Η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη Μαγνησία ξεκίνησε και συνεχίζεται….

Γράφει ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ

Όταν στα 28 μου χρόνια έπαιρνα το βάπτισμα του πυρός στον πολιτικό στίβο με τον ΣΥΡΙΖΑ, βασική προτεραιότητά μας ήταν η άμβλυνση των ανισοτήτων, ενώ επιπλέον στη διάρκεια της διακυβέρνησης, πρώτο μέλημα ήταν η αντιμετώπιση όσων επλήγησαν περισσότερο στα χρόνια της κρίσης και βρίσκονταν στο περιθώριο, καθώς και η διευκόλυνση της καθημερινότητας των ανθρώπων παρά τα δύσκολα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν.
Η σκέψη μου ήταν και είναι, η κάθε πτυχή της πολιτικής μου δραστηριότητας, να στοχεύει σε πολιτικές πράξεις και αποφάσεις που θα δίνουν ένα απτό αποτύπωμα με θετικό πρόσημο για τους ανθρώπους του τόπου μου και της χώρας μου.
Ένα από τα πρώτα μέτρα που πήρε αυτή η Κυβέρνηση, ήταν η κατοχύρωση του δικαιώματος της καθολικής πρόσβασης στην Υγεία. Ένα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα που δυστυχώς είχε υποβαθμιστεί και δεν ήταν αυτονόητο τα προηγούμενα χρόνια.
Θέλοντας να δημιουργήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) που βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο και διευρύνει τον άξονα «Καθολική Πρόσβαση-Ισότητα» ψηφίσαμε τον Νόμο 4486/2017 για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που δημιουργεί ένα σύστημα Ανθρωποκεντρικό και ρυθμίζει το πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού, αποτυπώνοντας με σαφήνεια τον κυρίαρχο ρόλο του δημόσιου συστήματος στις ανάγκες του πληθυσμού, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης και τη συμπληρωματικότητα του ιδιωτικού τομέα. Έτσι κάναμε μια επιλογή σαφή λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες αδυναμίες των δομών του ΕΣΥ δηλαδή τις Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και τα Κέντρα Υγείας, προκειμένου να τις θωρακίσουμε με περιφερειακές δομές τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).
Πριν από ένα χρόνο και έχοντας πετύχει μετά από προσπάθειες και διαβουλεύσεις την ένταξη της Μαγνησίας στην Α΄(πρώτη) φάση δημιουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας, τέθηκαν σε λειτουργία επίσημα η ΤΟ.Μ.Υ. Αγριάς και η ΤΟ.Μ.Υ. Νέας Ιωνίας. Έτσι, οι κάτοικοι της Ν. Ιωνίας και της Αγριάς έχουν ήδη εδώ και ένα χρόνο στη διάθεσή τους ένα ιατρείο της γειτονιάς, όπου από την εγγραφή τους, λαμβάνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες υγείας όπως: πρόληψη, εμβολιασμούς, προσυμπτωματικούς ελέγχους, κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρόνιων νοσημάτων και τελικά, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, παραπομπή για θεραπεία και αποκατάσταση στα άλλα επίπεδα του Συστήματος (Κέντρα Αναφοράς-ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία).
Aπό εδώ και πέρα, μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου και της 5ης ΥπΕ, τις παραπάνω παροχές θα μπορούν να λαμβάνουν και οι κάτοικοι του Βόλου και της Ν. Αγχιάλου, καθώς εγκαινιάζονται επίσημα από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας η ΤΟ.Μ.Υ. Ιωλκού και η ΤΟ.Μ.Υ. Νέας Αγχιάλου, ολοκληρώνοντας το σχεδιασμό για την ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην περιοχή μας και οδηγώντας στην ευρύτερη κάλυψη των συμπολιτών μας με παροχές μίας ποιοτικά αναβαθμισμένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Βασικός προσανατολισμός της ανασυγκρότησης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι ουσιαστικά ο εξορθολογισμός του Συστήματος Υγείας γενικά, καθώς με την παροχή της δυνατότητας ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης σε άμεση και επαρκή πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα για όλους τους πολίτες, οδηγούμαστε σε αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και ενίσχυση της ποιότητας στην φροντίδα που αυτά παρέχουν.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί βασικό κομμάτι από ένα πάζλ παρεμβάσεων και αλλαγών που έχουν δρομολογηθεί όλα αυτά τα χρόνια στον τομέα της υγείας από την κυβέρνηση και οι οποίες παρεμβάσεις και αλλαγές έχουν διασφαλίσει το μείζον. Το μείζον είναι να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης αυτής της χώρας, χωρίς διακρίσεις που έχουν σχέση με την εργασία του, την ασφάλισή του, το εισόδημά του, την καταγωγή του, στο δημόσιο σύστημα υγείας και σε αξιόπιστη ιατροφαρμακευτική φροντίδα.
Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορούν να γίνουν στον πολύπαθο από την παρατεταμένη κρίση τομέα της υγείας στη χώρα μας. Ωστόσο, η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία παρέμβαση που επουλώνει ανοικτές πληγές του συστήματος και βελτιώνει την εικόνα της δημόσιας υγείας.
Το πιο σημαντικό είναι, ότι πλέον οι συμπολίτες μας έχουν μια πιο ευχερή, πιο άμεση, δωρεάν πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες από το δημόσιο σύστημα υγείας. Έχουν το δικό τους ιατρείο της γειτονιάς και αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς την εξασφάλιση της υγειονομικής κανονικότητας και την ανάπτυξη ενός αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης του πολίτη απέναντι στη δημόσια υγεία.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.