Αν η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί περαιτέρω…

Από τον Κώστα Ματσιόλη *

Αν η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί περαιτέρω… μόνο οι έχοντες και κατέχοντες θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων, ο Έλληνας ασθενής θα ματώνει πλέον για να πληρώνει τα φάρμακά του.

Ειδικότερα η φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να μειωθεί από τα 2 δισ. ευρώ στα 1,6 δισ. ευρώ. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό και οι εμπλεκόμενοι υποστηρίζουν ότι το φάρμακο θα καταστεί είδος πολυτελείας για τη συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού. Ηδη, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 2 δισ. δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς συμπεριλαμβάνουν τον ΦΠΑ και τη δαπάνη για τους εμβολιασμούς. Σημειωτέον ότι η δαπάνη αυτή εξαιρείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Επιπρόσθετα, στα 2 δισ. είχε συμπεριληφθεί και η δαπάνη για τα δύο εκατομμύρια των ανασφάλιστων, η οποία, κατ’ εκτίμηση των Αρχών, ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η δαπάνη αυτή να καλυφθεί από άλλα κονδύλια, όμως τελικά δεν υλοποιήθηκε. Επιπλέον μια σειρά αποφάσεις όπως για παράδειγμα αναφορικά με την από 15-3-2017 ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ για την «Ανατιμολόγηση φαρμακευτικών προϊόντων Μαΐου 2017 (προσθήκες – διαγραφές)” και δηλώνουν ότι αιτούνται την αφαίρεσή τους από το δελτίο τιμών . Παράγοντας από τον φαρμακευτικό κλάδο μας επεσήμανε ότι η λίστα των σημάτων που ετοιμάζονται να βγουν εκτός του δελτίου τιμών αυξάνεται μέρα με τη μέρα, καθώς οι εταιρείες μπορούν να ανεβάσουν την τιμή, διαμορφώνοντας σε καλύτερα επίπεδα και το περιθώριο κέρδους τους. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για να δικαιολογήσουν την άνοδο της τιμής χρησιμοποιούν διάφορα τεχνάσματα με βασικότερο κάποιες τροποποιήσεις στην συσκευασία των σκευασμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κάλυψη του πληθυσμού με φάρμακα αρκετά δύσκολα πλέον δεν εξασφαλίζεται.

Γι’ αυτό τον λόγο έχουν πολλαπλασιασθεί τα κοινωνικά φαρμακεία, όπου οι νεόπτωχοι συμπολίτες μας απευθύνονται για τα φάρμακά τους. Αν η φαρμακευτική δαπάνη μειωθεί περαιτέρω, μόνο οι έχοντες και κατέχοντες θα έχουν πρόσβαση στα φάρμακα. Οι υπόλοιποι θα προσφεύγουν αναγκαστικά στη φιλανθρωπία των κοινωνικών φαρμακείων!

*Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.