Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης σε μια δύσκολη περίοδο

Γράφει ο Γιώργος Καλτσογιάννης θεματικός αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας

Από το περασμένο Φθινόπωρο μέχρι και αυτές τις ημέρες η πόλη του Βόλου έχει δεχθεί μεγάλους όγκους νερού από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πυκνώνουν όλο και περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το ενθαρρυντικό όμως είναι πως σε αντίθεση με άλλα χρόνια δεν παρατηρήθηκαν στο πολεοδομικό συγκρότημα πλημμυρικά φαινόμενα που ταλαιπώρησαν τους κατοίκους καταστρέφοντας περιουσίες και θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των συμπολιτών.
Καθοριστικός παράγοντας για την αποτροπή αυτών των δυσάρεστων καταστάσεων ήταν η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων που πραγματοποιήθηκαν στους χείμαρρους Ξηριά και Κραυσίδωνα συνολικού προϋπολογισμού κοντά στα 20.000.000 ευρώ.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εξασφάλισε πόρους και έθεσε σε ενεργοποίηση ένα ολόκληρο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης με την κατασκευή έργων που θα αποτρέπουν την υπερχείλιση των υδάτων και τις πλημμύρες ολόκληρων συνοικιών.
Με κατάλληλες παρεμβάσεις, τεχνικά έργα, διαμόρφωση των χώρων στις κοίτες των χειμάρρων, έγινε δυνατή η θωράκιση της πόλης μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με συνεχείς παρακολουθήσεις των διαδοχικών εργασιών.
Ασφαλώς και η κλιματική αλλαγή με την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων μπορεί να δημιουργήσει απρόβλεπτες καταστάσεις ανά πάσα στιγμή. Ωστόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας και όλοι οι αρμόδιοι που ασχολούνται με αυτά τα θέματα μεριμνούν καθημερινά για την δημιουργία των καλύτερων προϋποθέσεων αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης.
Συγχρόνως σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις με τον καθαρισμό ρεμάτων περιαστικά της πόλης, καθώς παρά την κρίση εξασφαλίζονται πόροι για να μην ζήσουμε γεγονότα που είδαμε πρόσφατα στην Αττική και συγκλόνισαν το πανελλήνιο.
Με τα αντιπλημμυρικά έργα ενισχύονται οι υποδομές στο πολεοδομικό συγκρότημα και τονώνεται η οικονομική δραστηριότητα σε μια δύσκολη περίοδο.
Παράλληλα αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων, περιορίζονται σημαντικά οι κίνδυνοι και εξοικονομούνται πόροι και ανθρώπινο δυναμικό για άλλες δράσεις
Οι προσπάθειες δεν σταματούν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τον σχεδιασμό που έχει υλοποιήσει, θα συνεχίσει να παρεμβαίνει για να μην μείνουν ανοχύρωτες περιοχές και οι πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.