«Έφυγε» από τη ζωή ο αριστούχος φιλόλογος που ενέπνευσε πολλούς μαθητές του Γυμνασίου Φαναρίου να σπουδάσουν

Του Χρήστου Μαυρομμάτη

 

 

Πέθανε προχθές ο αριστούχος και πολυγραφότατος εξαιρετικός φιλόλογος καθηγητής , τη σημαδιακή μέρα για τον κόσμο , που έγινε ολική έκλειψη του Ηλίου μας στην Αμερική , από το Μεξικό, μέχρι τον Καναδά, που διήρκησε 8 ώρες και στο κέντρο της , το μεσημέρι έγινε σκοτάδι , για δυο ώρες , γιατί μπήκε η σκιά του Φεγγαριού , πάνω στη Γη και σκέπασε όλο το δίσκο του, ένα κοσμολογικό γεγονός , που συμβαίνει κάθε 260 χρόνια , ενώ η μερική έκλειψη του ηλίου συμβαίνει σε τακτά  χρονικά διαστήματα.. Έτσι οι άνθρωποι και τα ζώα , πήγαν να κοιμηθούν και τα λουλούδια  μαραζώθηκαν και ζωντάνεψαν πάλι.

Αυτή τη μέρα διάλεξε να τον πάρει ο Ύψιστος Θεός τον Θωμά Ζήση μαζί του.  Αυτός ο επιστήθιος φίλος , μας ενέπνευσε να διαβάσουμε πολλοί Καναλιώτες και να σπουδάσουμε σε ανώτατες Σχολές. Γιατί , κατάφερε με το διάβασμα από το ελλειπές Γυμνάσιο Φαναρίου σε καθηγητές , στη δική μας περίοδο , να πετύχει 4ος στη Φιλοσοφική Αθηνών, με υποτροφία του ΙΚΥ και έγινε εξαιρετικός φιλόλογος.  Διορίστηκε στο Γυμνάσιο  Μουζακίου και μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Φαναρίου, όπου βρήκε την εξαιρετική φιλόλογο Ευαγγελία Κολοφωτιά , που την θυμούνται ακόμη όλοι οι μαθητές και  ύστερα πήραν μετάθεση στην Αθήνα , όπου υπηρέτησαν όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Ο ίδιος αποσπασμένος στο Υπουργείο Παιδείας για λίγα χρόνια και ύστερα Διευθυντής του Γυμνασίου Χολαργού, όπου μετατέθηκε και η γυναίκα του. Εκεί ρίζωσαν και έκτισαν , με τις οικονομίες τους ένα τριόροφο σπίτι , όπου διέμεναν και έκαναν πολύ καλή οικογένεια με δυο παιδιά , το Νίκο , Πολιτικό Μηχανικό και την Λαμπρινή, φιλόλογο, διορισμένη στο Πρότυπο Γυμνάσιο Αθηνών.

Όταν πέθανε η γυναίκα του η Ευαγγελία , πριν από μερικά χρόνια , ο Νίκος με τη γυναίκα του την Κωσταντίνα και τα δυο του παιδιά ,πήρε τον πατέρα του και ήλθε στα Κανάλια , όπου είχε κτίσει δικό του σπίτι, κοντά στην εκκλησία του Αϊλιά. Εκεί με τα γεράματά του ο Θωμάς , κάπου  σκόνταψε και έπεσε, έσπασε το πόδι του και νοσηλεύτηκε σε Κέντρο Αποκατάστασης και ύστερα έφυγε για την Αθήνα , όπου νοσηλεύθηκε στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός . Δεν άντεξε , όμως και πέθανε προχθές, σε ηλικία 88 χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη στον Αίλιά.

Το συγγραφικό έργο όμως , που άφησε ,  έμεινε και είναι πολύ μεγάλο. Συνέγραψε όλες τις ερμηνείες της εκκλησιαστικής λειτουργίας, με 50 και πλέον βιβλία του , μερικά πολυσέλιδα , όπως «Της εκκλησίας θησαύρισμα» σε -πέντε τόμους , που προλόγισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και συνέστησε να το πάρουν όλες οι εκκλησίες της Ελλάδας.  Σου δίνουμε φίλε μου ραντεβού, στην αιώνια πια ζωή.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.