Αδυναμία διαλόγου ακαταλληλότητα δημάρχου

Του Ηλία Β. Ξηρακιά π, Αντιδημάρχου Βόλου

Επιτέλους παρακολουθήσαμε, μετά από πέντε(5) χρόνια, ένα πολιτισμένο δημόσιο διάλογο για τα προβλήματα της πόλης μας μεταξύ όλων των υποψηφίων Δημάρχων, με μόνη εξαίρεση τον απερχόμενο που δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση τοπικού καναλιού.
Έχει τονισθεί από πολλούς ότι η άσκηση του λειτουργήματος τους Δημάρχου είναι πολύ δύσκολη δουλειά γιατί εκτός από γνώσεις, απαιτείται να διαθέτει κανείς βαθιά παιδεία δημοκρατικού διαλόγου.
Γιατί στην ευθύνη κάθε Δημοτικής Αρχής είναι η διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών. Είναι οι άνθρωποι που νοιάζονται την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον, την καθαριότητα της πόλης, τη διαχείριση των απορριμμάτων, του νερού κλπ. Άρα οι αποφάσεις τους επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες, οι όποιοι πρέπει κάθε φορά να πείθονται ότι κάθε απόφαση είναι για το κοινό καλό και το δημόσιο συμφέρον, το οποίο πολλές φορές μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με ιδιωτικά ή συντεχνιακά συμφέροντα.
Γιατί η Δημοτική Αρχή δεν είναι μια απρόσωπη και απόμακρη εξουσία, αλλά αποτελείται από ανθρώπους που ζουν και κινούνται ανάμεσα στους δημότες τους. Είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία και γι’ αυτό ο διάλογος μαζί τους είναι απαιτητικός, εξαντλητικός και συνεχής. Η λαϊκή ρήση «τα παράπονα στον Δήμαρχο» έρχεται να επιβεβαιώσει τη διαρκή αυτή αναγκαιότητα, να μπορεί δηλαδή ο κάθε πολίτης να πει το πρόβλημά του στον πιο οικείο σ’ αυτόν θεσμό, που είναι η Δημοτική Αρχή.
Όταν μάλιστα πρόκειται για μια μεγάλη πόλη όπως ο Βόλος, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικές οργανώσεις, επιμελητήρια, επιστημονικοί φορείς, αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, η Δημοτική Αρχή, που είναι το αντιπροσωπευτικό πολιτικό όργανο της πόλης, έχει υποχρέωση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διαβούλευσης και να συντονίζει το δημόσιο διάλογο, κινητοποιώντας τους πάντες πάνω σ’ ένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των δημοτών. Να γιατί η δουλειά ενός Δημάρχου δεν ταιριάζει και δεν μπορεί να γίνει απ’ τον καθένα μας.
Κι είναι τραγικό ότι, την τελευταία 5ετία, στο Βόλο ο διάλογος και η προσπάθεια συνεννόησης για την επίλυση των προβλημάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας και των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων είχε παντελώς εκλείψει. Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή στον χώρο όπου θα έπρεπε να εξελίσσεται ένας γόνιμος τοπικός διάλογος, με αντιπαράθεση επιχειρημάτων και απόψεων, είδαμε να εξελίσσονται θλιβερές σκηνές, που προσβάλλουν το χώρο τον οποίο τίμησαν, στο διάβα της ιστορίας, τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια, άνθρωποι που σε πολύ αντίξοες συνθήκες, παρήγαγαν έργο και κέρδισαν τον σεβασμό των Βολιωτών.
Την αποκλειστική ευθύνη για το μεγάλο αυτό έλλειμμα στην πόλη έχει ο απερχόμενος Δήμαρχος και η αυταρχική αντίληψη του για τη λειτουργία ενός Δήμου.
Για πολλούς από μας, που θητεύσαμε στην ΤΑ, ήταν αναμενόμενο αφού επρόκειτο για έναν άνθρωπο που δεν είχε καμιά σχέση με την πόλη, την Αυτοδιοίκηση και τη διαχείριση κοινών υποθέσεων δημόσιου συμφέροντος. Έναν άνθρωπο που προερχόταν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο κι ο οποίος εκμεταλλευόμενος τον Ολυμπιακό Βόλου και μια μοναδική πολιτική συγκυρία, κατάφερε να κερδίσει τις εκλογές στο Δήμο. Έναν άνθρωπο με πανελλήνια μεν αναγνωρισιμότητα αλλά για τα “κατορθώματα”, τους “τσαμπουκάδες” του και το υβρεολόγιο του στο χώρο του ποδοσφαίρου και το χώρο της νυχτερινής διασκέδασης. Τα “προσόντα” αυτά του ανδρός ξεδιπλώθηκαν απολύτως και στο Δήμο μας την τελευταία 5ετία.
Ήταν πολύ απογοητευτική, για τους Βολιώτες, ακόμη και η σύγκριση στα τοπικά κανάλια τηλεόρασης, με τους Δημάρχους των άλλων τριών θεσσαλικών πόλεων(Λάρισας, Τρικάλων και της Καρδίτσας). Οι μεν, προσηνείς και διαλεκτικοί για τα θέματα της πόλης τους, ενώ ο εκπρόσωπος του Βόλου, διαρκώς να επιτίθεται, να καθυβρίζει και να συκοφαντεί τους προηγούμενους, τους δημοσιογράφους και τους Δημοτικούς Συμβούλους που του ασκούσαν κριτική, ή τους πολίτες και τους συλλογικούς φορείς που “τολμούσαν” να έχουν διαφορετική γνώμη.
Η εικόνα αυτή δεν συνάδει και δεν τιμά την ιστορία της πόλης μας και πρέπει να αποτελέσει μια θλιβερή παρένθεση. Είμαστε σίγουροι ότι σ’ αυτό θα συμβάλει και η καθιέρωση της απλής αναλογικής στην εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι λοιπόν αναγκαίο, εν όψει των επικείμενων εκλογών, να επαναφέρουμε με την ψήφος μας στη Δημοτική Αρχή το διάλογο για τα προβλήματα που απασχολούν το Δήμο και τους δημότες, για το παρόν και το μέλλον της πόλης μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.