Οι θέσεις για το Πανεπιστήμιο…

Από το «Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα»

Ο ελληνικός λαός στέκεται αντιμέτωπος καθημερινά με πολυδιάστατες αυθαιρεσίες και τεχνάσματα που καταπατούν τόσο τις ανάγκες του όσο και τα δικαιώματά του. Διοικητικοί υπάλληλοι, καθαρίστριες , φοιτητές και άλλες ομάδες του πανεπιστημίου, καλούνται να γίνουν άκριτοι υποστηρικτές της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ακαδημαϊκή κοινότητα. Και ενώ οι φοιτητές παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία οι πρυτανικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με το φοιτητικό κίνημα ενώ συγχρόνως ασπάζονται απροκάλυπτα τις ιδιωτικοποιήσεις .
Ο λόγος γίνεται για τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο ΕΚΠΑ με τη διακοπή της συνεδρίασης της συγκλήτου στο Πανεπιστημίο Αθηνών που αποφάσισε ο πρύτανης Θεόδωρος Φορτσάκης, το πρωί της Πέμπτης, όταν μέσα στο χώρο της συνεδρίασης εισήλθε ομάδα φοιτητών. Μέσα σε ένα κλίμα έντασης μεταξύ των φοιτητών και του πρύτανη, ζητήθηκε από τους διαμαρτυρόμενους να αποχωρήσουν, σημειώνοντας ότι παρανόμως βρίσκονταν στην αίθουσα. Οι φοιτητές αρνήθηκαν να φύγουν και ο κ. Φορτσάκης διέκοψε τη συνεδρίαση ενώ συγχρόνως έδωσε μισή ώρα διορία στους «καταληψίες » για να εκκενώσουν την αίθουσα και να τους αφήσουν ελεύθερους ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της συγκλήτου.

Ο πρύτανης τόνισε με ένδεια κάθε δημοκρατικής αξίας στους φοιτητές ,καθώς και στους διοικητικούς που ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για τις πολιτικές σκοπιμότητες που ακολουθεί η πανεπιστημιακή κοινότητα , ότι δεν πρόκειται να ξαναμπούν στην πρυτανεία και προανήγγειλε την κατάθεση μηνύσεων, ενώ κάποια στιγμή ακούστηκε να ζητάει «εξωτερική βοήθεια» .Οι φοιτητές, που αντιδρούν στο θέμα της φύλαξης και του ελέγχου της εισόδου στο Πανεπιστήμιο, ζήτησαν να συμμετέχουν στη συνεδρίαση της συγκλήτου που θα εξέταζε το ζήτημα .Ο κ. Φορτσάκης είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει «μπουλούκια» στην πρυτανεία από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ομάδα φοιτητών εισέβαλε στο γραφείο του και άπλωσε πανό με το σύνθημα: «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», εφόσον ήθελε να αποδυναμώσει όσο περισσότερο γινόταν το φοιτητικό κίνημα.

Ας απαντήσει ο πρύτανης λοιπόν , ποια ηθική του πανεπιστημίου εκπροσωπεί ; Πόσο πιο απροκάλυπτα προσπαθεί να “σβήσει” τη φωνή των φοιτητών καλώντας εξωτερική παρέμβαση, δηλαδή ματ και αστυνομία; Μας γίνεται για ακόμα μια φορά ξεκάθαρο πως οι πρυτανικές αρχές έρχονται αντιμέτωπες με τα ακαδημαϊκά συμφέροντα ενώ τάσσονται υπέρ των πολιτικών που επιβάλλονται στο λαό καθημερινά. Θέλουν ένα πανεπιστήμιο άβουλο , φερέφωνο των αυθαιρεσιών και της καταπάτησης αξιών το οποίο θα μεταλλαχθεί πιο φασιστικά από ποτέ σε πόλο ελέγχου και χειραγώγησης της φοιτητικής κοινότητας.

Εμείς λοιπόν, σαν Αγωνιστικό Φοιτητικό Ρεύμα ,τασσόμαστε σταθερά και ξεκάθαρα κατά κάθε πρυτανικής αρχής, που προσπαθεί να υποδουλώσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με εργολαβίες που θα δρούν βάσει συμφερόντων, καθώς και security που θα ελέγχουν την είσοδο και έξοδο φοιτητών με τη χρήση πάσο. Διεκδικούμε τα αυτονόητα, ένα εκπαιδευτικό, δημόσιο και δωρεάν ,πανεπιστήμιο που θα καλλιεργεί τα μέλη του, θα τους δίνει όλο και περισσότερα ερεθίσματα για να γίνουν ολοκληρωμένα άτομα, με ελεύθερη βούληση και σκέψη, έτοιμα να αγωνιστούν για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.