Η 24ωρη γενική τοπική απεργία το επόμενο βήμα κορύφωσης

Από το «ΞΕΚΙΝΗΜΑ – Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση»

Όλοι οι πολίτες που αγωνιούν για την υγεία τους, για την υγεία των παιδιών τους, για την τοπική οικονομία και για το μέλλον αυτής της πόλης χρειάζεται να δώσουν μαζικό παρόν στο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Ελευθερίας.
Μόνο με τη μαζική συμμετοχή θα στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.
Προς την κυβέρνηση για να ανακαλέσει όλες τις άδειες που δίνουν τη δυνατότητα στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ (Lafarge-Holcim) να καίει σκουπίδια, «πετ κώκ», και άλλα δήθεν εναλλακτικά καύσιμα. Προς τον Δήμο Βόλου για να μην προχωρήσει σε εργοστάσιο που θα μετατρέπει τα σκουπίδια του Βόλου σε καύσιμο SRF με τελικό αγοραστή την ΑΓΕΤ. Προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να κάνει ουσιαστικούς ελέγχους σε κάθε βιομηχανία που ρυπαίνει το περιβάλλον αλλά και μετρήσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση, την κατάσταση των υδάτων, του εδάφους κοκ.
Τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα. Η Lafarge-Holcim είναι η πιο ισχυρή πολυεθνική τσιμέντου παγκοσμίως. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι πλήρως υποταγμένη στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Γι’ αυτό, το κίνημα ενάντια στην καύση σκουπιδιών θα πρέπει να είναι προετοιμασμένο για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να μην υλοποιήσει το αίτημα για σταμάτημα της καύσης σκουπιδιών.
Το κίνημα δεν πρέπει να μείνει σε μία και μόνο μαζική κινητοποίηση, αυτή της 5ης Μάη. Πρέπει να προετοιμάσει τα επόμενα βήματά του. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι χρειάζεται:
▪ Να δυναμώσει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών που με τη δράση της έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στο χτιστεί το κίνημα ενάντια στην καύση. Αυτό μπορεί να γίνει με τη δημιουργία επιτροπών γειτονιάς όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι.
▪ Να έχει συνέχεια το άτυπο «ενιαίο μέτωπο» από φορείς της τοπικής κοινωνίας που αντιτίθενται στην καύση και καλούν στο συλλαλητήριο (εργατικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, επιστημονικούς φορείς όπως ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, επαγγελματίες, κοινωνικοί φορείς όπως οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτικές, κοινωνικές και κινηματικές οργανώσεις, κλπ).
▪ Αυτό το μέτωπο να χαράξει ένα σχέδιο κλιμάκωσης του αγώνα και όχι εφησυχασμού και αναμονής. Καμία εμπιστοσύνη σε υποσχέσεις για «πιο αυστηρούς ελέγχους και προϋποθέσεις» για δήθεν ασφαλή καύση οι οποίες είναι σίγουρο ότι θα ακουστούν.
▪ Ένα βήμα κλιμάκωσης θα είναι το να παραλύσει για μια μέρα η τοπική οικονομία μέσα από μια 24ωρη τοπική γενική απεργία κατά τη διάρκεια της οποίας θα κλείσουν τα πάντα: μαγαζιά, ιδιωτικές εταιρίες, δημόσιος τομέας, εκπαίδευση, μεταφορές κοκ.
▪ Οι φορείς που στηρίζουν και καλούν το συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου μπορούν να πάρουν απόφαση για μια συγκεκριμένη ημερομηνία τοπικής γενικής απεργίας (δίνοντας επαρκή χρόνο για είναι καλά προετοιμασμένη και επιτυχημένη) και στη συνέχεια να καλέσουν και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.