Η ευωδιάζουσα και μυροβλύτισσα Παναγία Μαλεβή στο Βόλο

Tου Πρωτ. Δημητρίου Κατούνη, Εφημερίου Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού Βόλου

Μεγάλη χαρά και ευλογία περιμένει να λάβει ο λαός του Βόλου στις 28, 29, 30 και 31 Ιανουαρίου 2015, με την επίσκεψη στην πόλη μας και την τετραήμερη φιλοξενία στον Ι. Ναό της Αναλήψεως του Χριστού της πολυσέβαστης, θαυματουργού και μυροβλύζουσας εικόνας της Παναγίας Μαλεβής. Έρχεται στην πόλη μας για να δώσει έναν ακόμη πιο πανηγυρικό χαρακτήρα στα ονομαστήρια του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιγνατίου, στις 29 Ιανουαρίου. Εκατοντάδες κάτοικοι του Βόλου και των γύρω περιοχών επισκέπτονται κάθε χρόνο την Παναγία τη Μαλεβή στο μοναστήρι της στην Πελοπόννησο. Όπως φαίνεται, ήλθε η ώρα η γλυκύτατη Θεοτόκος να ανταποδώσει αυτή την επίσκεψη στους πολυαγαπημένους προσκυνητές Της και να φιλοξενηθεί εδώ ανάμεσά τους, Εκείνη που τους φιλοξένησε πολλές φορές στις αυλές Της και στην αγκαλιά Της.

Το πρώτο μοναστήρι ιδρύθηκε το 717 μ.Χ. στον Πάρνωνα, κοντά στην κορυφή του Μαλεβού, απ’ όπου πήρε την ονομασία και η εικόνα της Παναγίας. Από το 1601 έως το 1651 μόνασε στη Μαλεβή ο Άγιος Νείλος, η κοίμηση του οποίου εορτάζεται στη Μονή στις 12 Νοεμβρίου. Στη μάχη που έγινε μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων το 1786 η Μονή καταστράφηκε, επειδή οι μοναχοί πολέμησαν εναντίον των απίστων. Όσοι μοναχοί επέζησαν, μετά τη μάχη της Μαλεβής, διασκορπίστηκαν σε άλλα μοναστήρια.

Η Μονή μετατράπηκε από αντρική σε γυναικεία το 1949 με τρεις μοναχές που εστάλησαν από τη Μονή της Επάνω Χρέπας. Κατά την Κατοχή οι αντάρτες τη χρησιμοποίησαν ως νοσοκομείο και οι Γερμανοί την χτύπησαν με αεροπλάνα. Λίγα χρόνια μετά καταστράφηκε από σεισμό και άρχισαν οι επισκευές. Το 1968 έγινε ανέγερση του παρεκκλησίου του Αγίου Νείλου. Το μοναστήρι έγινε γνωστό σ’ όλη την Ορθοδοξία από τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που διαφυλάσσεται σ’ αυτό. Η εικόνα αυτή παριστάνει την Κοίμηση της Θεοτόκου και από το 1964 άρχισε να αναβλύζει Άγιο Μύρο, από το οποίο πολλοί είναι εκείνοι που θεραπεύονται από ποικίλες ασθένειες. Τα θαύματα της Παναγίας Μαλεβής είναι αναρίθμητα και κατά διαστήματα, όταν διασταυρώνονται και επαληθεύονται, συγκεντρώνονται, καταγράφονται και εκδίδονται σε βιβλία προς οικοδομήν των πιστών και προς δόξαν του Τριαδικού Θεού, που με τις Θεομητορικές προσευχές δεν κουράζεται να ευεργετεί τους ανθρώπους.

Το άρωμα της Παναγίας Μαλεβής είναι μοναδικό και ως προς τη σύνθεσή του και ως προς το χαρακτήρα του. Δε μοιάζει με κανένα άλλο μύρο Αγίου μυροβλύτου, ούτε και με κάποιο άλλο άρωμα ανθρώπινο που κυκλοφορεί. Το άρωμά του δεν αντιγράφεται και η χημική του ανάλυση δεν μπόρεσε να δώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Έχει μορφή ελαιώδη, αλλά δεν αφήνει ίχνη λαδιάς, όπως οποιοδήποτε έλαιο. Το αξιοθαύμαστο, επίσης, είναι πως ξεκινάει μέσα από τη ζωγραφική επιφάνεια της εικόνος, αλλά διαπερνάει, χωρίς δυσκολία, το προστατευτικό τζάμι, όπως ο Αναστημένος Χριστός διαπερνούσε με το σώμα Του όλα τα υλικά εμπόδια, και μπορούσε «και των θυρών κεκλεισμένων» να παραστεί στους αγαπημένους Του μαθητές. Η ποσότητά του, επίσης, δεν είναι σταθερή. Άλλοτε παρουσιάζεται σαν ατμός και υποψία υγρασίας, άλλοτε σχηματίζονται μικρές σταγόνες πάνω στο τζάμι, μέσα η έξω απ’ αυτό και άλλοτε ξεκινάει μία ροή από το ξύλο της εικόνος, διαπερνάει, χωρίς δυσκολία, το τζάμι και τρέχει μέχρι το δάπεδο του Ναού, ποτίζει τα μάρμαρα και το μαζεύουν οι μοναχές με βαμβάκια, τα οποία και δίνουν στους προσκυνητές προς ευλογία. Το μύρο αυτό είναι πολύτιμο, διότι πρώτον προέρχεται από την Παναγία, δεύτερον είναι από μόνο του ένα ζωντανό θαύμα που επαναλαμβάνεται όποτε κρίνει η Κυρία Θεοτόκος και τρίτον η χρίση του επιτελεί αμέτρητες ευεργεσίες και θαύματα σ’ εκείνους που έχουν ανάγκες, προβλήματα και ασθένειες, αρκεί να το λαμβάνουν με πίστη και προσευχή.
Η μυροβόλος Παναγία Μαλεβή αποτελεί άλλη μία ζωντανή φανέρωση των αμέτρητων χαρισμάτων της Πανάχραντης Μαρίας. Εκείνη σκορπίζει και μοιράζει, κατά τη σοφία και την αγάπη της, αυτά τα χαρίσματα στις πολυσέβαστες ιερές εικόνες Της, που στολίζουν ως πολύτιμα πετράδια την αλουργίδα της απανταχού της γης Ορθοδοξίας. Κάθε εικόνα Της, μέσ’ απ’ το δικό της ιδιαίτερο χάρισμα, φανερώνει το κοινό πρόσωπο της Μητέρας του Θεού. Αυτή ταυτόχρονα και σαν μητέρα όλων των πιστών στηρίζει, με την εκασταχού ιδιαιτερότητά της, τα πονεμένα παιδιά, που τρέχουν μ’ ελπίδα και πόνο κοντά στη χάρη Της. Η δύναμη της Παναγίας είναι άνευ ορίων, διότι την ακούει και την υπακούει ο Υιός Της, Θεός Της και Θεός μας σε ό,τι και αν Του ζητήσει. Εκείνη παραμένει το κορυφαίο δώρο της ανθρωπότητας στο Θεό, αλλά και το πολυτιμότερο δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα. Μέσ’ απ’ το μοναδικό Άγιο Μύρο Της δείχνει πως στέκει στο μεθόριο του κτιστού και του ακτίστου, για να ενώνει τα διεστώτα, να σώζει, να παρηγορεί και να βοηθάει όλους εκείνους που την αισθάνονται ως αληθινή Μητέρα τους και την τιμούν ως το πλέον αγαπητό πρόσωπο της χριστιανοσύνης.

Στις περίεργες ημέρες που βιώνουμε όλοι μας η παρουσία της θαυματουργού, μυροβλύτισσας Παναγίας Μαλεβής στον τόπο μας θα είναι μία ξεχωριστή πηγή δύναμης και παρηγοριάς για όσους από εμάς θελήσουμε να βρεθούμε κοντά Της και να προσκυνήσουμε την ευωδιαστή Εικόνα Της, εις τρόπον ώστε να γεμίσει κάθε μόριο της καρδιάς μας από το άρρητο άρωμα της ακένωτης Θεομητορικής προστασίας και αγάπης. Η θαυματουργός προσευχή Της, όταν ενωθεί με τη δική μας ταπεινή προσευχή, σίγουρα μπορεί να επιτύχει τα πάντα. Εξάλλου το έχει αποδείξει αμέτρητες φορές αυτό. Το άρωμά Της ας ενωθεί με το άρωμα της πίστεως του καθενός από εμάς, για ν’ απολαύσουμε όλοι μαζί ένα μέλλον γεμάτο ελπίδα και χαρά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.