«Γονάτισε» η εστίαση από την αναδουλειά

Πτώση τζίρου 50-80% καταγράφει ο Σύλλογος στα καταστήματα, ενώ οι έλεγχοι, καλά κρατούν!

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι καταστηματάρχες εστίασης, που βλέπουν μεγάλη πτώση τζίρου που φτάνει μέχρι και το 80%, αλλά και την αβεβαιότητα που έρχεται από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα και τους συνεχείς ελέγχους, με κίνδυνο προστίμων και την ίδια στιγμή, οι μισοί εργαζόμενοι είναι άνεργοι.
Ο Στέφανος Στεφάνου πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μαγνησίας μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή, και ανέφερε ότι τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν με κρατική εντολή για 2,5 μήνες από τα μέσα Μαρτίου μέχρι το τέλος Μαΐου και άνοιξαν ξανά χωρίς καμία αποζημίωση των 800 € που πήρε μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και για το διάστημα αυτό, ήταν πολύ λίγα χρήματα, για να αποπληρωθούν τα πάγια μιας μικρής ή μιας μεγάλης επιχείρησης.
Πλέον, λίγο πάνω από ένα μήνα από την έναρξη της επαναλειτουργίας των καταστημάτων της εστίασης, ο τζίρος είναι πτωτικός σε ποσοστά που κυμαίνονται από 50 ως 80%, σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, μερικά beach bar, κάποιες Κυριακές, ανάλογα με τον καιρό, ίσως γεμίζουν, αλλά η καθημερινότητα για τις επιχειρήσεις στο κέντρο του Βόλου, αλλά και για μικρές επιχειρήσεις που είναι λίγο παράκεντρο, είναι εντελώς διαφορετική.
«Από τα χιλιάδες μαγαζιά που υπολειτουργούν, περίπου τα μισά δεν άνοιξαν γιατί οι επιχειρηματίες δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα ή πρόκειται για χειμερινά μαγαζιά, που αναμένουν να δουν τι θα γίνει με την πανδημία και γενικότερα τις συνθήκες που θα επικρατήσουν», ανέφερε ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης.
Ακόμη, δήλωσε ότι το μισό προσωπικό είναι άνεργο, γιατί ούτε ο τουρισμός έχει ανοίξει, όπου στα τουριστικά μέρη θα ανοίξουν οι μισές επιχειρήσεις, κάτι που δεν βλέπει κανείς.

Οι έλεγχοι …ακάθεκτοι

Και μέσα στο παραπάνω σκηνικό και το κλίμα που υπάρχει, οι έλεγχοι στα καταστήματα συνεχίζονται …ακάθεκτοι, ενώ ο κ. Στεφάνου διερωτήθηκε για ποιο λόγο γίνονται έλεγχοι αφού δεν υπάρχει κόσμος.
Ο πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης, ανέφερε ότι αν και υπάρχει επιείκεια, βεβαιώθηκαν και κάποια πρόστιμα σε επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να προσθέτουν ακόμη ένα χρέος στο κατάστημά τους, που είναι άγνωστο ακόμη πως θα πληρωθεί.

Πολύ δύσκολος ο χειμώνας

Ο κ. Στεφάνου τόνισε ότι στην Ελλάδα, όποιο οικονομικό πρόβλημα και αν υπάρχει, το καλοκαίρι, ανεβαίνει λίγο η ψυχολογία μας, θα πάμε για ένα καφέ ένα τσίπουρο και μια βόλτα, το θέμα είναι όμως, τι θα γίνει μετά τον Σεπτέμβριο, που αλλάζει ο καιρός και οι τσέπες επιχειρηματιών και καταναλωτών θα είναι άδειες, διερωτήθηκε. Πρόσθεσε δε, ότι αυτό είναι ένα ερώτημα και ένα πρόβλημα που πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί ακόμη σχέδιο διάσωσης των κλάδων της οικονομίας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.