αφορμή τη σύλληψη του προέδρου της, αλλά και τα όσα θλιβερά διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον Βόλο, με την επιχειρούμενη χειραγώγηση των τοπικών ΜΜΕ και των δημοσιογράφων από τον Αχιλλέα Μπέο και τη Δημοτική Αρχή Βόλου η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας Στ.Ελλάδος και Εύβοιας αναφέρει τα εξής: Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Ευβοίας, στην πολύχρονη ιστορία της, απέφυγε συστηματικά να συνδιαλέγεται με ανθρώπους που προσβάλλουν βάναυσα το πολιτικό και το πολιτισμικό περιβάλλον της τοπικής κοινωνίας. Πολλώ δε μάλλον με έκπτωτους.
Η σύλληψη των δύο δημοσιογράφων μελών της Ένωσης μας, του προέδρου Δημήτρη Χορταργιά και της δημοσιογράφου Κατερίνας Τασσόπουλου, μετά από στημένα και μεθοδευμένα επεισόδια μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου σε αναμονή της δίκης του Αχ. Μπέου, αποτελεί πρωτοφανή επίθεση εκφοβισμού και προσπάθεια φίμωσης της τοπικής δημοσιογραφίας, έχει πρωταγωνιστές του δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Τους υπενθυμίζουμε ότι η βολιώτικη δημοσιογραφία δεν κάμφθηκε σε πραγματικά δύσκολους καιρούς και δεν θα καμφθεί ούτε τώρα. Ας το πάρουν απόφαση.

ΠΟΕΣΥ: Ο Αχ. Μπέος συνεχίζει
τις υβριστικές επιθέσεις του
«Εθισμένος στις συκοφαντίες και ύβρεις ο απομακρυνθείς δήμαρχος του Βόλου Αχ. Μπέος συνεχίζει τις επιθέσεις του εναντίον δημοσιογράφων, με στόχο τη φίμωσή τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προσυπογράφει την ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε και συμπαρίσταται στην άξια συνάδελφό μας

Κατερίνα Τασσοπούλου.
Δίκη Καρεκλίδη κατά Μπέου
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένεται να βρεθεί την προσεχή Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ο Αχιλλέας Μπέος μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε καταθέσει εναντίον του τον περασμένο Απρίλιο ο δημοσιογράφος Γιώργος Καρεκλίδης, με αφορμή συκοφαντικές αναφορές του πρώτου περί «εκβίασης εργολάβων και πολιτικών». Η υπόθεση έχει ήδη αναβληθεί μία φορά εξαιτίας της αποχής των δικηγόρων και εισάγεται με τον αριθμό 6 στο πινάκιο του δικαστηρίου.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.