Τσιαπλές: Το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ δεν προστάτευσε τους βιοπαλαιστές γεωργοκτηνοτρόφους

https://www.larissanet.gr/

Παρεμβαίνοντας ο Τάσος Τσιαπλές, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, στην συζήτηση του θέματος «Έγκριση αύξησης της ετήσιας συνδρομής της συμμετοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Ένωση Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Οργανισμών παραγωγών ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων AREPO», στο περιφερειακό συμβούλιο 29.4.2024, τόνισε τα εξής:

Η συζήτηση για τα ΠΟΠ, στοχεύει να καλλιεργηθούν αυταπάτες στους μικρομεσαίους αγρότες, ότι θα αλλάξει η άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε ζήτηση και τιμές. Το καθεστώς προϊόντων ΠΟΠ ούτε έσωσε, ούτε προστάτευσε τους βιοπαλαιστές γεωργοκτηνοτρόφους, που η πλειοψηφία τους βρίσκεται σε τραγικό αδιέξοδο. Δίνει κάποια ψίχουλα σε κάποιους παραγωγούς υπό προϋποθέσεις και μεγάλη στήριξη σε τυποποιητές και εμποροβιομήχανους.

Η πραγματική αιτία του προβλήματος είναι η ΚΑΠ της Ε.Ε, που μοναδικό στόχο έχει την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, των εξαγωγέων – μεγαλεμπόρων που συνδέονται με την πρωτογενή παραγωγή και την παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση γης – παραγωγής – εμπορίας των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων.

Στο έδαφος της ΚΑΠ, που συνδιαμόρφωσαν και εφάρμοσαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και στηρίζει η σημερινή και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων ακόμα και μη ελλειμματικών, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί η διάθεση της εγχώριας παραγωγής.

Απαγορεύεται ο καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών που να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα επιβίωσης στον αγροτοπαραγωγό και προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση, αφήνοντας απροστάτευτο και τον αγρότη και τον καταναλωτή. Την ίδια στιγμή, βιομήχανοι και έμποροι πωλούν τα προϊόντα των γεωργοκτηνοτρόφων στην τελική κατανάλωση σε τιμές από τριπλάσιες έως δεκαπλάσιες σε σχέση με την τιμή που δίνουν στους αγρότες, με τις πλάτες της κάθε κυβέρνησης και της Κ.Α.Π. της Ε.Ε.

Το θέμα της ονομασίας προέλευσης και της ποιότητας που πρέπει να έχουν τα αγροτικά προϊόντα, αποκτούν ουσιαστικό περιεχόμενο μόνο όταν η παραγωγή γίνεται με κριτήριο την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και όχι τα κέρδη των ομίλων.

Η λύση για τα προβλήματα των φτωχών αγροτών είναι ο οργάνωση του αγώνα, μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα για την μείωση του κόστους παραγωγής, για εγγυημένες τιμές στα προϊόντα τους, για εισόδημα και ζωή με αξιοπρέπεια, κόντρα στην ΚΑΠ και στις αντιλαϊκές πολιτικές. Για να μην ξεκληριστούν από την γη τους, για να μην κατασχέσει η τράπεζα χωράφια ή σπίτια. Η Λαϊκή Συσπείρωση αυτόν τον δρόμο στηρίζει και καταψηφίζει την εισήγηση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.