Η αναδιάρθρωση χρέους βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης*

Η Citigroup μειώνει τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας για το 2017 όσο και το 2018, σύμφωνα με την τελευταία της ανακοίνωση. Τα στελέχη της σημειώνουν ότι δεν υπάρχει υποχώρηση από την μεριά των δανειστών για κάποιου είδους αναδιάρθρωση. Εκτίμηση του Οργανισμού είναι ότι δεν θα επιτευχθεί το προβλεπόμενο πλεόνασμα των 3,5% τόσο το 2018 όσο και το επόμενο έτος. Η κόπωση των φορολογούμενων και σταδιακή αδυναμία τους να αποπληρώσουν τους υπέρογκους φόρους, έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των εσόδων και κατ επέκταση την μη επίτευξη του πλεονάσματος. Η Citigroup εκτιμά ότι η ανάπτυξη του 2017 διαμορφώθηκε πιθανώς λίγο πάνω από το 1%, τονίζοντας πως αναμένεται να συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό το 2018, καθώς τόσο η εγχώρια ρευστότητα όσο και τα δημοσιονομικά μέτρα παραμένουν “σφιχτά” και τα capital controls εξακολουθούν να “πνίγουν” την οικονομία.
Οι εκτιμήσεις της Citigroup έρχονται να προστεθούν σε εκτιμήσεις πολλών διεθνών τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διεθνούς κύρους. Η πρόσφατη αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από τον Οικο Moodys είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο η βαθμολογία της Ελλάδας βρίσκεται πέντε βαθμούς κάτω από την βαθμολογία η οποία ελκύει επενδυτές να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα.
Ένας από τους λόγους τους οποίους η απόδοση των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες είναι η πολιτική και οικονομική αστάθεια της χώρας. Η παραμικρή ανατάραξη στη διεθνή οικονομική σκακιέρα δημιουργεί φόβους στο επενδυτικό κοινό . Οι αγορές βλέποντας την Ελλάδα να προσπαθεί να εξυπηρετήσει ένα υπέρογκο μη βιώσιμο χρέος δεν δείχνουν το κατάλληλο ενδιαφέρον για την αγορά των Ελληνικών ομολόγων. Οι κύριοι ενδιαφερόμενοι για τέτοιου είδους ομόλογα είναι τα hedge funds και οι παίκτες οι οποίοι επιθυμούν γρήγορο κέρδος και όχι μακροπρόθεσμη απόδοση.
Το ελληνικό χρέος το οποίο έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια ( συμπεριλαμβανομένων των 3 τελευταίων ετών όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με την λάθος διαχείριση των οικονομικών θεμάτων από την κυβέρνηση φορτωθήκαμε εκατοντάδες δις σε χρέος) δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με την παρούσα αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Επιπλέον ο φορολογούμενος δεν μπορεί να επωμιστεί περαιτέρω βάρη διότι η φοροδοτική του ικανότητα έφτασε στα όρια της. Τέλος το υπέρογκο πλεόνασμα το οποίο δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση αφαιρεί από την ίδια και τους ιδιώτες την επενδυτική δραστηριότητα η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα σε μόνιμη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προβλημάτων θα είχαν λυθεί εάν είχε γίνει αναδιάρθρωση του χρέους. Η ονοµαστική µείωση του χρέους έχει αποκλεισθεί από την Ευρώπη. Η γρήγορη αποκλιµάκωσή του χωρίς κούρεµα, όπως προέβλεπε το 2ο Μνηµόνιο, εγκαταλείφθηκε λόγω των δυσµενών εξελίξεων στην οικονοµία το 2015.
Η µείωση του δείκτη χρέος/ΑΕΠ τα επόµενα χρόνια θα προέλθει κυρίως από την αύξηση του παρονοµαστή, του ονοµαστικού ΑΕΠ. ∆ηλαδή από την ανάπτυξη της οικονοµίας και τον πληθωρισµό.
Μέσα από την ανάπτυξη της οικονοµίας θα δηµιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο των µειώσεων των συντάξεων- έτσι και στην περίπτωση της υπερχρέωσης της χώρας: η λύση του προβλήµατος βασίζεται στην ανάπτυξη της οικονοµίας. Ο στόχος για την Ελλάδα τα επόµενα χρόνια είναι να επιτύχει ανάπτυξη με ελάχιστα δανεικά. Ο ρόλος της κυβέρνησης είναι να διαµορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να επιτύχει η χώρα υψηλή και διατηρήσιµη ανάπτυξη τα επόµενα χρόνια. Σύνθετος στόχος, απαιτητικός, αταίριαστος με συνθήματα και κορώνες κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά αυτός ήταν εξαρχής και παραμένει ο μοναδικός εύλογος και αποτελεσματικός τρόπος.
*BEng MSc AMIEE MILT Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.