«Αντίδωρο» το μέρισμα χωρίς καμία προοπτική για θέσεις εργασίας

Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Σε λίγες ημέρες χιλιάδες νοικοκυριά θα λάβουν το κοινωνικό μέρισμα. Θα είναι μια μικρή «ανάσα», μια ελάχιστη ανακούφιση για να καλύψουν τις αμέτρητες υποχρεώσεις τους.
Θα κινηθεί λίγο η αγορά, θα πληρωθούν κάποιοι φόροι ή δάνεια, θα τονωθεί ελαφρώς η ψυχολογία.
Και μετά τι;
Το ίδιο έγινε και πέρυσι και μετά από δύο μήνες ξανά απογοήτευση στον κόσμο.
Το κοινωνικό μέρισμα δεν μπορεί να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η υπερφορολόγηση όλο τον χρόνο. Τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις, οι επαγγελματίες στραγγίζονται οικονομικά και ψυχολογικά για 12 μήνες, η πραγματική οικονομία βουλιάζει, νέες δουλειές δεν δημιουργούνται και στο τέλος του χρόνου η κυβέρνηση ως Αη-Βασίλης μοιράζει ένα επίδομα ουσιαστικά για τις γιορτές.
Εάν η σημερινή κυβέρνηση αγωνιούσε πραγματικά για τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας, πρώτον, δεν επέβαλλε αυτούς τους άδικους φόρους, δεύτερον τα 710 εκατομμύρια ευρώ που βγήκαν με το «αίμα» των φορολογουμένων, θα τα αξιοποιούσε σε δύο κατευθύνσεις. Ένα μέρος θα κατευθυνόταν στις πολύ ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και το άλλο για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Πώς; τρόποι και ιδέες υπάρχουν πολλές. Καταθέτουμε μερικές:
Με την επιδότηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων είτε νέων είτε ατόμων που είναι λίγο πριν την σύνταξη και χρειάζονται τα ένσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μόλις ένας στους δέκα άνεργους λαμβάνει επίδομα. Οι υπόλοιποι είναι στο έλεος.
Με την οικονομική ενίσχυση υγιών επιχειρήσεων που αδυνατούν να αντλήσουν κεφάλαια από την τις Τράπεζες για να προχωρήσουν τα σχέδιά τους βάζοντας ως προϋπόθεση και ότι θα προβούν σε προσλήψεις.
Με την δημιουργία προγραμμάτων επανεκπαίδευσης και επανακατάρτισης σε χώρους εργασίας ατόμων, ώστε να είναι εξελίξιμοι και να να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες που φέρνει η τεχνολογία.
Αυτά και πολλά άλλα κάνει μια κυβέρνηση που προσπαθεί να αξιοποιήσει ένα μικρό κουμπαρά χρημάτων δίνοντας μια προοπτική και ελπίδα στην κοινωνία, παρέχοντας ευκαιρίες σε χιλιάδες να βρουν εργασία και να χαμογελάσουν.
Και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. είναι η μόνη πολιτική δύναμη που κοιτάζει στο μέλλον γνωρίζοντας ότι η ευημερία έρχεται μέσα από τις δουλειές και την παραγωγή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.