Η αξία της αποτυχίας

Γράφει η Αγλαΐα( Λία) Ρογγανάκη*

Φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς τον ηλεκτρισμό και τις λάμπες! Είναι βέβαιο ότι αν ο Τόμας Έντισον θεωρούσε τις αποτυχίες στα πειράματα του ως «αποτυχία» και αποφάσιζε να τα παρατήσει, ο κόσμος θα ήταν πιο σκοτεινός. Ωστόσο συνέχισε να προσπαθεί και χρησιμοποίησε τις αποτυχίες ως εμπειρίες μάθησης ,που τον οδηγούσαν κάθε φορά πιο κοντά στο στόχο του.
Οι πανελλήνιες τελείωσαν… οι βαθμολογίες βγήκαν…η ανακοίνωση των βάσεων έγινε. Αν είσαι από εκείνους που οι κόποι τους ανταμείφθηκαν και τα τηλέφωνα δε σταμάτησαν να χτυπούν για να ακούσεις μπράβο ,θερμά συγχαρητήρια και καλή δύναμη στο καινούριο σου ξεκίνημα. Αν πάλι δεν είσαι στη λίστα των επιτυχόντων και για διάφορους λόγους δεν κατάφερες να εισαχθείς σε μια σχολή της αρεσκείας σου, θυμήσου τον Έντισον. Το μέλλον δεν το καθορίζει ούτε μια επιτυχία αλλά ούτε και μια αποτυχία . Το καθορίζει ο τρόπος που διαχειρίζεσαι και αντιμετωπίζεις την καθεμία από αυτές.
Την στιγμή που η προσοχή είναι στραμμένη στους επιτυχόντες, που το διαδίκτυο γέμισε με αναρτήσεις από τα παιδιά που πέτυχαν και μοιράζονται την χαρά τους, δε θα πρέπει να παραμελούμε αυτούς που έδωσαν τον δικό τους αγώνα και δεν είχαν το αποτέλεσμα που ήθελαν.
Προφανώς αισθάνονται αβεβαιότητα και ίσως φόβο, σχετικά με το τι θα κάνουν στο μέλλον. Ίσως νιώθουν θυμό για τον εαυτό τους, αλλά και για την ίδια την εξεταστική διαδικασία. Σίγουρα όμως σε αυτή την ηλικία το αίσθημα της αποτυχίας τους φαίνεται δυσβάσταχτο.
Είναι πολύ σημαντικό για το παιδί αυτό , να το στηρίξουν οι γονείς, οι δάσκαλοι , οι φίλοι και να το βοηθήσουν να αντιληφθεί ότι πολλοί άνθρωποι που θεωρούνται επιτυχημένοι , ξεκίνησαν έχοντας αποτυχίες αλλά δεν το έβαλαν κάτω. Αυτή η προσωρινή αποτυχία μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία να δει τι δεν πήγε καλά, να βελτιώσει την επίδοσή του και να πετύχει το στόχο του.
Ευτυχισμένος στην ζωή δεν γίνεσαι εάν έχεις περάσει σε μια σχολή αλλά όταν έχεις βρει αυτό που αγαπάς να κάνεις και το κυνηγάς ξεπερνώντας τα εμπόδια.Η διέξοδος από την απογοήτευση είναι να περάσεις από την αδράνεια στη δράση, οργανώσου και ζύγισε τα όνειρα και τους στόχους σου με ρεαλισμό και με πείσμα.
Όσο για τους γονείς που έκαναν θυσίες, δουλεύοντας σκληρά, για να προσφέρουν την καλύτερη μόρφωση στο παιδί τους, μπορεί να ανησυχούν για το τι θα απογίνει στο μέλλον, πρέπει όμως να καταλάβουν πως απέτυχε απλά σε μια δοκιμασία ,ΟΧΙ σε όλη του την ζωή. Βοηθήστε το παιδί να ανασυγκροτηθεί , να αναλάβει τις ευθύνες του και να επανασχεδιάσει το μέλλον του .Στηρίξτε το προκειμένου να ξεπεράσει την αποτυχία και να την μετατρέψει σε επιτυχία.
Επιπρόσθετα, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, ιδιαίτερα στις μικρότερες κοινωνίες, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις ΔΕΝ συνδέεται με την κοινωνική επιτυχία ή αποτυχία της οικογένειας. Η ίδια η ζωή άλλωστε, έχει αποδείξει πως η επαγγελματική ,οικονομική και κοινωνική καταξίωση δεν εξαρτάται από το πόσα μόρια συγκέντρωσε κάποιος στις εξετάσεις.
Όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των εξετάσεων ας μάθουμε στα παιδιά την αξία της αποτυχίας , να ανοίγουν δηλαδή τους δικούς τους δρόμους με επιμονή και αγώνα ,ακόμα και εκεί που δεν υπάρχουν.

*Γενικός–Οικογενειακός Ιατρός
Πρόεδρος Περιφερειακής Επιτροπής
Ισότητας των Φύλων
Πρόεδρος Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.