Απέναντι στις αντιλαϊκές προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης

Του Βασίλη Μεταξά, βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ

Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν αποτέλεσαν κάποια μεγάλη έκπληξη. Κινήθηκαν στις γνωστές ράγες της διακηρυγμένης στρατηγικής των μονοπωλιακών ομίλων της χώρας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους. Η εξειδίκευσή της είναι τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, η επενδυτική βαθμίδα, τα ματωμένα πλεονάσματα, η πράσινη ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση. Μαζί και οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η επιτάχυνση των βαθιών και αναγκαίων αλλαγών σε όλους τους κρίσιμους τομείς της ζωής του λαού που απαιτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι προς όφελός τους, όπως στην υγεία, στην παιδεία, στο φορολογικό κ.ο.κ. Και φυσικά, η μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που οξύνονται και κλιμακώνονται όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε άλλες περιοχές, και δίπλα μας, στα Βαλκάνια. Ιδιαίτερα ως προς αυτό, κομβική είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο και για την οποία το ΚΚΕ έχει τονίσει ότι έρχεται να σηματοδοτήσει μια ακόμα πιο επικίνδυνη για τους λαούς κατάσταση, αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο της θεματολογίας της, αλλά και διοργανώνοντας συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, όπως στην πόλη μας την Τρίτη, στις 8 μ.μ. στον Αγ. Νικόλαο.
Η ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά και των άλλων υπουργών της κυβέρνησης και των βουλευτών της ΝΔ, προσπάθησε να δώσει στους παραπάνω – ξεκάθαρα ταξικούς και αντιλαϊκούς στόχους – φιλολαϊκό μανδύα. Ακούσαμε φράσεις όπως «δυναμικός εκσυγχρονισμός», «εθνική προσπάθεια», «να μπούμε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.» που ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγονται από κυβερνητικά στόματα. Μάλιστα, όσο πιο αντιλαϊκά τα μέτρα τόσο πιο πολύ τα βαφτίζουν «υπόθεση όλης της κοινωνίας». Αυτό λέει η πείρα από όλες τις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων. Όσο για τους φιλολαϊκούς βερμπαλισμούς που ακούστηκαν, όπως το «καλύτεροι μισθοί, καλύτερη υγεία, καλύτερη ζωή», δεν άργησαν τα ίδια τα στελέχη της ΝΔ να τους καταρρίπτουν. Όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρ. Μπουκώρου που, για τον περιβόητο στόχο της αύξησης του μέσου μισθού, ξεκαθάρισε ότι «ούτε λεφτόδεντρα υπάρχουν ούτε νομοθετείται καμία αύξηση.»(!), αλλά ότι αυτή θα έρθει «υπηρετώντας τους αναπτυξιακούς στόχους».
Όλοι λοιπόν να στοιχηθούμε πίσω από τους αναπτυξιακούς στόχους! Και ποιοι είναι αυτοί; Εδώ δεν χρειάζεται κάποια περισπούδαστη ανάλυση! Είναι όσα συμβαίνουν στο «αναπτυξιακό θαύμα» του τουρισμού σε σχέση με την τραγική εκμετάλλευση των εργαζομένων. Όσα συμβαίνουν και στα εργοστάσια και στα πολυκαταστήματα και της περιοχής μας. Είναι όσα συμβαίνουν στη ζωή κάθε λαϊκής οικογένειας ως προϋπόθεση για να πιαστούν αυτοί οι «αναπτυξιακοί στόχοι» που τους φορτώθηκε στο ρεύμα, στη θέρμανση, στους φόρους, στην ακρίβεια… κ.ο.κ. Είναι λοιπόν, εκείνοι που έχουν ως προαπαιτούμενο την ένταση της εκμετάλλευσης του λαού. Είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Για αυτό και το επιχείρημα πως κάτι θα πάρει και ο λαός από αυτή την ανάπτυξη, είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Είναι μια χρεοκοπημένη προσπάθεια να βαφτιστούν οι εχθρικοί για το λαό στόχοι του κεφαλαίου, ως δικοί του στόχοι.
Και επειδή, η κυβέρνηση, έρχεται …με φόρα και βιασύνη να υλοποιήσει τη νέα επίθεση, απαιτείται να βρει τείχος, μια ακόμα πιο δυνατή εργατική και λαϊκή οργάνωση και αντεπίθεση. Το ΚΚΕ, θα είναι μπροστά εκεί. Χωρίς να χάσουμε χρόνο. Στους αγώνες και στις διεκδικήσεις. Κάνοντας πράξη αυτό που είπαμε προεκλογικά: ότι θα είμαστε η 100% μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση και απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση.
Και ο λαός δεν έχει να προσβλέπει αλλού. Η συζήτηση στη βουλή αποκάλυψε και επιβεβαίωσε πανηγυρικά ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα είναι η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση της ΝΔ. Δεν έλειψαν τα «συγχαρητήρια» και τα «ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης» από βουλευτές τους. Αναμασώντας τους ίδιους «αναπτυξιακούς στόχους» του κεφαλαίου, αλλά με την πεποίθηση ότι τα κόμματά τους μπορούν να τους υλοποιήσουν πιο αποτελεσματικά. Κάνοντας παράλληλα κριτική όπου πίστευαν ότι οι εξαγγελίες των υπουργών «ξέφευγαν» από το Μεσοπρόθεσμο και τις υποχρεώσεις προς την Ε.Ε., από τους στόχους που έχει θέσει το μεγάλο κεφάλαιο.
Άμεσα, λοιπόν, με το ΚΚΕ, να οργανώσουμε τη λαϊκή αντεπίθεση. Χωρίς να χάσουμε χρόνο, χωρίς αναμονή και πολύ περισσότερο χωρίς καμία ανοχή, ανεξάρτητα με το τι ψήφισε ο καθένας. Γιατί, για παράδειγμα, άμεσα και η ίδια κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με το παραπλανητικό επιχείρημα της πάταξης της φοροδιαφυγής και με πραγματικό στόχο μια νέα επίθεση ιδιαίτερα απέναντι στους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους. Κάτω από τις επιταγές τις Τράπεζας της Ελλάδος και της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν που μιλάει για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Είναι ξεκάθαρο ότι φέρνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης του λαού. Και πως η όποια σταδιακή κατάργηση ορισμένων από τα παλιά αντιλαϊκά μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, γίνεται μιας και τα μέτρα αυτά «μπαγιάτεψαν», έχει διασφαλιστεί η φοροαφαίμαξη με σύγχρονους τρόπους, όπως η π.χ. το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο τελικός λογαριασμός θα έρθει ακόμα πιο αυξημένος για τα λαϊκά νοικοκυριά.
Στη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές επιβεβαιώθηκε πως το ΚΚΕ η κυβέρνηση της ΝΔ θα το έχει απέναντί της. Θα μας βρίσκουν παντού, μπροστά τους, μέσα στη βουλή και κυρίως έξω, στο πλάι των εργαζομένων. Οι βουλευτές του ΚΚΕ θα είμαστε παρόντες για να κάνουμε πιο δύσκολο να προχωρήσει η κυβέρνηση το αντιλαϊκό πρόγραμμά της και να πιάσει τους στόχους του κεφαλαίου. Δυναμώνοντας τις διεκδικήσεις και τους αγώνες, προβάλλοντας την πραγματική εναλλακτική για τον λαό, που δεν βρίσκεται στον δρόμο που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων, αλλά σε έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο για τη χώρα μας που υπηρετεί τις ανάγκες του ίδιου του λαού.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.