Απουσία ναυαγωσωστικών υπηρεσιών στον Δήμο Νοτίου Πηλίου

Του Κων/νου Γραμμένου, Προέδρου της τοπικής κοινότητας Καλών Νερών του Δήμου Νοτίου Πηλίου

Τη στιγμή που ο επιχειρηματικός κόσμος του τουρισμού μετράει τις πληγές του λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης αφού συγκριτικά με την αυξημένη τουριστική κίνηση η κατανάλωση παραμένει σε μέτρια για την εποχή επίπεδα, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Νοτίου Πηλίου αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων δείχνoντας το πιο ανάλγητο και ανεύθυνο πρόσωπό της.
Συγκεκριμένα την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω της τουριστικής περιόδου η Αστυνομία μοίρασε σε όλους τους επιχειρηματίες του Δήμου, που διατηρούν ομπρελοκαθίσματα, κλήσεις σε απολογία για Λογαριασμό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου θεωρώντας τους συνυπεύθυνους για τη μη τοποθέτηση ναυαγοσώστη. Οι κλήσεις αφορούν επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις πλαζ Καλών Νερών, Αμποβού, Καλιφτέρης, Κορώπης, Ράμνου και Ξυνόβρυσης.

Σε συνάντηση που είχαμε την Παρασκευή 28 Ιουλίου με τον Λιμενάρχη παρουσία του Αντιδημάρχου Μηλεών κου Β. Νασιόπουλου το επιχείρημα της δημοτικής αρχής, η οποία όφειλε να πληρώσει τις θέσεις ναυαγοσωστών κάτι το οποίο κάνει ανελλιπώς, τα τελευταία 15 χρόνια, ήταν ότι η ΚΥΑ (κυβερνητική απόφαση) της παραχώρησης του αιγιαλού έγινε το Μάϊο, τον Ιούνιο έγιναν δύο διαγωνισμοί αλλά καμία εταιρία παροχής ναυαγοσωστικών υπηρεσιών δεν παρουσιάστηκε και έτσι οι διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι.

Θεωρητικά η παραπάνω αιτιολογία της Δημοτικής Αρχής στέκει κυρίως αν απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου. Η ουσία την οποία και θα αναλύσουμε παρακάτω είναι τελείως διαφορετική.

Κάθε χρόνο με κυβερνητική απόφαση (ΚΥΑ) παραχωρείται η ζώνη αιγιαλού στους ΟΤΑ Α βαθμού για συνεκμετάλλευση με την κτηματική υπηρεσία. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη απόφαση άργησε να βγει (περί τα μέσα Μαίου) και έτσι τα χρονικά περιθώρια για την πραγματοποίηση του διαγωνισμού πλήρωση των θέσεων ναυαγοσωστών ήταν πολύ στενά. Αλήθεια πως μπόρεσαν όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι ανά την επικράτεια και ανταποκρίθηκαν σε αυτή τους την υποχρέωση:

Έστω ότι οι δύο διαγωνισμοί κρίθηκαν άγονοι αφού έγιναν εκπρόθεσμα (μέσα στον Ιούνιο ενώ οι ναυαγοσώστες έπρεπε να είναι τοποθετημένοι από αρχές του ίδιου μήνα). Τι ενέργειες έγιναν έκτοτε από πλευράς της δημοτικής αρχής. Έγινε κάποια προσπάθεια απ’ ευθείας ανάθεσης ή ακόμη και απ’ ευθείας πρόσληψης ναυαγοσώστη: Λαϊκά μιλώντας σήκωσε κάποιος το τηλέφωνο να επικοινωνήσει με κάποια εταιρία ναυαγοσωστικών υπηρεσιών:
Ο νόμος εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια υποχρεώνει τους Δήμους στα όρια των οποίων υπάρχουν πολυσύχναστες και οργανωμένες παραλίες να τοποθετούν ναυαγοσώστες και να εφαρμόζουν συγκεκριμένες προδιαγραφές όπως οριοθέτηση ζώνης προσέγγισης σκαφών, σωστικές λέμβους, παροχή πρώτων βοηθειών κ.τ.λ.

Ο λόγος είναι φυσικά η προστασία και η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις οι ναυαγοσώστες έχουν επέμβει και έχουν γλυτώσει ανθρώπους από βέβαιο πνιγμό ενώ στην περίπτωση που δεν υπήρχαν οι πνιγμοί ήταν δεδομένοι. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο αν όχι επικίνδυνο και εγκληματικό η δημοτική αρχή να μην αντιλαμβάνεται αυτή την ανάγκη και υποχρέωσή της.
Από την άλλη μεριά ενώ η τουριστική επιχειρηματικότητα αποτελεί τον μοναδικό εναπομείναντα πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής (αποτελεί πάνω από το 80% του εισοδήματος των δημοτών) και από την οποία ο Δήμος αντλεί έσοδα (μισθώματα παραλιών, τέλη παρεπιδημούντων) η δημοτική αρχή με την ανάλγητη συμπεριφορά της δίνει κυριολεκτικά τη χαριστική βολή στους επιχειρηματίες μεσούσης της τουριστικής σεζόν αφού τους αναγκάζει να σπεύδουν να απολογηθούν για κάτι για το οποίο η ίδια ήταν υπεύθυνη να πράξει.

Η έλλειψη ναυαγοσωστικών υπηρεσιών αποτελεί σαφή υποβάθμιση του τουρισμού τη στιγμή που οι επιχειρηματικός κόσμος παρά τα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί λόγω της κρίσης δίνει τον καλύτερό του εαυτό.

Τον προηγούμενο χρόνο η δημοτική αρχή έκρινε ότι δεν χρειάζονται οι παραλίες μας γαλάζιες σημαίες διαδίδοντας ότι ο φορέας πιστοποίησης ( Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης) ζητούσε παράλογες προδιαγραφές. Εν τω μεταξύ η Ελλ. Ετ. Προστ. της Φύσης είναι ένας φορέας διεθνώς αναγνωρισμένος (λειτουργεί σε πάνω από 50 χώρες) και θέτει συγκεκριμένα στάνταρντς για την οργάνωση των παραλιών ενώ πολλοί επισκέπτες επιλέγουν τον προορισμό τους με βάση τον χάρτη γαλάζιων σημαιών. Φυσικά και οι προδιαγραφές πρέπει να είναι υψηλές και αυστηρές γιατί έτσι διασφαλίζεται το επίπεδο των παροχών και των υπηρεσιών. Μάλλον η δημοτική αρχή προτιμά προδιαγραφές «μπάτε σκύλοι αλέστε» κάτι που φαίνεται άλλωστε σε πολλούς τομείς της διοίκησης.

Θα πρέπει να καταλάβετε κύριοι της δημοτικής αρχής ότι η Αυτοδιοίκηση δεν συντελείται ευκαιριακα και επιπολαια. Η αυτοδιοίκηση απαιτεί σωστό προγραμματισμό. Διαρκή επαγρύπνηση και σωστά αντανακλαστικά. Ή σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων κάτι για το οποίο σας επέλεξαν οι δημότες ή διαφορετικά πηγαίνετε σπίτι σας. Δεν σας χρωστάει τίποτα ο τόπος αντιθέτως μάλιστα εσείς έχετε ορκιστεί να τον υπηρετήσετε.
Κλείνοντας να υπενθυμίσω στο Δήμαρχο μια συζήτηση που είχαμε πριν περίπου ενάμιση χρόνο κατά την οποία του εξέφρασα την ανησυχία μου σχετικά με τις υπονομευτικές τάσεις που είχαν κάποια πρωτοκλασάτα στελέχη του απέναντι στον ίδιο και σε όλους μας ακολουθώντας προσωπικές πολιτικές, απόρροια των οποίων είναι και η σημερινή άρρωστη κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Μου είχε απαντήσει με την εξής παροιμία, «το μυρμήγκι αν φτερώσει πεθαίνει. Λυπάμαι Δήμαρχε αλλά πολύ φοβάμαι πως «μας έφτυσε η μύγα».

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.