1821 – 2021 200 Χρόνια αγώνες για ένα Ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος

Γράφει ο Λάζαρος Καραούλης

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή»
Ο Ρήγας Βελεστινλής μέσα από τον εμπνευσμένο Θούριο του, λειτουργεί σαν Απόστολος της Επανάστασης ξεσηκώνοντας κλέφτες και αρματολούς, δούλους και φτωχούς εναντίον της καταπίεσης τους Οθωμανικό ζυγού. Περιγράφει εύστοχα τις τραγικές συνθήκες που ζούσαν όλοι οι λαοί των Βαλκανίων κάτω από τον Οθωμανικό ζυγό. Έρμαια των διαθέσεων των ραγιάδων, χωρίς να υπάρχει προσωπική ζωή, οικογένεια, κοινότητα που να μην διέλυσαν για να ικανοποιήσουν την υποτιθέμενη αυτοκρατορική τους δύναμη, πάνω σε αδύναμους ανθρώπους και βιοπαλαιστές.
Ο Νεοελληνικός διαφωτισμός μετά τον 15ο αιώνα γεννά το Ελληνικό Εθνικό Κίνημα, με βασικό αίτημα την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Πρόκειται για το πρώτο κίνημα σε μη χριστιανικό κράτος βασισμένο στις αρχές και τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη» εμπνέοντας τον Ρήγα και τους υπόλοιπους εθνικούς διαφωτιστές μας.
Βαδίζοντας στα λόγια του μεγάλου Φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα “Ποτέ δεν αποτυχαίνουν αυτοί που πεθαίνουν για έναν μεγάλο σκοπό”, οι ήρωες πρόγονοί μας, έδωσαν μεγάλο αγώνα, στις περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και τη ζωή τους για να δουν την πατρίδα τους Ελεύθερη και αυτόνομη.
Η Φιλική Εταιρεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στρατολογώντας σημαντικές φυσιογνωμίες που είχαν παρουσία σε στρατιωτικό, οικονομικό, διπλωματικό επίπεδο.
Κολοκοτρώνης, Παπαφλέσσας, Καραϊσκάκης, Νικηταράς, Μπουμπουλίνα, Μακρυγιάννης, Διάκος, και χιλιάδες παλικάρια με την στρατιωτική τους ευφυΐα απομάκρυναν τον τουρκικό ζυγό σταδιακά από τα Ελληνικά χώματα.

«Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει•
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει»
Ελεύθεροι Πολιορκημένοι Διονύσιος Σολωμός

Η Έξοδος του Μεσολογγίου, η θυσία του Καψάλη και εκατοντάδων Μεσολογγιτών, το Σάββατο του Λαζάρου το 1826, γίνεται η θυσία που τραβάει τα βλέμματα της Ευρώπης και των Μεγάλων Δυνάμεων, μεγαλώνοντας το Φιλελληνικό κύμα συμπαράστασης αλλά και ανασυγκρότησης του αγώνα.
Η Εθνική μας Ανεξαρτησία δοκιμάστηκε πολλές φορές και μας έφερε σε αντιπαράθεση. Ο εθνικός διχασμός παραλίγο να γκρεμίσει όσα με κόπο χτίσαμε τόσα χρόνια. Είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.
Το 1921 εκατό χρόνια μετά την Επανάσταση πετύχαμε το ακατόρθωτο όνειρο όλων Ελλήνων, την Ελλάδα των δύο Ηπείρων και των πέντε Θαλασσών.
Οι αγώνες για την απελευθέρωση έδωσαν τη σκυτάλη στους αγώνες για την Δημοκρατία, για την Δικαιοσύνη, για το Σύνταγμα.
Στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο η Ελλάδα γράφει το νέο έπος του ’40. Περνάμε δύσκολες στιγμές με κακουχίες και φτώχεια αλλά πάλι ο αγώνας για απελευθέρωση από τους Γερμανούς είναι προτεραιότητα για εμάς. Πάντα κρατούσαμε ψηλά τα ιδανικά της πατρίδας μας, όσο δύσκολα και αν περνούσαμε.
Το 2021 διακόσια χρόνια μετά, έρχεται σε μία δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή τη φορά ο εθνικός στόχος είναι να περιορίσουμε τον αόρατο εχθρό. Αυτός ο στόχος δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους σύγχρονους ήρωές μας, το ιατρικό προσωπικό της χώρας που δίνει την μάχη να κρατήσει όσο περισσότερους συμπατριώτες μας μπορεί όρθιους και υγιείς.
Στη μάχη αυτή να μην γίνει κανένας συμπολίτης μας θύμα των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Στεκόμαστε με σεβασμό σε όλες τις θυσίες που έγιναν και γίνονται για να μείνει όρθια η πατρίδα μας. Στο τέλος όλοι θα βγούμε νικητές!
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά!

Χρόνια πολλά Ελλάδα,

Χρόνια πολλά για τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Λάζαρος Καραούλης
Πρόεδρος Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής «ο Άγιος Θωμάς»
Γεν.Γραμματέας Πανθεσσαλικής Στέγης

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.