Η αναπηρία δεν είναι νόσος

Από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας

Η 3η Δεκέμβρη είναι Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Δεν είναι γιορτή. Είναι ημέρα αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία με σκοπό να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής τους και να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις που θα εξασφαλίσουν την κοινωνική τους ενσωμάτωση.
Σύμφωνα με τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανάπηρο είναι κάθε άτομο που είναι ανίκανο να αναλάβει μόνο του όλες ή μέρος των ατομικών και κοινωνικών αναγκών του λόγω μιας εκ γενετής ή επίκτητης βλάβης των φυσικών ή διανοητικών ικανοτήτων του.
Η αναπηρία δεν είναι νόσος. Ο όρος αναπηρία αναφέρεται στον περιορισμό λόγου, έργου ή άμεσης αντίληψης. Είναι αποτέλεσμα οργανικών ή περιβαλλοντολογικών αιτιών, που δημιουργούν ένα σύνολο εμποδίων σε σημαντικές πτυχές της ζωής, όπως η αυτοεξυπηρέτηση, η απασχόληση, η εκπαίδευση, η ψυχαγωγία και η γενικότερη κοινωνική συμμετοχή. Είναι κατάσταση που αφορά διαφορετικούς όρους και διαφορετικές συνθήκες ζωής του ανθρώπου.
Τα άτομα με αναπηρία, αντιμετωπίζουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή, εφόσον η κοινωνία πολλές φορές δε λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης ομάδας πληθυσμού, τις δυνατότητες και τις ειδικές τους ανάγκες. Αναπηρία, πλέον θεωρείται το αποτέλεσμα της σχέσης των ικανοτήτων ενός ατόμου και των απαιτήσεων του περιβάλλοντος. Τα άτομα αυτά βιώνουν συχνά το φαινόμενο του “Κοινωνικού Αποκλεισμού”. Βιώνουν την περιθωριοποίηση και τη στέρηση της συμμετοχής στα κοινωνικά, δημόσια αγαθά και υπηρεσίες, που πρέπει να είναι κοινά σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.
Η προστασία των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία αποτελεί υποχρέωση όλων.
Η προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, η ελεύθερη μετακίνηση των συμπολιτών μας με αναπηρίες στην πόλη, η εξασφάλιση των προϋποθέσεων και η ενθάρρυνση συμμετοχής σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής του είναι ευθύνη όλων μας. Γιατί οι ενέργειες και οι συμπεριφορές μας, αποτελούν το πλέγμα προστασίας των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα δεν περιέχει οίκτο, ούτε προκατάληψη.
Ο σεβασμός προκύπτει από την αποδοχή της διαφορετικότητας.
Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι

«όλοι διαφορετικοί…όλοι ίσοι»

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.