Πρωταθλήματα ΕΠΣΘ υπό συζήτηση

Στη δημοσιότητα η προκήρυξη για τη νέα χρονιά, με την Ένωση να περιμένει τις ομάδες

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας τις προκηρύξεις Πρωταθλημάτων και Κυπέλλου της ΕΠΣ Θεσσαλίας περιόδου 2020-2021, με αναμενόμενες αλλαγές να έρχονται στο προσκήνιο, όπως είναι η κατάργηση, για μία χρονιά τουλάχιστον της Γ’ ΕΠΣΘ. Ουσιαστικά, αυτό που προκρίνει η ΕΠΣΘ αυτή τη στιγμή είναι ένα πρωτάθλημα δύο κατηγοριών για τη νέα χρονιά, με ενιαίους ομίλους, αν και όλα αυτά θα κριθούν από τις δηλώσεις συμμετοχής των συλλόγων.

Οι δηλώσεις συμμετοχής ξεκίνησαν ήδη (15 Ιουλίου), με τη διαδικασία να διαρκεί μέχρι τις 24 Ιουλίου και ώρα 15:00, ενώ στόχος είναι η έναρξη των πρωταθλημάτων να γίνει το διήμερο 11-12 Σεπτεμβρίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα έχει οριστεί η έναρξη του κυπέλλου (4-5 Σεπτεμβρίου).

 Ενδεικτικές κατηγορίες

Στην πρώτη κατηγορία η ΕΠΣΘ αναφέρει ενδεικτικά ουσιαστικά 16 ομάδες. Αυτές είναι οι: Αγία Άννα, Αγία Παρασκευή, ΑΕ 2002, Αθλητικό Κολέγιο Νίκης Βόλου, Ακρόπολη Σέσκλου, Αίας Σούρπης, Δάφνη, Αστέρας Ριζομύλου, Μυρμηδόνες Πλατάνου, Πρωτεσίλαος, Πύρασος, Ρήγας Φεραίος, Σαρακηνός, Σκιάθος, Τοξότης, και Φθιώτιδες Θήβες Αγχίαλος.

Οι 16 ομάδες θα συμμετάσχουν σε τριάντα αγωνιστικές. Όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες και των δύο γύρων, οι ομάδες θα καταταγούν από την 1η έως την 16η θέση. Με λίγα λόγια, τη νέα χρονιά δεν έχει μπαράζ ανόδου και υποβιβασμού…

Ενδεικτικός είναι και ο αριθμός ομάδων (18) στη Β’ κατηγορία.  Σ΄αυτήν αναφέρονται οι: ΑΕ Διμηνίου, Άθλος, Άνθιμος Γαζής, ΑΠΟΒ, Απόλλων Καναλίων, Αχιλλέας Αχιλλείου, Δημητριάς, Ελευθεριακός, Ερμής, Ένωση Λεχωνίων Νηλέας, Ιάσων Άλλης Μεριάς, Κένταυρος Νοτίου Πηλίου, Μαγνησιακός, Μακρινίτσα, Νέος Μαγνησιακός, Πανιώνιος, Πηλέας, Σκόπελος.

Θα είναι αυτές όμως οι ομάδες; Το τονίζει και η ΕΠΣΘ στην προκήρυξη: «Ο αριθμός συμμετοχής ομάδων στην Β’ Κατηγορία είναι ενδεικτικός και πιθανόν να διαφοροποιηθεί ανάλογα με τα σωματεία που θα δηλώσουν συμμετοχή. Ανάλογα τον τελικό αριθμό των ομάδων θα συγκροτηθεί ένας ή δύο όμιλοι. Δικαίωμα συμμετοχής στην Β’ Κατηγορία έχει κάθε νέο, σωματείο ή μέλος, εφόσον πληρούνται οι σχετικές περιοριστικές προϋποθέσεις και έχει καταθέσει την δήλωση συμμετοχής μέσα στην προβλεπόμενη προθεσμία, η δε διαδικασία αναγνώρισής του από την ΕΠΟ έχει ολοκληρωθεί μέχρι της προηγουμένης από την ημέρα κλήρωσης, καθώς επίσης όσα σωματεία επαναδραστηριοποιηθούν».

Άλλωστε υπάρχουν θέματα, όπως για παράδειγμα με τη Σκόπελο, που δεν ξέρει αν θα συμμετέχει στο επόμενο πρωτάθλημα λόγω έλλειψης γηπέδου, αλλά και η θέληση για επαναδραστηριοποίηση του Ηρακλή Αγίων Θεοδώρων, καθώς και το αν Μαγνησιακός και Νέος Μαγνησιακός θα συνεχίσουν χώρια ή εις σάρκαν μία (όλα δείχνουν το δεύτερο). Άλλωστε και οι Νέοι της Αγίας Άννας έχουν εκφράσει την πρόθεση να κατέβουν στο πρωτάθλημα… Όλα λοιπόν εξαρτώνται από τον αριθμό των συλλόγων, οπότε και οι δύο κατηγορίες είναι υπό διαμόρφωση, ακόμη και ο ενιαίος χαρακτήρας τους.

Όσον αφορά την ποδοσφαιρική περίοδο 2021-22, η ΕΠΣΘ αναφέρει:

  1. Δημιουργία τριών κατηγοριών Α’, Β’ και Γ’ Κατηγορίας
  2. Μόνο για την Α’ Ερασιτεχνική είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε όλη την διάρκεια του αγώνα δύο ποδοσφαιριστών γεννηθέντων την 1η Ιανουαρίου 2001 κι εντεύθεν.
  3. Yποχρεωτική συμμετοχή για όλα τα Σωματεία της Α’ Κατηγορίας με ανάλογη ομάδα, στο Πρωτάθλημα Υποδομών της ΕΠΣΘ σε τουλάχιστον μία ηλικιακή κατηγορία.

Το κύπελλο

Σύμφωνα με τη σχετική προκήρυξη, στους αγώνες Κυπέλλου Ερασιτεχνικών Ομάδων ΕΠΣΘ μετέχουν υποχρεωτικά οι ομάδες της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας καθώς και οι ομάδες της Α’και Β’ κατηγορίας ΕΠΣΘ. Η συμμετοχή των ερασιτεχνικών ομάδων σωματείων που ίδρυσαν ΠΑΕ, είναι προαιρετική.

Τα σωματεία που έχουν υποχρέωση ή δυνατότητα συμμετοχής στο Κύπελλο Ερασιτεχνών, οφείλουν να υποβάλουν μέχρι 24 Ιουλίου και ώρα 21:00. δήλωση συμμετοχής στην Ε.Π.Σ.Θ. σε ειδικό έντυπο που χορηγείται από αυτή και πρέπει να συνοδεύεται από σχετικό παράβολο των 50 ευρώ.

Οι αγώνες του Κυπέλλου διεξάγονται με το σύστημα απλών συναντήσεων αποκλεισμού, έπειτα από δημόσια κλήρωση από την ‘Ένωση. Η κλήρωση πραγματοποιείται ηλεκτρονικά.

Η ομάδα που κληρώνεται πρώτη είναι γηπεδούχος, όταν το ζεύγος των ομάδων που θα κληρωθεί ανήκει στην ίδια κατηγορία. Αν, όμως, από τη διαδικασία της δημόσιας κλήρωσης προκύψει ζεύγος ομάδων οι οποίες ανήκουν σε διαφορετική κατηγορία, τότε η ομάδα που αγωνίζεται στην κατώτερη ερασιτεχνική κατηγορία , ανεξάρτητα αν δεν έχει κληρωθεί πρώτη, θα είναι γηπεδούχος. Οι ομάδες της Γ’ Εθνικής θεωρούνται ότι ανήκουν στην ανώτερη Ερασιτεχνική κατηγορία και ακολουθούν κατά σειρά της Α’ και Β’ κατηγορίας της ΕΠΣΘ.

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

Προκήρυξη Πρωταθλημάτων 2020-2021 

Προκήρυξη Κυπέλλου 2020-2021

Συνυποσχετικό Διαιτησίας

Δήλωση Συμμετοχής Πρωταθλήματος 2020-2021

Δήλωση Συμμετοχής Κυπέλλου 2020-2021

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.