Έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής ενσυναίσθησης

Γράφει η Νικολέττα Μπουρνόβα , Δικηγόρος Λάρισας

Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την 24η Ιουλίου του 1974.
48 χρόνια από την κατάρρευση του δικτατορικού καθεστώτος. Τυπικά το καθεστώς της επτάχρονης δικτατορίας την επετειακή αυτή ημέρα, περνά στην ιστορία του μαύρου παρελθόντος, ουσιαστικά όμως αφήνει πίσω του οδυνηρές συνέπειες.
Κληροδοτεί στην μεταπολιτευτική Ελλάδα τις τραυματισμένες ατομικές και κοινωνικές ελευθερίες, τις διευρυμένες κοινωνικές ανισότητες, τις πληγωμένες ψυχές από τους βασανισμούς, την φυλάκιση, την εξορία και τον αυταρχισμό της χούντας.
Η μεταπολίτευση λοιπόν ξεκινά την ιστορία της.
Η έλευση Καραμανλή και ο σχηματισμός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, αποτέλεσε την έναρξη της εθνικής προσπάθειας αποκατάστασης της Δημοκρατίας εκεί που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε. Η εκλογή λίγα χρόνια αργότερα του Ανδρέα Παπανδρέου υπό την σημαία της λαϊκής κυριαρχίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, σήμαινε ότι ο πραγματικός εκδημοκρατισμός και η ουσιαστική εμπέδωση της Δημοκρατίας σε όλες τις εκφάνσεις της, απαιτούσε πολιτικούς και πολιτικές για τον λαό και την κοινωνία, με προοδευτικό πρόσημο, που θα έδιναν ανάσα και βαθειά πνοή ελευθερίας και ανεξαρτησίας.
Η μεταπολίτευση συνεχίζει την πορεία της εμπέδωσης της δημοκρατίας, που στην ουσία σημαίνει εμπέδωση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του ελληνικού λαού, ώστε κάθε πολίτης να απολαμβάνει πλήρως όλων των δικαιωμάτων, που τον καθιστούν πραγματικά και ουσιαστικά ελεύθερο. Με δυνατότητα εργασίας, μέσα σε ένα εργασιακό νομοθετικό περιβάλλον, που εξασφαλίζει το σεβασμό, ως προς τον μισθό, τις παροχές, τα επιδόματα, την προστασία της μητρότητας, το καθεστώς υπερωριών κ.ο.κ. Με το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία, στην κατοικία και στην στέγαση. Με το αυτονόητο δικαίωμα στην δημόσια παροχή παιδείας και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και με πρώτιστο το δικαίωμα στην δημόσια παροχή υπηρεσιών Υγείας, καθολικά και συνολικά.
Εχθές, υπό την ευκαιρία της 48ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο. Η δεξίωση, άλλως γιορτή, άλλως ευκαιρία κοσμικής συνάθροισης, θεωρητικά έχει ως σκοπό το να τιμηθεί από τους πολιτικούς και όχι μόνο, η αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Το θέμα όμως είναι ποιας Δημοκρατίας;
Της κατ’ επίφαση Δημοκρατίας ενός κλειστού και περιορισμένου κύκλου ανθρώπων, που στην πλειοψηφία τους, απέχουν μακράν από την ελληνική πραγματικότητα, την ελληνική κοινωνία και τις παθογένειες που έχουν εμπεδωθεί εις βάρος των πολιτών. Που αδιαφορούν για την εξαθλίωση και τις συνθήκες αναξιοπρεπούς διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών, που δείχνουν να μην σέβονται, να μην μεριμνούν, να μην συναισθάνονται έναν λαό, που το 48ο έτος της μεταπολίτευσης βιώνει την παρακμάζουσα μεταπολίτευση. Η Δημοκρατία δεν είναι γιορτή, δεν είναι κοσμική εκδήλωση, δεν είναι επέτειος που τιμάται μία φορά το χρόνο. Η Δημοκρατία γιορτάζεται καθημερινά, όταν οι πολίτες και ο λαός ζουν ελεύθερα, διαβιούν αξιοπρεπώς, με κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αξιοκρατία.
Στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων, με τις πολύπλευρες επαχθείς συνέπειες για την κοινωνία, η χθεσινή εκδήλωση, μάλλον αποτελεί μια κοσμική συνάθροιση ολίγων και εκλεκτών, που η παρουσία τους, προκάλεσε το κοινό αίσθημα και απέδειξε ότι αυτό που λείπει από την πολιτική ζωή του τόπου και από την ουσιαστική δημοκρατία, είναι η έλλειψη της αναγκαίας πολιτικής ενσυναίσθησης.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.