Τσίπρας σε Ευρωπαίους σοσιαλιστές: Συμμαχία απέναντι σε ακροδεξιά και νεοφιλελευθερισμό

Μέτωπο των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων της Ευρώπης απέναντι στην ακροδεξιά, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος, με το βλέμμα στις ευρωεκλογές, αλλά και στους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Την άποψη αυτή έχει εκφράσει πολλάκις το τελευταίο διάστημα ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αντίστοιχη πρόταση αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να καταθέσει ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέλευση του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στις 28 με 30 Σεπτεμβρίου. “Θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι καταλύτης ευρύτερων διεργασιών και προσεγγίσεων μεταξύ αριστεράς, Πράσινων και κομματιών της σοσιαλδημοκρατίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, έλεγαν κομματικές πηγές χθες μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ του κυβερνώντος κόμματος.

Στόχος βέβαια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να εκφράσει εκείνος στην Ελλάδα τον κορμό των προοδευτικών δυνάμεων και να χτίσει συμμαχίες ή να πιέσει την κεντροαριστερά και συγκεκριμένα το ΚΙΝΑΛ. Αφορμή για συγκλίσεις θα σταθούν οι αυτοδιοικητικές όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει ανά περιπτώσεις και πρόσωπα που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Και στις ευρωεκλογές όμως θέλει να θέσει ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα αποτελεί στρατηγική και στην εσωτερική πολιτική μάχη.

Ουσιαστικά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας θέτει το ίδιο πολιτικό δίλημμα: Την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό και αυτό ακριβώς το στόχο έθεσε και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

“Το βασικό μας μέτωπο πρέπει να είναι απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, στον εθνικισμό και το ρατσισμό που απειλεί την ίδια την Ευρώπη. Ωστόσο πρόβλημα δεν είναι μόνο η άνοδος της Ακροδεξιάς αλλά και η ενσωμάτωση βασικών στοιχείων της Ακροδεξιάς ατζέντας, ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια, στην πολιτική ατζέντα παραδοσιακών συντηρητικών δυνάμεων. Το βλέπουμε σε πολλες χωρες, στην Ελλάδα ιδιαίτερα αυτή η ενσωμάτωση είναι πλήρης” είπε σύμφωνα με πληροφορίες στην παρέμβαση του ο πρωθυπουργός, “δείχνοντας” και προς τη ΝΔ.

Άλλωστε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε επιτεθεί στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη για τη δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό, κατηγορώντας ουσιαστικά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δυσφημεί τη χώρα και ταυτόχρονα υποτάσσεται στην ατζέντα του Ορμπάν και του Σαλβίνι.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες: “Χρειαζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, το ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και το νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα που τους τροφοδοτεί. Και για το λόγο αυτό, πρέπει να συγκροτήσουμε την ευρύτερη δυνατή, προοδευτική συμμαχία στην Ευρώπη, ανάμεσα στην Αριστερά, τη σοσιαλδημοκρατία, την οικολογία.”

Ως εκ τούτου ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι “αυτή το φορά, για τις προοδευτικές δυνάμεις αλλά και για το ΕΣΚ θα πρέπει να είναι πλήρως διακριτό, στο πρόγραμμα, αλλά και στις επιλογές στην πράξη, η διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή δεξιά.” Υποστήριξε επίσης ότι “Προτεραιότητα, συνεπώς, έχει το πολιτικό πρόγραμμα – και όχι το πρόσωπο – η επιλογή του οποίου, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης.”

Πηγή:news247.gr

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.