Ασκήσεις μνήμης : 73

Του Απόστολου Αποστολάκη

Ο διάσημος Αμερικανός ψυχολόγος αλλά και γνωστότατος δημοσιογράφος για τα ρεπορτάζ που δημοσίευε με κοινωνικά θέματα DanielGoleman,ήταν ίσως ο πρώτος επιστήμονας που έκανε την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης γνωστή στο ευρύ κοινό.
Με άρθρα σε εφημερίδες αλλά κυρίως με το σπουδαίο βιβλίο του : Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ υποστήριζε ότι η ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ αποτελεί την κοινωνική μας κεραία που μπορεί να αντιλαμβάνεται βασικές λειτουργίες και διεργασίες στον περιγυρό μας .
Την ενσυναίσθηση που την θεωρεί τμήμα της συναισθηματικής νοημοσύνης ,την διαβαθμίζει χοντρικά σε τρία επίπεδα:
1) Το άτομο μπορεί και ‘διαβάζει’ τα συναισθήματα των άλλων.
2) Στο δεύτερο επίπεδο το άτομο μπορεί και αισθάνεται και αντιδρά στα συναισθήματα ή σε προβληματισμούς των άλλων.
3) Στο υψηλότερο επίπεδο η ενσυναίσθηση συνδέεται με την έννοια της κατανόησης των προβληματισμών και των ανησυχιών που υπάρχουν πίσω από τα συναισθήματα κάποιου.
Όταν διάβασα πριν 22 χρόνια το βιβλίο (δώρο της Σεβαστής) δεν μου είχε περάσει από το μυαλό ότι περιέγραφε συμπεριφορές που τις ζούμε δυστυχώς σήμερα .
Αυτές τις μέρες μετά το Βατερλό των αποτελεσμάτων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ενώ έχουμε χιλιάδες παιδιά με την πίκρα στο στόμα για την »αποτυχία τους » να εισαχθούν στα Πανεπιστήμια και δεκάδες χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται σε απόγνωση αδυνατώντας να στείλουν τα παιδιά τους στα ιδιωτικά Κολέγια η σε Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, έχουμε να αντιμετωπίσουμε για άλλη μία φορά το φαινόμενο Μητσοτάκη .
Αδιαφορώντας για τα συναισθήματα μαθητών και γονιών, δημοσιοποιεί και διαφημίζει την αναχωρησή του για την Αμερική, προκειμένου να συνοδέψει την θυγατέρα του στην εγγραφή της στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο ΓΕ’Ι’Λ YaleUniversity
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι ένα ακόμη Ελληνόπουλο φεύγει για σπουδές σε πανάκριβο Πανεπιστήμιο του εξωτερικού . Ούτε ακόμη ότι τα δίδακτρα στοιχίζουν 80000 δολάρια τον χρόνο . Σε κοινωνία ανισότητας ζούμε και τα γνωρίζουμε από χρόνια αυτά τα ζητήματα .
Το πρόβλημα που δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος συμβαίνει να είναι Πρωθυπουργός της χώρας είναι ότι προκαλεί . Προκαλεί γιατί η θυγατέρα του χωρίς να περάσει τη βάσανο των πανελλαδικών εξετάσεων αναχωρεί για την Αμερική σαν να είναι κάτι το εντελώς αυτονόητο . Προκαλεί γιατί και ο ίδιος που είναι υπεύθυνος για την σφαγή χιλιάδων μαθητών , δεν μπήκε επίσης στην διαδικασία να δώσει πανελλαδικές εξετάσεις πριν 35 χρόνια . Δεν ένιωσε την αγωνία της αναμονής γνωστοποίησης των αποτελεσμάτων . Τον πήρε από το χέρι ο πατέρας του και τον έγραψε πληρώνοντας αδρά σε ένα από τα καλύτερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ.
Το συμπέρασμα είναι ότι ο κ Μητσοτάκης δεν πάσχει μόνο από την γνωστή οικογενειακή αλαζονεία , πάσχει και από την έλλειψη ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗΣ γεγονός που τον καθιστά επικίνδυνο άνθρωπο και άρα επικίνδυνο πολιτικό.
Υ.Γ Θα μπορούσε το κορίτσι να το συνοδέψει χωρίς δημοσιότητα η μητέρα , ή ο μεγάλος αδελφός ή κάποια θεία. Χωρίς τυμπανοκρουσίες .Σεμνά και ταπεινά, έστω υποκριτικά…..

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.