Ενότητα και αποφασιστικότητα στην απειλή της Τουρκίας

Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης, θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Το σοβαρό περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό, απέδειξε για ακόμη μια φορά πως η Τουρκία αποτελεί μια στρατηγική απειλή για την χώρα μας.

Η τουρκική πολιτική εδώ και χρόνια προχωρεί στην κατεύθυνση του αναθεωρητισμού διεκδικώντας βραχονησίδες αλλά πλέον και νησιά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια με τον απρόβλεπτο Ερντογάν η ρητορική της έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνη και αυτό φάνηκε με την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα που έθεσε ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης.

Η Τουρκία θέλει να εξάγει τα πολλά εσωτερικά της προβλήματα στο Αιγαίο, να στρέψει αλλού την κοινή γνώμη μετά αποτυχημένη μέχρι στιγμής επέμβασή της στη Συρία, όπου μετρά δικούς της νεκρούς, και να αποτρέψει την αξιοποίηση του μεγάλου πλούτου σε υδρογονάνθρακες από την Κύπρο.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό έντασης που δημιουργείται, η Ελλάδα οφείλει στη νέα γεωπολιτική σκακιέρα που στήνεται σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, να έχει ενιαία εθνική γραμμή. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές στην κυβέρνηση που σε μια περίοδο ανάδειξης των εθνικών θεμάτων, αντί να επιδιώκει την πολιτική συναίνεση, την τορπιλίζει, όπως με την υπόθεση Novartis.

Ωστόσο το εθνικό χρέος επιβάλλει την ενότητα, την σύνεση και την ψυχραιμία. Παράλληλα επιβάλλεται να έχουμε συμμάχους και να γνωστοποιούμε τις δίκαιες θέσεις μας στα διεθνή φόρα, ενώ σε συνδυασμό με τις αξιόπιστες Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουμε να στείλουμε το μήνυμα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση πως έχουμε θωρακισμένα τα σύνορα και δεν θα επιτρέψουμε την αμφισβήτησή τους.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.