ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ με Όραμα και Λογισμό! (45 χρ. Κατοχής)

Γράφει ο Αδάμος Μουζουρής*

(Στους Μαθητές μου που Ονειρεύονται και δεν Βολεύονται)

«Μόνοι γαρ τον τε μηδέν τώνδε μετέχοντα ουκ απράγμονα (φιλήσυχο) αλλ’ αχρείον (άχρηστο) νομίζομεν».
(Επιτάφιος, Θουκυδίδη, Β΄40).

Ενεργός Πολίτης δεν είναι μόνο ο πολίτης που ψηφίζει αλλά εκείνος που παρακολουθεί την εξουσία, που την κρίνει, που την αξιολογεί, την ελέγχει, προτείνει και καταθέτει το δικό του μερτικό στην υλοποίηση – δημιουργία!

Αγαπημένε μου Αναγνώστη, έχουμε την πεποίθηση ότι πολλοί Συμπολίτες μας είναι εν δυνάμει ικανοί για το αξίωμα του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων. Για τούτο και η σκιαγράφηση του προσώπου του Δημάρχου και των Συνεργατών του δεν είναι και κατ’ ανάγκη υπόδειξη προσώπου, αλλά περιεχόμενο – ποιότητα του Θεσμού!

Ως Ενεργοί Πολίτες θέλουμε ένα Δήμο Ανθρώπινο και ένα Δήμαρχο για όλους τους Δημότες. Ένα Δήμαρχο που με σεμνότητα, με σκληρή δουλειά, με μεθοδικότητα και συνεργασία, με αξιο-ποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Με σύνεση και αντί του καταγγελτικού λόγου, της εύκολης κριτικής να προτιμά τα έργα και την ουσία. Αντί των λόγων των έργων να προτιμά τα έργα των λόγων.

Να μην είναι λαϊκιστής. Να μην είναι αρνητικός, ούτε «αντί», γιατί αυτά είναι χαρακτηριστικά των κοντόφθαλμων και εκείνων που η στάση τους δεν έχει κάποιο ορίζοντα. Εκφράζουν απλώς με άτακτο και οργισμένο τρόπο την αδυναμία τους να δώσουν μια κατεύθυνση στα πράγματα και να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

Ένα Δήμαρχο ευφάνταστο, πρωτοπόρο, καινοτόμο, και αποτελε-σματικό. Δήμαρχο που να ακούει να συνθέτει, να παίρνει αποφάσεις και να τις υλοποιεί χωρίς ιδιοτέλεια παρά μόνο για το καλό της Πόλης και των Πολιτών.
Ένας Δήμος Σύγχρονος Ευρωπαϊκός και Ανθρώπινος θέλει Δήμαρχο με συγκροτημένες προτάσεις, με όραμα να αγκαλιάσει τους Νέους δίνοντας προτεραιότητα στον πολιτισμό και την παιδεία, και όχι Δήμαρχο του περασμένου αιώνα ή μίζερο και μηδενιστή που να απογοητεύει τον κόσμο.

Θέλουμε Δήμαρχο που να είναι δίπλα στον Πολίτη τη στιγμή που θα τον χρειαστεί. Να είναι καθημερινός, να ζει και να κινείται στους ίδιους δρόμους, στις ίδιες αγορές, στους ίδιους ρυθμούς με τους Συμπολίτες του.

Θέλουμε Δήμαρχο Ελπίδας και Προοπτικής. Δήμαρχο που να εμπιστεύεται τους νέους και τις δυνατότητες τους. Να δημιουργήσει Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας με ρόλους και ευθύνες για την υλοποίηση των οραμάτων τους.

Ως Ενεργοί Πολίτες θέλουμε Δήμαρχο που γνωρίζει τα προβλήματα της Πόλης, τα ιεραρχεί με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι άλλων εξωγενών παραγόντων. Δήμαρχο που θα λειτουργήσει αξιοκρατικά, (δόξα τω Θεώ ο Βόλος και η Περιφέρεια της επικράτειας του έχει πολλούς ικανούς και άξιους, διορατικότητα για την αξιοποίησή τους χρειάζεται), έχοντας δίπλα του ικανούς, οραματιστές αλλά και τεχνοκράτες.

Δήμαρχο που θα διαβουλεύεται με τους Πολίτες για θέματα της γειτονιάς τους, με τους διάφορους φορείς για θέματά τους με…, πριν προχωρήσει σε αποφάσεις. Και μια φορά το χρόνο να ανακοινώνει τα πεπραγμένα του Δήμου, και να ακούει την κριτική αλλά και τις προτάσεις των Δημοτών για «Ένα Δήμο Ανθρώπινο και Ένα Δήμαρχο για όλους τους Δημότες».

Δήμαρχο που θα προτάξει τα μεγάλα έργα που έχουν το μεγαλύτερο όφελος και τη συμφωνία της πλειονοψηφίας των Δημοτών. Για να το διαπιστώνει θα διενεργεί ανοιχτές συζητήσεις. Θα ακούει όλους, ιδιαίτερα τους ειδικούς, και θα αποφασίζει.

Να είναι ανιδιοτελής, αξιοπρεπής, με ελεύθερο πνεύμα, και να προτιμά να κάνει όμορφα (ωραία – ωφέλημα) πράγματα παρά πράγματα που συμφέρουν. Ο λόγος είναι ότι τη ζωή του τη ρυθμίζουν πιο πολύ οι κανόνες του ηθικού χαρακτήρα παρά ο υπολογισμός. Ο υπολογισμός σχετίζεται με το συμφέρον, (και να γνωρίζει ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πίσω από τις εισηγήσεις τους, βρίσκεται το προσωπικό συμφέρον), ενώ το ωραίο με την Αρετή!
Να ενδιαφέρεται τόσο για τα εμπράγματα αγαθά, όπως οδοποιία, αποχέτευση, ύδρευση, οικιστική ανάπτυξη, έργα τουριστικής υποδομής, όσο και να φροντίζει για την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής ταυτότητας του Βόλου, να στηρίζει την παιδεία, τις τέχνες και τον πολιτισμό. Και τούτο γιατί μια κοινωνία προοδεύει και ευημερεί, όταν αποτελείται από κοινωνικά μέλη που διακρίνονται για την κοινωνική συνείδηση και την πολιτική ευθύνη, χαρακτηριστικά καλλιεργημένων ανθρώπων, με πολύπλευρη και ανθρωπιστική παιδεία.
Η Πολιτεία του να στηρίζεται στην εντιμότητά του και στην ικανότητά του να διαθέτει τον εαυτό του, να καταλαβαίνει το πρόβλημά του συμπολίτη του και να προσπαθεί να το λύσει. Να νοιάζεται για τους Δημότες του και για τούτο να τους έχει στο κέντρο όλων των αποφάσεων του. Δήμαρχος προσιτός και το κύρος του να εκπορεύεται από τη στάση ζωής του, τις πράξεις του και όχι από τον τίτλο – θέση.
Να έχει οικολογική συνείδηση και να είναι στις προτεραιότητές του, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων και η χωροταξική ανάπτυξη να έχει μακροχρόνια προοπτική.
Ως Ενεργοί Πολίτες θέλουμε ένα Δήμαρχο με ανοιχτό μυαλό, να αφουγκράζεται τα μηνύματα των καιρών και της νέας εποχής, αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία ανάπτυξης της Πόλης και σε συνεργασία με τα ζωντανά κομμάτια (Φορείς), με όλους τους Πολίτες να χτίσουμε μια Πόλη σύγχρονη που θα συνδυάσει την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ευαισθησία (παιδικοί σταθμοί, Τρίτη ηλικία..), τα έργα υποδομής με οικιστική ανάπτυξη παράλληλα με την απόλυτη προστασία και σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος.
Ένα Δήμαρχο με όραμα που θα ενεργοποιήσει τους Δημότες και θα εκτινάξει το Δήμο Βόλου στους κορυφαίους Δήμους όχι μόνο της Χώρας μας, αλλά και στην Ευρώπη. Το έμψυχο υλικό υπάρχει, η παράδοση της Πόλης (παρελθόν) αποτελεί την εγγύηση, το μέλλον διαγράφεται λαμπρό εάν καταφέρει να εμπνεύσει τους Πολίτες και να τους κάνει ενεργούς και συμμέτοχους στο όλο εγχείρημα.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά οφείλουν να τα έχουν και οι συνεργάτες του, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Άρα οφείλουμε και εμείς οι Δημότες – Πολίτες να επιλέξουμε τους αξιότερους και τους καλύ-τερους, τους χρήσιμους και όχι τους αρεστούς (θεράποντες)!! Χρήσιμους -ρηξικέλευθους και αρεστούς μέσα από το έργο τους!!!

Επιμύθιο:
«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος, των μεν όντων ως έστιν, των δε μη όντων ως ουκ έστιν». (Πρωταγόρας). Μέτρο για όλα τα πράγματα είναι ο άνθρωπος, για εκείνα που υπάρχουν ότι υπάρχουν, και για κείνα που δεν υπάρχουν ότι δεν υπάρχουν, δηλαδή η αλήθεια του κάθε πράγματος εξαρτάται από το πώς ο καθένας την αντιλαμβάνεται. Άρα κριτής είναι ο Άνθρωπος, ο καθένας μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, την υπέρβαση αναζητώντας την αντικειμενική – αξιόπιστη και έτσι την καλύτερη επιλογή!

* Φιλόλογος – Ιστορικός , Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Ν. Μαγνησίας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.