Η xώρα μας χρειάζεται σταθερότητα, όχι πρόωρες εκλογές

Γράφει ο Μ. Μιτζικός, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου, Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΥΝΑΜΗ ΒΟΛΟΥ»

Δεδομένης τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες βουλευτικές εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου – μολονότι η θητεία της παρούσης Βουλής λήγει το 2016 -, λαμβάνοντας υπ΄όψιν την άκαμπτη στάση της τρόικας εν σχέσει με το δημοσιονομικό κενό και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτεί – η Κυβέρνηση αντιπαρέρχεται ορθώς ότι η τρόικα κάνει πάλι λάθος εκτιμήσεις -, και τέλος με την απόφαση της 8ης Δεκεμβρίου 2014 του Eurogroup για δίμηνη παράταση του προγράμματος δανεισμού από τον EFSF (υπολείπεται εκταμίευση 1,8 δις ευρώ), ο Πρωθυπουργός έκρινε πως είναι εθνικό συμφέρον η επίσπευση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, να δοθεί τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα και να επέλθει η πολιτική σταθερότητα που χρειάζεται η Ελλάς.

Σημειωτέον, την αβεβαιότητα στις αγορές επέτεινε και η προ ολίγου καιρού επίσημη ενήμερωση σε επενδυτικό κοινό στο Λονδίνο από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του οικονομικού προγράμματος της προς εφαρμογή σε περίπτωση εκλογικής νίκης. Μεταξύ άλλων, η ακύρωση προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και σημαντικές προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης φέρεται να ειπώθηκε από τους εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ενημέρωση στο Λονδίνου ότι « τα κόμματα Podemos στην Ισπανία και Die Linke στην Γερμανία (απότοκος του κουμουνιστικού κόμματος της Ανατολικής Γερμανίας) παραείναι φιλελεύθερα (are too liberal)» (βλ. Financial Times, 7/12/2014).
Σίγουρα, η τρόικα (ας μας επιτραπεί η έκφραση) παρατραβά το σχοινί παρατείνοντας την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής και εμποδίζοντας την εκταμίευση του 1,8 δις ευρώ και απαιτώντας και άλλα μέτρα. Από την άλλη πλευρά όμως, το Eurogroup αποφάσισε για εκχώρηση στη Χώρα μας μίας Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής (ECCL) με την εκπλήρωση του προγράμματος προσαρμογής (Βλ. Δελτίο Τύπου Eurogroup 8/12/2014). Τούτο σημαίνει ότι αν η Ελλάς συναντήσει προβλήματα με τις αγορές, τότε θα μπορεί να κάνει χρήση αυτής της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής, δηλαδή θα λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας.
Συμπερασματικά, με την επίσπευση της διαδικασίας της Προεδρικής Εκλογής, η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με την πολιτική αβεβαιότητα που αποβαίνει ολέθρια για την οικονομία και την αποτελεσματικότητα της κρατικής διοίκησης, αλλά και να συμβάλλει θετικά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Εν πάση περιπτώσει, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι Ελληνες πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Εναπόκειται πλέον στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να λάβει τις αποφάσεις σύμφωνα με το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος, οι οποίες θα διασφαλίζουν την σταθερότητα της Χώρας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.