Απότομη μεταστροφή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών

Από τον Αντώνη Σκοτινιώτη *

“Η επίθεση στη συριακή βάση την περασμένη εβδομάδα κατέδειξε την απότομη μεταστροφή της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο καθεστώς Άσσαντ, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις αξιωματούχων –μεταξύ των οποίων και του Υπουργού Εξωτερικών Τίλλερσον- που έδειχναν διάθεση ανοχής απέναντί του, στη λογική της κοινής αντιμετώπισης του “Ισλαμικού Κράτους”.

Μεσολάβησε βεβαίως το αποτρόπαιο γεγονός της επίθεσης με χημικά, το οποίο χρησιμοποίησε η αμερικανική πλευρά προκειμένου να δικαιολογήσει τη μεταστροφή της. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως υπάρχουν δύο γραμμές αυτήν τη στιγμή στην αμερικανική διοίκηση. Αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δείχνει πιο ανεκτικό απέναντι στη Δαμασκό, και αυτή του Υπουργείου Άμυνας και του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τα οποία υιοθετούν πιο σκληρή γραμμή και δείχνουν αυτήν την περίοδο να έχουν το πάνω χέρι.

Πάντως, η πρόσφατη αμερικανική επίθεση δεν αναμένεται να έχει θετικές επιπτώσεις στην επίτευξη πολιτικής λύσης, καθώς δημιούργησε νέα πόλωση ανάμεσα στις αντιπαρατιθέμενες πλευρές και όσες δυνάμεις τις στηρίζουν, περιορίζοντας τις προοπτικές να επιτευχθεί μια περιεκτική πολιτική λύση στην οποία να μετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες από τις εμπλεκόμενες δυνάμεις (με την εξαίρεση ασφαλώς των τρομοκρατικών ομάδων)”

*Διδάκτορα διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.