Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Σκόπελο: Μια νέα ποιότητα ζωής στο νησί μας είναι εφικτή

Γράφει η Αγάπη Καραμανλή*

Το ζήτημα της ανακύκλωσης, των τεράστιων σωρών με σκουπίδια στους κάδους, ανάμεσα στα οποία δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε κανένα διαφορετικό υλικό για κάποια επόμενη χρήση, είναι η καθημερινή εικόνα που παρουσιάζει το νησί μας.
Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες η εικόνα αυτή ξεπερνά κάθε όριο πολιτισμού. Γίνεται αποκρουστική για όλους εμάς που κατοικούμε αυτόν τον τόπο περισσότερο ή λιγότερο μόνιμα. Για τους επισκέπτες, που αποτελούν την οικονομική ατμομηχανή του νησιού, ο λόφος σκουπιδιών, οι άθλιες μαύρες σακούλες απορριμμάτων, τα χυμένα βρώμικα λάδια και η ανυπόφορη δυσοσμία είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζουν μόλις κατέβουν από το πλοίο.
Η συνολική εικόνα της Ελλάδας στον τομέα αυτό είναι απογοητευτική. Χαρακτηριστικά στην Ελλάδα εισάγουμε περίπου 700.000 τόνους πρώτων υλών πλαστικών ουσιών το χρόνο, ενώ αφήνουμε στο περιβάλλον περί τους 40.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων, εκ των οποίων 70% καταλήγουν στις ακτές. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα απορρίμματα αυξάνονται κατά 76% και μόνον 8% ανακυκλώνονται. Κάθε χρόνο, σε ναυτιλία, αλιεία και τουρισμό χάνουμε έσοδα 26 εκατομμυρίων ευρώ μόνον εξαιτίας της πλαστικής ρύπανσης. Χάνουμε τουρίστες, που δεν ξαναέρχονται ή δεν έρχονται στην Ελλάδα, εξαιτίας της ρύπανσης των ακτών.
Αυτή είναι η εικόνα που θέλουμε να αλλάξουμε στο νησί μας.
Σήμερα η ανθρώπινη κοινωνία είναι ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιημένη γύρω από την ανάγκη ολόκληρου του πλανήτη να ταχθεί απέναντι στην καταστροφική απαξία του περιβάλλοντος, των πρώτων υλών, της ανθρώπινης εργασίας και των οικονομικών πόρων.
Σήμερα είναι υπόθεση όλων μας η υιοθέτηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/904 για περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης. Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στοχεύει σταθερά ως τον Ιούνιο του 2020 την καθολική απόσυρση πλαστικών μιας χρήσης.
Ο Γη μας δεν χωράει άλλο πεταμένο πλαστικό.
Η Ελλάδα δεν χωράει άλλο πεταμένο πλαστικό.
Το Σκόπελος δεν χωράει άλλο πεταμένο πλαστικό.
Στην οπτική αυτή οφείλουμε κι εμείς, η Σκόπελος, ως τόπος και ως άνθρωποι να ενταχτούμε με γοργό ρυθμό αν δεν θέλουμε να μας ξεπεράσει η ιστορία και η επιλογή του σύγχρονου ταξιδιώτη για περιβαλλοντικό πολιτισμό στους τόπους που επισκέπτεται.
Το γεγονός ότι η Σκόπελος ανήκει σε προστατευμένη θαλάσσια περιοχή natura αυξάνει γεωμετρικά την ανάγκη της να στοιχηθεί σε μια προσπάθεια διαχείρισης των απορριμμάτων της, δέσμευσης για την μηδενική χρήση πλαστικής σακούλας και πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης, συντεταγμένης ανακύκλωσης, συστηματικής κομποστοποίησης.
Όλα όσα αποκαλούμε με δυο λέξεις Κυκλική Οικονομία.
Για να καταλάβουμε καλύτερα την στρατηγική της Κυκλικής Οικονομίας και πως μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα μας, μπορούμε να απαριθμήσουμε:
• Πρόληψη -Μείωση απορριμμάτων
• Διαλογή στην πηγή
• Κομποστοποίηση
• Βιοδιάσπαση
• Ανασχεδιασμός προϊόντων
• Ανακύκλωση
• Επανάχρηση
• Επιδιόρθωση
• Αναπροσδιορισμός
• Ανακαίνιση
• Ανακατασκευή
• Ανάκτηση
Η νέα Δημοτική Αρχή της Σκοπέλου δεσμεύεται στην προτεραιότητα που ενέχει το έργο της Κυκλικής Οικονομίας ώστε ο τόπος μας να αποκτήσει μια θετική σχέση με το περιβάλλον του.
Ο Δήμος Σκοπέλου έχει ξεκινήσει την διαδικασία εγκατάστασης μηχανήματος πόσιμου νερού σε όλα τα δημοτικά κτήρια με βιοδιασπώμενο ποτήρια μιας χρήσης. Ήδη λειτουργεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η Σκόπελος θεωρείται ίσως το πλέον πράσινο νησί της Μεσογείου με κάλυψη πράσινου άνω του 67% της συνολικής της επιφάνειας. Αξίζουμε μια πολιτική περιβάλλοντος που θα σέβεται το φυσικό κάλος του τόπου μας και θα κληροδοτεί έναν ουσιαστικό πολιτισμό στις επόμενες γενιές.

*Ειδική συνεργάτης του δημάρχου Σταμάτη Περίσση σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και προστασίας του Περιβάλλοντος

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.