Δημοσιογραφική άγνοια ή αυτοδιοικητική αμνησία;

Από τη Δημοτική Κίνηση «Μαζί για τον Βόλο»

Με χαρά και ικανοποίηση διαβάσαμε σε τοπική εφημερίδα με πάντα ‘’έγκυρο ρεπορταζ΄΄ περί των δημοτικών δρώμενων πως ενάμιση και πλέον χρόνο μετά το κλείσιμο της δομής της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η αντιδημαρχία κοινωνικής μέριμνας Βόλου, καταβάλλει προσπάθειες για την επαναλειτουργία της από το 2018 και πως μάλιστα το θέμα θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Μεγαλύτερη ικανοποίηση για μια δομή που πραγματικά είχε δώσει δείγματα γραφής δεν θα μπορούσε να υπάρχει.

Όμως επειδή ως δημοτική κίνηση δεν μας αρέσει η λωτοφαγία που προκαλεί αυτοδιοικητική και όχι μόνο αμνησία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε μερικά πράγματα.

Είτε το ρεπορτάζ αγνοεί μερικές σημαντικές λεπτομέρειες είτε η αντιδημαρχία επιχειρεί να μας κάνει να ξεχάσουμε τα γεγονότα. Η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) ήταν μια δομή που λειτουργούσε υπό την αιγίδα του δήμου και ήταν ενταγμένη στο ΕΣΠΑ μέχρι 31.12.2015. Ωστόσο οι συμβάσεις του προσωπικού έληγαν νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2015. Προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της Στέγης μέχρι την ένταξή της στο νέο ΕΣΠΑ, ο Δήμος είχε ζητήσει την παράταση των συμβάσεων του προσωπικού μέχρι να βγει πρόσκληση ενδιαφέροντος για την ένταξη της ΣΥΔ στο νέο ΕΣΠΑ. Στο μεσοδιάστημα αυτό, ο Δήμος Βόλου είχε δηλώσει ότι αναλαμβάνει όλα τα λειτουργικά έξοδα και το μόνο που χρειαζόταν ήταν μία νομοθετική ρύθμιση με την οποία να δίνεται η παράταση των συμβάσεων του προσωπικού για να είναι νομικά καλυμμένος, γιατί αλλιώς οι υπάλληλοι θα ήταν στον αέρα.

Τελικά όντως δόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών παράταση μέχρι τις 31.1.2016 (με το νόμο 4351) και στη συνέχεια ορθώς με την με αριθμό 841/2015 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου έγινε η παράταση λειτουργίας της ΣΥΔ με αναδρομική ισχύ από 1/11/2015 έως 31/1/2016. Οι εργαζόμενοι υπέγραψαν καινούργια σύμβαση και έπιασαν δουλειά από 22/12/2015 με ισχύ έως 31/1/2016. Υπόψη πως για το διάστημα 1/11/2015 έως 21/12/2015 η ΣΥΔ ήταν σε μη λειτουργία, στην ουσία κλειστή. Στο μεταξύ μέχρι την εκπνοή της παράτασης που δόθηκε, δεν βγήκε πρόσκληση ενδιαφέροντος για το νέο ΕΣΠΑ και εφόσον οι συμβάσεις των υπαλλήλων έληξαν, η ΣΥΔ έκλεισε.

Αυτό που χρειαζόταν ήταν μία νέα παράταση (των συμβάσεων των υπαλλήλων με αναδρομική ισχύ) και είναι γεγονός πως το Υπουργείο Εσωτερικών, είχε ενημερώσει ότι αυτό που χρειαζόταν για να προχωρήσουν από την πλευρά τους, ήταν ένα έγγραφο αίτημα που έπρεπε να αποστείλει ο Δήμος στο Υπουργείο Εσωτερικών στο οποίο έπρεπε να αναφέρεται το χρονικό διάστημα για το οποίο ζητά παράταση, καθώς και η διασφάλιση από την πλευρά του ότι υπήρχε σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2016 για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων στο μεταβατικό διάστημα μέχρι την ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ. Κανένα επίσημο αίτημα από τον Δήμο Βόλου, μόνου αρμόδιου φορέα για την υλοποίηση του προγράμματος δεν υποβλήθηκε ποτέ όταν έπρεπε. Το υπουργείο δεχόταν να βγάλει απόφαση για αναδρομική παράταση λειτουργίας της δομής, από 1/1/16-30/6/16, έστω και αν η δομή ήταν κλειστή και οι εργαζόμενοι είχαν αποχωρήσει. Υπήρχε η δυνατότητα να βρεθεί φόρμουλα να καλυφθεί το κενό.

Προϋπόθεση για αυτό, ήταν όμως να δεχτεί ο Δήμος Βόλου ότι για το διάστημα αυτό και μέχρι την ένταξη λειτουργίας της δομής στο νέο ΕΣΠΑ (δηλαδή στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας) θα αναλάμβανε το λειτουργικό κόστος. Αν υπήρχε τέτοια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου τότε αμέσως θα μπορούσε να υπάρξει η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση λειτουργίας για ένα εξάμηνο. Τυχόν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που θα ρύθμιζε την παράταση λειτουργίας, θα άνοιγε τον δρόμο ώστε το υπουργείο να καλέσει την Περιφέρεια Θεσσαλίας να εντάξει την ΣΥΔ στο νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας (ΕΣΠΑ) μαζί με τις άλλες κοινωνικές δομές που ήδη είχαν εγκριθεί προς ένταξη.

Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει με επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις και επερωτήσεις τονίζοντας μάλιστα πως το κόστος δεν ήταν μεγάλο ( δεν ξεπερνούσε και μάλιστα ήταν μικρότερο από το αντίστοιχο ποσό για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια ή περίπου όσο η ανακαίνιση του γηπέδου της Νέας Ποδοσφαιρικής μας παρέας). Κάτω μάλιστα από την πίεση της πραγματικότητας το παραδέχτηκε η δημοτική αρχή πως ήταν θέμα επιλογής τότε να κλείσει η ΣΥΔ, μιας δεν ήταν μέσα στις άμεσες προτεραιότητες. Αφού κατάφεραν και έκλεισαν τη δομή έχοντας λοιδορήσει οποίον έλεγε το αντίθετο τώρα το ξανασκέφτονται έχοντας όμως απαξιώσει τη δομή που πρέπει τώρα να ξαναστηθεί.

Όσο για τις ΄΄αγωνιώδεις΄΄ προσπάθειες της αντιδημάρχου δεν χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος και οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την ιστορία.

Η ΣΥΔ πρέπει να ξαναλειτουργήσει.

Κάλιο αργά παρά ποτέ…

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.