Γηροκομείο Βόλου: Σαν σήμερα… 1909, 1952 – 2022 πριν 113 και πριν 70 χρόνια

Σαν σήμερα… 1909, 1952 – 2022 πριν 113 και πριν 70 χρόνια

ΤΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ

Σήμερον την εσπέρα θα συνέλθουν είς συνεδρίαση τα ιδρυτικά μέλη του Γηροκομείου, προκειμένου να καθορίσουν της ενεργείας δια την εγγραφή μελών εις το Νοσοκομείο και δια την δημιουργία πόρων προς ίδρυσην του Γηροκομείου.
Ως γνωστόν, το καταστατικό του Γηροκομείου έχει εγκριθεί υπό του Πρωτοδικείου.

(Εφημερίδα “Ταχυδρόμος” 2 Δεκεμβρίου 1952)

Από το 1894, ήδη μια ομάδα Βολιωτών αποφασίζει την σύσταση του “Σωματείου Φιλόπτωχος Αδελφότητα”, με πρόεδρο τον Αντ. Μάστορα και στην συνέχεια τον Βασ. Ανετόπουλο με 2 ιδρύματα το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο.
Η δράση άρχισε από την επόμενη χρονιά από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΔΣ Γ. Κούτσικο και των άλλων μελών Σταμ. Δούρα, Ευστρ. Αγγελίδη, Εμμ.Δάμτσα, Ι. Ζάχου, Στεφ. Παπαθανασίου κ.α.

Ο Μητροπολίτης Γρηγόριος Φουρτουνιάδης στις 19 Ιουλίου 1907 δώρισε την ιδιόκτητη οικία του κοντά στον Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων και σε μια πτέρυγά της βρίσκουν στέγη 31 γέροντες της πόλης, ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1909, πριν 113 χρόνια.
Δύο χρόνια μετά την 1 Μαρτίου 1911 στην υπόλοιπη πτέρυγα φιλοξενούνται 30 ορφανά παιδιά.

Ο Γρηγόριος Φουρτουνιάδης ( 1838 – 1907 ), ανιψιός του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του ΣΤ΄
Το 1867 διορίστηκε Μέγας Αρχιδιάκονος των Πατριαρχείων.
Στις 2 Απριλίου 1870 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος και Ζαγοράς. Επί των ημερών του η Μητρόπολη Δημητριάδος προσαρτήθηκε στην Εκκλησία της Ελλάδος το 1882.
Την 1 Ιουνίου 1890 παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Τον Αύγουστο του 1918 διευθύντρια των Ιδρυμάτων Ορφανοτροφείου και Γηροκομείου της “Φιλόπτωχου Αδελφότητας Βόλου” διορίστηκε η Κωνσταντία Ζελεμάνη, μετέπειτα Ανεμούλη, δασκάλα πτυχιούχος των Σχολών της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου μέχρι τον Φεβρουάριο του 1930.
Με την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων η κατάσταση στην πόλη του Βόλου άλλαξε σημαντικά δίνοντας προτεραιότητα στα ορφανά παιδιά.
Την εποχή εκείνη βασιζόμενο μόνο στην φιλανθρωπία συμπολιτών το Ίδρυμα ήταν στη δέκατη θέση στα δεκαεπτά Γηροκομεία της Ελλάδας με επίτιμο Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ κατά κόσμον Γεώργιος Αλεξόπουλος, μέλη του ΔΣ τους Αθανάσιος Φιλιππίδης ( γιατρός, Πρόεδρος), Σπύρος Διαμαντόπουλος (καθηγητής, Αντιπρόεδρος), Γεώργιος Βακάτος (φαρμακοποιός, Γενικός Γραμματέας), Γεώργιος Μπάδραβας έμπορος, Ταμίας
και συμβούλους, τους Ι. Ματσάγγο καπνοβιομήχανο, Ε. Τσαλαπάτα και Ι. Παπαγεωργίου βιομήχανοι, Κ. Κουτσορόδη γιατρό, Ν. Τσιρόπουλο επιθεωρητή Σιδηροδρόμων, Αθ. Χατζημέμο καπνέμπορο, Γ. Ρέπουλη επιθεωρητή Μονοπωλίου, Χαίμ Πολίτη έμπορο.
Στην συνέχεια ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής όπου η λειτουργία των Ιδρυμάτων σταμάτησε και η επαναλειτουργία τους ήταν δύσκολη.

Στις 24 Οκτωβρίου 1952 ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιωακείμ με πρωτοβουλία του ιδίου και του βοηθού του Κωνσταντίνου Τσίρου , διευθυντή του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας του Βόλου, κάλεσαν 40 Βολιώτες στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος όπου εξελέγη η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με πρόεδρο τον Γ. Πιτσιώρη και μέλη τους Κωνσταντίνο Τσίρο, Δημοσθένη Γατζόπουλο, Γεώργιο Μυλωνά, Τριαντάφυλλο Τσέτα και Στέφανο Γαλάνη και υπέβαλαν το καταστατικό στο Πρωτοδικείο Βόλου προς έγκριση.
Η πόλη συνέδραμε στην προσπάθεια του Μητροπολίτη Ιωακείμ για την ανέγερση κτηρίου του Γηροκομείου και όταν ανακοίνωσε την προσφορά κάποιου συμπολίτη με 25 εκατομμύρια δραχμές ακολούθησαν και άλλοι συμπολίτες.

Τον Ιούλιο του 1952 ήρθε στο Βόλο ο Αποστόλος Ανεμούλης, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού Ανδρέα Αποστολίδη (1895 – 1986) , όπου ο Μητροπολίτης Ιωακείμ τον ενημέρωσε ότι στο υπόγειο του Ι. Ν.του Αγίου Νικολάου ζούσαν 16 ηλικιωμένοι. Με την βοήθεια του παπά Κώστα, ιερέα του Αγίου Γεωργίου Μπαξέδων καταδείχθηκε ένα οικόπεδο με έναν κατεστραμμένο νερόμυλο και χώρους όπου διανυκτέρευαν οι αγωγιάτες, ιδιοκτησία των αδελφών Αποστολίδη.
Με την προτροπή της Ελένης Κασσαβέτη, συζύγου του Βύρωνα Αντώνογλου διευθυντή των μεταλλείων Αποστολίδη καθώς και η ίδια φιλοξενούσε σε σπίτι της στην Ζαγορά 3 ηλικιωμένους ο υπουργός Ανδρέας Αποστολίδης δέχθηκε να κάνει την δωρεάν παραχώρηση του οικοπέδου και ο συμβολαιογράφος Δημήτριος Παπαδόπουλος συνέταξε το δωρητήριο.

Τον Οκτώβριο του 1952, ιδρύθηκε το Φιλανθρωπικό Σωματείο με την επωνυμία «ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΒΟΛΟΥ»
Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση του ΔΣ έγινε μια μέρα σαν σήμερα πριν 70 χρόνια με παρόντες τον επίτιμο Πρόεδρο Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ,
τον Γ. Πιτσιώρη, Γεώργιο Μυλωνά, Κωνσταντίνο Τσίρο, Στέφανο Γαλάνη, Τριαντάφυλλο Τσέτα και Φιλίππο Φιλιππίδη, Ι.Παπαγεωργίου, Μ. Τίκογλου, Δημήτριο Καλούση, Δημήτριο Γατζόπουλο, Η.Μιχαηλίδη, Ε.Ελαφρό, Λεωνίδα Δημητρίου, Α.Λάμπο, Μ.Κασσιοπούλου, Β.Παπαγεωργίου, Ι.Λαδά, Φ.Δούκα, Ν. Λώτο, Ι.Καλούση, Κ.Καπουρνιώτη και Αλέξανδρο Μέρο.

Πηγή : Η πολιτεία των γερόντων Ίδρυμα “ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΒΟΛΟΥ ” της Βασιλείας Γιασιράνη – Κυρίτση, Έκδοση του Ιδρύματος “ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΝ ΒΟΛΟΥ”.

Με την βαριά αυτή κληρονομιά χρέος μας είναι να συνεχίσουμε το έργο μας.

Καλό μήνα και καλές γιορτές.

Για το Φιλανθρωπικό Σωματείο Για το «Γηροκομείο Βόλου» «Γηροκομείο Βόλου»

Η Πρόεδρος Ο Πρόεδρος

Σοφία Βαρλάμη Παύλος Πάνος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.