Η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία την Αυτοδιοίκηση

Άρθρο του Γιώργου Καλτσογιάννη - Θεματικού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας

«Παρών» στις εργασίες του κοινού συνεδρίου ΕΝΠΕ-ΚΕΔΕ ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης ο οποίος επισημαίνει τα εξής:
«Η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση οδηγεί στην ακυβερνησία. Γι’ αυτό και στο κοινό συνέδριο της ΕΝΠΕ με την ΚΕΔΕ η αντίδραση των συμμετεχόντων σε αυτή την προοπτική ήταν καθολική.

Οι ιδιαιτερότητες της εφαρμογής της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, σε σχέση με τις βουλευτικές είναι πολλές και καθοριστικές.
Πρώτη και βασικότερη είναι πως στις βουλευτικές εκλογές, όταν δεν επιτυγχάνεται η κυβερνητική πλειοψηφία, ακολουθεί η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει στις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το αποτέλεσμα θα είναι κάποιος υποψήφιος με λιγότερες έδρες στον α’ γύρο να εκλεγεί τελικά λόγω συμμαχιών που θα έχει κάνει στον δεύτερο γύρο, δήμαρχος ή περιφερειάρχης, χωρίς όμως να διαθέτει την πλειοψηφία στις έδρες, με συνέπεια να είναι εγκλωβισμένος στην άσκηση του θεσμικού του ρόλου.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός «η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει την απλή αναλογική στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και την ενισχυμένη αναλογική στον δεύτερο γύρο».

Η κυβέρνηση χωρίς να έχει προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και κυριαρχούμενη από τις συνήθεις εμμονές της οδηγεί σε παράλυση την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον κύριο πυλώνα θεσμικής εξουσίας που βρίσκεται τόσο κοντά στα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας.

Δυστυχώς παρουσιάζεται σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα κατώτερη των περιστάσεων, αφού βαπτίζει μεταρρύθμιση ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκει αποκλειστικά την διείσδυση της δικής της πολιτικής επιρροής στους Δήμους και τις Περιφέρειες, χωρίς να ενδιαφέρεται για την ομαλή λειτουργία των θεσμικών της οργάνων και τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκληθούν στις τοπικές κοινωνίες.

Κυρίαρχη θέση της ΕΝΠΕ είναι πως η πραγματική μεταρρύθμιση έγκειται στην βιώσιμη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και του πολιτικού ρόλου των Περιφερειών με την δυνατότητα των νομοθετούν και να έχουν σταθερές πηγές εσόδων, ώστε από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να περάσουμε στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
Αυτό έχουν ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία, η χώρα για μια μεγάλη πορεία ανάπτυξης στον 21ο αιώνα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.