Διαφορετικά αλλά όχι μαύρα τα φετινά Χριστούγεννα

Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου *

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον τον δημόσιο διάλογο που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη λειτουργία των ιερών ναών κατά τις μεγάλες εορτές της Χριστια¬νοσύνης, τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια. Στη δημόσια αντιπαράθεση διαξιφίστηκαν δύο απόψεις: Εκείνη που απαιτούσε από την κυβέρνηση να παραμείνουν οι ναοί ερ¬μητικά κλειστοί για τον λαό μας και να λειτουργούνται κεκλεισμένων των θυρών και εκείνη που απαιτούσε την ελεύθερη πρόσβαση των πιστών στις εκκλησίες μας για την απρό¬σκοπτη Θεία Λατρεία.
Θεωρούμε και τις δύο απόψεις ακραίες. Την πρώτη διότι χλευάζει την πίστη και αδια-φορεί για την ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής να λατρεύσει τον θεό και να αναπνεύσει τον ζωογόνο αέρα της ζωντανής και απόλυτης κοινωνίας μαζί Του ,μέσα στο γεγονός της Λατρείας, υποκινούμενη από ένα υφέρπον αντιεκκλησιαστικό φρόνημα και εγ¬γενή άγνοια περί του ρόλου και του έργου της Εκκλησίας στις ανθρώπινες ψυχές και στην ελληνική κοινωνία. Τη δεύτερη διότι φέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, σαν να μη δοκιμάζεται ο τόπος μας και ο κόσμος όλος από την επίμονη πανδημία, που έχει ανατρέψει ριζικά κάθε πτυχή του ανθρώπινου βίου, υλικοβιοτικού και πνευ¬ματικού.

Η αλήθεια και η αρετή βρίσκονται κάπου στη μέση και αυτό επεδίωξε η Εκκλησία μας στον διάλογο, δημόσιο και παρασκηνιακό, που ανέπτυξε με την Ελληνική Πολιτεία τις προηγούμενες ημέρες για το επίμαχο ζήτημα. Ασφαλώς, η αρχική απόφαση -που όπως αποδείχθηκε ήταν καθαρά πολιτική και δεν στηρίχθηκε σε ανάλογες εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών επιστημόνων- δεν ικανοποίησε τον πιστό λαό μας, στερούνταν λογικών ερεισμάτων, γι’ αυτό και ανετράπη. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία ασφαλώς φορά που πολιτικές αποφάσεις ανατρέπονται. Γι’ αυτό είναι προς τιμήν της Πολιτείας, η οποία, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, δεν έκανε το χατίρι της Εκκλησίας, όπως ισχυρίζονται οι μεμψιμοιρούντες, αλλά εκλογίκευσε την αρχική της απόφαση, αφουγκραζόμενη τις λογικές, απλές και σώφρονες αιτιάσεις της ποιμαίνουσας Εκ¬κλησίας, η οποία, με τη σειρά της, αφουγκράζεται τη φωνή και τους πόθους του λαού του Θεού.
Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι το τελικό αποτέλεσμα πληροί τους όρους της κανο-νικότητας. Αλλά τι είναι κανονικό στην πατρίδα μας και στην ανθρωπότητα τους τελευταίους δέκα μήνες; Αυτή η δοκιμασία μας αγγίζει όλους, ως πρόσωπα, ως οικο-γένειες, ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο μας, κλείνοντας τα μάτια μας μπροστά στις εκατόμβες των νεκρών, που, όπως φαίνεται, σε λιγότερο από έναν χρόνο ξεπερνούν τα θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που διήρκεσε έξι χρόνια. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις πολεμικές συνθήκες υπό τις οποίες αγωνίζονται οι ηρωικοί γιατροί και οι νοσηλευτές για να αντιμετωπίσουν την άγνωστη ασθένεια, να παρηγορήσουν, να στηρίξουν το ηθικό και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Η Εκκλησία είναι μάνα, γι’ αυτό υποχρεούται να συμβάλλει με όλους τους τρόπους στην ανακούφιση των παιδιών της από τα δεινά της πανδημίας, κρατώντας ζωντανή τη Θεία Λατρεία, έστω και σ’ αυτήν τη μορφή, επουλώνοντας τις πληγές που ανοίγονται στις ψυχές και σίγουρα μη εμποδίζοντας την υπεύθυνη Πολιτεία και τους εκλεκτούς επιστήμονες που διαθέτει η χώρα μας να κάνουν απρό¬σκοπτα τη δουλειά τους.
Για τους παραπάνω λόγους, τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, του-λάχιστον, όμως, δεν θα είναι μαύρα, θα τα θυμόμαστε πάντα, ως παιδαγωγία Θεού, ως αφορμή περισυλλογής και πνευ¬ματικού προβληματισμού, ως λόγο μετανοίας και επαναδρομολόγησης της σχέσης μας με τον θεό, Τον Οποίο συνήθως ξεχνούμε όταν όλα πηγαίνουν καλά.

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα ΤΟ ΠΑΡΟΝ – Κυριακή 20/12/2020

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.