Τιμή στους πεσόντες …

Από το Σύλλογο Περιβολιωτών Μαγνησίας

…………κάθε 25η Μαρτίου, τα λάβαρα της επανάστασης κυματίζουν στις μαθητικές, στρατιωτικές αλλά και άλλων συλλόγων παρελάσεις, αντηχώντας σ΄όλη τη χώρα τη διπλή σημασία της επετείου για τον Ελληνισμό. Πρόκειται για μια θρησκευτική αλλά και εθνική εορτή.

Είναι θρησκευτική… Είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές της εκκλησίας μας… Είναι ημέρα χαράς και αγαλλίασης.. Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την χαρμόσυνη δηλ. είδηση που έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία, ότι μέσω αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού.

Είναι εθνική γιατί τιμούμε τους ήρωες της επανάστασης του 1821. Από τις 29 Μαΐου του 1453, μετά την άλωση της πόλης και για τέσσερεις αιώνες οι Έλληνες ζούσαν κάτω από τον τουρκική κατοχή.. Στις 25 Μαρτίου του 1821 στη μονή της Μέγιστης Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο Επίσκοπος Παλαιών Γερμανός, μη αντέχοντας άλλο το τουρκικό ζυγό, σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης. Τότε άρχισε επίσημα η ελληνική επανάσταση που οδήγησε μετά από αγώνες και θυσίες στη αναγνώριση του ελληνικού κράτους το 1830 με τη συνθήκη του Λονδίνου. Το 1832 ξεκινά η πορεία του νέου ελληνικού κράτους, με την κύρωση των συνόρων του και την αποδοχή τους πλέον από την Τουρκία.

Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου ως εθνικής εορτής καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου του 1838. Το έτος αυτό έγινε ο επίσημος εορτασμός. Τελέστηκε δοξολογία στον ναό της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου. Πλήθος κόσμου αποθέωσαν τους αγωνιστές της επανάστασης. Μετά τη δοξολογία στήθηκε γλέντι στη πλατεία Κλαυθμώνος. Το βράδυ άναψαν φωτιές στην Ακρόπολη. Στον Λυκαβηττό στήθηκε ένας φλεγόμενος σταυρός, που έφερε τη φράση «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ».

Έτσι και φέτος 25 Μαρτίου 2016, ο Σύλλογος Περιβολιωτών Ν. Μαγνησίας, πιστός στη παράδοση και στη μνήμη των χρόνων συμμετείχε στον εορτασμό και στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο δήμος Ρήγας Φεραίου, αποδίδοντας τιμές στους πεσόντες.

Τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό ναό Αγίων Κων/νου και Ελένης. Την παρουσία του, τύπωσε δυναμικά ο Σύλλογος , με ένα τμήμα Περιβολιωτών, συνόλου 45 ατόμων, ντυμένων με παραδοσιακές φορεσιές . Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων ,στον ανδριάντα του εθνομάρτυρα Ρήγα Βελεστινλή – Φεραίου.

Τον σύλλογο εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κος Ευάγγελος Κουβάτας. Κατόπιν, ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό πεζόδρομο του Βελεστίνου, την οποία έδωσε ισχυρό παλμό η ομάδα των Περιβολιωτών, που έκανε θριαμβευτική είσοδο με το λάβαρο του Συλλόγου το οποίο απεικονίζει το Σταυρό της γαλανόλευκης σημαίας και τον εθνομάρτυρα Ρήγα. Και όπως το 1838, έτσι και το 2016 ακολούθησε δημοτικό γλέντι , παρουσία πλήθος κόσμου… Αξιότιμη ήταν η παρεύρεση του Αντιπεριφεριάρχη Θεσσαλίας κου. Αργύρη Κοπάνα, καθώς και του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου κου. Δημήτρη Νασίκα, συνοδευόμενου από αιρετούς του Δήμου.. Το γλέντι ήταν ανάλογο και όπως αρμόζει στη ρωμιοσύνη και τη γενναιότητα των Ελλήνων…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.