Οι Δημοτικές εκλογές ως ευκαιρία διαλόγου για την πόλη και τα προβλήματά της

Του Ηλία Β Ξηρακιά π. Αντιδημάρχου Βόλου

Αυτό που έλειψε από την πόλη, τα τελευταία πέντε(5) χρόνια, με αποκλειστική ευθύνη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής(ΔΑ), είναι ο διάλογος, οι γόνιμες και δημιουργικές συζητήσεις, για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο(ΔΣ), μεταξύ των εκλεγμένων εκπροσώπων μας, όσο και του ΔΣ με τους συλλογικούς φορείς και τις πρωτοβουλίες πολιτών.
Χειρότερο όμως κι από την έλλειψη διαλόγου είναι αυτή η πρωτοφανής εισβολή στην πόλη, από μια κατά τα άλλα λαλίστατη ΔΑ, ενός δημόσιου λόγου απαξιωτικού και μιας υβριστικής και χυδαίας, πολλές φορές φρασεολογίας, κατά πάντων όσων είτε έχουν θητεύσει και δουλέψει για την πόλη τους ή έχουν να προτείνουν κάτι το διαφορετικό.
Η Αυτοδιοίκηση όμως είναι από τη φύση της θεσμός συμμετοχής των πολιτών, όπου ο διάλογος είναι κεντρικό στοιχείο, γι’ αυτό έχει κι ένα ρόλο παιδευτικό προς τους πολίτες, κι ιδιαίτερα στους νέους, για τη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας, Παιδευτικό χαρακτήρα για τις σχέσεις των ανθρώπων που συνυπάρχουν στην ίδια πόλη και πρέπει να διαχειριστούν τα προβλήματα μιας βιώσιμης λειτουργίας της, με το μικρότερο δυνατό κόστος, που οι ίδιοι καταβάλλουν, αναλογικά, με τα περίφημα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη και το κόστος λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ.
Η ζημιά λοιπόν που έγινε και στο τομέα αυτό είναι μεγάλη κι οι χαμένες ευκαιρίες για την πόλη πολλές γι’ αυτό και η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι επιβεβλημένη. Η αλλαγή σκυτάλης στη ΔΑ είναι κατά τη γνώμη μου μονόδρομος και για ένα έναν ακόμη βασικό λόγο που συνδέεται απολύτως με τη αντίληψη της απερχόμενης ΔΑ..
Για την Αυτοδιοίκηση και τις Αρχές που προκύψουν στις εκλογές του Μαΐου, ανοίγεται μια νέα περίοδος, «βίαιης ωρίμανσης» των συνεργασιών, μεταξύ των δημοτικών ομάδων, μετά την εισαγωγή της απλής αναλογικής στην εκλογή αιρετών εκπροσώπων.
Η απερχόμενη ΔΑ, πέντε χρόνια τώρα, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν πιστεύει αλλά ούτε αντέχει το διάλογο και τη συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων της πόλης. Όλοι κατανοούν ότι αυτή η αυτονόητη και επιβεβλημένη, πλέον, συνεργασία θα είναι αδύνατη και θα είναι σε βάρος της πόλης. Ο νέος Δήμαρχος κι ο νέος πρόοδος του ΔΣ θα πρέπει να είναι στελέχη που εμφορούνται από βαθιά πίστη στο διάλογο, την ανεκτικότητα στη διαφορετική άποψη και να έχουν την ικανότητα σύνθεσης και ανάδειξης λύσεων με τους αναγκαίους συμβιβασμούς προς όφελος της πόλης.
«Η πιο δύσκολη δουλειά είναι η δουλειά του Δημάρχου» έλεγε ένας διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας(Josep Acebillo) «και είναι δύσκολη γιατί εκτός από γνώσεις, απαιτεί πολύ υπομονή και κυρίως παιδεία διαλόγου».
Έχει απόλυτο δίκιο, ειδικά τώρα με την απλή αναλογική. Όταν μάλιστα πρόκειται για μια μεγάλη πόλη, όπως ο Βόλος, όπου δραστηριοποιούνται επαγγελματικές οργανώσεις, επιμελητήρια, επιστημονικοί φορείς, αθλητικά σωματεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντικές οργανώσεις και κινήσεις πολιτών, ο Δήμαρχος και το ΔΣ έχουν υποχρέωση να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαβούλευσης και να συντονίζουν το δημόσιο διάλογο, κινητοποιώντας τους πάντες πάνω σ’ ένα σχεδιασμό για την ανάπτυξη της πόλης και την ευημερία των δημοτών.
Η απερχόμενη ΔΑ απέδειξε, σε φίλους και αντιπάλους της, ότι ούτε ανέχεται το διάλογο και τη διαφορετική άποψη ούτε έχει την ικανότητα να συνθέσει και να πάει την πόλη μπροστά.
Το βάρος να βγάλουν την πόλη από αυτό το αδιέξοδο, που την οδήγησε η απερχόμενη ΔΑ, αναλαμβάνουν πλέον οι πολίτες και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι που διεκδικούν να ηγηθούν μιας νέας ΔΑ κι ενός νέου ΔΣ που θα αποκαταστήσει αυτό το βασικό έλλειμμα αλλά και τη φήμη της πόλης.
Δεν είναι ώρα κριτικής για πράξεις και παραλήψεις που μας οδήγησαν σε περισσότερες της μιας υποψηφιότητες γιατί ο στόχος είναι κοινός. Έτσι κι αλλιώς η απλή αναλογική επιτρέπει να αποτελέσει ο 1ος γύρος ένα είδος γνήσιων προκριματικών εκλογών για την τελική επιλογή της πιο ικανής Δημοτικής Αρχής στο 2ο γύρο.
Μεταξύ των νέων παρατάξεων, που δημιουργούν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, όχι μόνο δεν πρέπει να μεταφερθεί το κλίμα των κομματικών αντιπαραθέσεων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά πρέπει να ανοίξει από τώρα ένας διάλογος προγραμματικής σύγκλισης 2ου γύρου που θα επιτρέψει τη νέα ΔΑ να ξεκινήσει αμέσως την ανασυγκρότηση του Δήμου μας από την επόμενη ημέρα.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.