Η ενεργειακή κρίση αρχίζει και φοβίζει (και) τα αθλητικά σωματεία

Ενώ άγνωστο παραμένει τι επιφυλάσσει ο χειμώνας

Με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας να παραμένει στο προσκήνιο, και την Ευρώπη να έχει ήδη δεχθεί τα ρωσικά… μηνύματα, όλοι δείχνουν να προετοιμάζονται για έναν περίεργο ενεργειακά χειμώνα, χωρίς να μπορεί να σκιαγραφήσει κανείς επακριβώς τι συνθήκες θα επικρατήσουν. Φυσικά, μπροστά στην κάλυψη των βασικών αναγκών, αυτές των αθλούμενων και των συλλόγων αναμένεται να βρεθούν σε δεύτερη μοίρα.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί, ακόμη και οι αθλητικοί σύλλογοι κρέμονται από τα κυβερνητικά χείλη για τα μέτρα που θ’ ακολουθήσουν, και αν λάβει κανείς υπόψη το παράδειγμα της Γερμανίας, τότε τα μαντάτα για κάποια αθλήματα δεν είναι καλά…

Για παράδειγμα, στη Γερμανία το Ανόβερο προχώρησε σε διακοπή ζεστού νερού σε δημόσια κτίρια, πισίνες, αθλητικές αίθουσες και γυμναστήρια, και πιθανότατα αυτό θα ισχύσει και τον χειμώνα αναλογικά τουλάχιστον. Γι’ αυτό και σε συζήτηση χθες παράγοντας συλλόγου κολύμβησης του Βόλου μας εξέφραζε την ανησυχία του για τα ενεργειακά μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν. «Αν σε δύο κολυμβητήρια στην πόλη έχουμε μισή πισίνα, ποιον σχεδιασμό να κάνουμε, ποια τμήματα να οργανώσουμε;» αναρωτιόταν έστω και αν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη από τον Δήμο Βόλου, από άλλους Δήμους της Μαγνησίας αλλά και από την Πολιτεία σε κεντρικό επίπεδο.

Είναι δεδομένο πάντως ότι το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί και για τους ενεργειακούς χώρους, είτε πρόκειται για θέρμανση (όπως οι πισίνες στο ΕΑΚ Βόλου και στο κολυμβητήριο της Νέας Ιωνίας) είτε για φωτισμό, είτε για ζεστό νερό ακόμη-ακόμη.

Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις τα δεδομένα δεν ήταν και τόσο άσχημα σχετικά με τα οικονομικά. Από τη στιγμή για παράδειγμα που το κλειστό της Νέας Ιωνίας δεν είχε θέρμανση, οι θερμοκρασίες ήταν ανάλογα χαμηλές εντός αυτού τον περασμένο χειμώνα, αλλά δεν αυξήθηκε και το τιμολόγιο κατανάλωσης ενέργειας!

Kανείς αλώβητος…

Προφανώς και τα αθλήματα που διεξάγονται (είτε πρόκειται για προπονήσεις είτε για επίσημους αγώνες) σε κλειστούς χώρους, εφόσον επιβεβαιωθεί η ενεργειακή κρίση τον χειμώνα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν αλώβητα και αυτά που αρκούνται σε ανοιχτό χώρο, εφόσον μπουν πχ περιορισμοί στην ηλεκτροδότηση.

Με το σκοτάδι να πέφτει νωρίς κατά τη χειμερινή περίοδο καμία ομάδα ποδοσφαίρου δεν θα μπορεί να προπονηθεί μετά τις 5-6 το απόγευμα χωρίς φωτισμό…

Από την άλλη, όσες λιγότερες ώρες διαθέσιμες λόγω ενέργειας, τόσο λιγότερες οι δυνατότητες για φιλοξενία τμημάτων υποδομών συλλόγων, άρα και λιγότερα παιδιά στον Αθλητισμό. Άρα και λιγότερα έσοδα για τους ίδιους τους συλλόγους, που πέρασαν την οικονομική κρίση από το 2009 και μετά, και που τώρα άρχισαν να στέκονται στα πόδια τους, μετά τη διετία των καραντινών και του κορωνοϊού.

Φυσικά, όταν ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις σε βασικά καθημερινά προϊόντα οφείλεται σύμφωνα με τους αρμόδιους και στην ενεργειακή κρίση, πώς μπορεί να περιμένει κανείς το… τιμολόγιο στον Αθλητισμό (βλ. συνδρομές λόγω αυξημένου κόστους) να παραμείνει σε κάποιες τουλάχιστον περιπτώσεις σταθερό.

Σκέψεις και πλάνα

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες πάντως, κορυφαίες αθλητικές ομοσπονδίες και αθλητικοί συνεταιρισμοί της χώρας έχουν αρχίσει και σκέφτονται το θέμα (στο πλαίσιο της καθημερινής συζήτησης που έχει αναπτυχθεί) και περιμένουν περισσότερα δεδομένα για να λάβουν τα μέτρα τους.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμη και μεσημεριανά παιχνίδια, όσο δηλαδή το φως της ημέρας το επιτρέπει. Αυτό όμως μπορεί να ισχύσει μόνο για το ποδόσφαιρο που διεξάγεται σε ανοιχτούς χώρους.

Άλλωστε δεν είναι και μικρή η κατανάλωση σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου σε στάδιο. Οι Γερμανοί για παράδειγμα έχουν υπολογίσει ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας με πλήρη φωτισμό χρειάζεται τόσες κιλοβατώρες όσες και έξι νοικοκυριά των τεσσάρων ατόμων το καθένα για έναν ολόκληρο χρόνο…

Εγκαταστάσεις χωρίς ενεργειακή αυτονομία

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή, ελάχιστες αθλητικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα διαθέτουν φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ενέργειας. Πχ στη Θεσσαλία, μόνο μία ιδιωτική κιόλας, το AEL FC Arena στη Λάρισα έχει τέτοια εγκατάσταση. Ενεργειακά αυτόνομες εγκαταστάσεις στον Βόλο και στη Μαγνησία; Μάλλον καμία, αν και σχέδια σε τοπικό επίπεδο φαίνεται ότι υπάρχουν, έστω και σε πρώιμο στάδιο…

«Αν είχε πάνελ έστω μία αθλητική εγκατάσταση, συμψηφιστικά το κόστος χρήσης θα μπορούσε να είναι μικρότερο για όλους» θα μας πει έτερος παράγοντας κολυμβητικού σωματείου.

Βέβαια, οι Γερμανοί έχουν ήδη προβλέψει και μία διαφορετική χρήση των αθλητικών υποδομών. Ήδη υπάρχουν αναφορές ότι εξετάζονται ιδέες όπως η δημιουργία «οάσεων ζεστασιάς» σε δημοτικά στάδια(!), ώστε να μην παγώσουν οι πολίτες που δεν θα μπορούν να ζεσταθούν επαρκώς τον χειμώνα στα σπίτια τους!

Μάντης κακών δεν θέλει φυσικά να γίνει κανείς ποτέ, ειδικά από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο πλάνο για την ενεργειακή διαχείριση. Από την άλλη όμως, όπως μας έλεγαν αθλητές «αν είναι να διαλέξει η Πολιτεία να διακοπεί για λίγες έστω ώρες η ηλεκτροδότηση σε εργοστάσια και σπίτια ή σε αθλητικούς χώρους, είμαστε σίγουροι ότι θα επιλεγούν οι δεύτεροι».

Αυτό το ακραίο σενάριο διακοπής ηλεκτροδότησης για σύντομα χρονικά διαστήματα ακούγεται τελευταία και αναλόγως διαψεύδεται…

Χρυσόστομος Τρίμμης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.