Η «Ενέργεια» παράγοντας που επηρεάζει τη βιωσιμότητα των δήμων

Από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρ. Φεραίου Τρ. Παπαϊωάννου

Οι Δήμοι «βουλιάζουν» τόσο από τις περικοπές των Κρατικών χρηματοδοτήσεων λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και από τα χρέη τους προς τη ΔΕΗ.

Για παράδειγμα ένας μικρός σχετικά Δήμος όπως ο Δήμος Ρήγα Φεραίου χρειάζεται κάθε χρόνο περίπου 1.000.000 ευρώ για την πληρωμή των καταναλώσεων ρεύματος προς τη ΔΕΗ.

Αν ένας μικρός Δήμος χρειάζεται τόσα χρήματα φανταστείτε πόσα χρειάζονται οι μεγαλύτεροι Δήμοι.
Όμως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ανακαλύφθηκε σήμερα.

Έπρεπε από χρόνια να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός για την προώθηση δημιουργίας μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για λογαριασμό των Δήμων των Περιφερειών και γενικά όλων των κρατικών Φορέων.
Πόσες γνώσεις πρέπει να έχει κάποιος για να μπορέσει να τα σκεφτεί και να τα εισηγηθεί όλα αυτά;
Εκτός και αν αυτό βλάπτει άλλα συμφέροντα.

Αυτό σίγουρα δεν ισχύει γιατί από χρόνια έχουμε δεσμευθεί ως Χώρα προς την ΕΕ ότι θα προωθήσουμε το θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κυρίως για την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που επηρεάζει το κλίμα του πλανήτη μας.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται και η νέα σχετικά πρωτοβουλία των 7.600 Δημάρχων παγκοσμίως που συνυπέγραψαν το «Σύμφωνο Δημάρχων» για το κλίμα και την ενέργεια.

Είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία παγκοσμίως ενώνοντας χιλιάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές που δεσμεύονται να υλοποιήσουν τους στόχους της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια στην επικράτειά τους.
Οι υπογράφοντες έχουν είδη δεσμευθεί σε 20% μείωση ενέργειας έως το 2020 και έπεται και δεύτερη δέσμευση για μείωση τουλάχιστο 40% έως το 2030.

Ένας από όλους αυτούς τους Δήμους που συμμετέχουν στο σύμφωνο Δημάρχων για το κλίμα και την ενέργεια είναι και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου.

Την Δευτέρα 25/9 στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα Φεραίου το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν η έγκριση της μελέτης – «Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Ρήγα Φεραίου».

Κατά την εισήγηση του θέματος ενημέρωσα τους Δημοτικούς συμβούλους ότι από τον Σεπτέμβριο του 2014 που αναλάβαμε ως νέα Δημοτική αρχή είδαμε το θέμα των καταναλώσεων ηλεκτρικού ρεύματος τόσο του Δήμου όσο και της ΔΕΥΑΡΦ.

Αρχικά είδαμε α)Πού αντιστοιχεί η κάθε παροχή β)Πόσο κατανάλωση έχει γ)Αν οι χρεώσεις (μέσω των τελών) στους δημότες καλύπτουν τις καταναλώσεις ρεύματος και των υπολοίπων δαπανών.
Από την έρευνα αυτή διαπιστώσαμε αναντιστοιχίες και αμέσως προβήκαμε σε διορθωτικές ενέργειες όσον αφορά τις χρεώσεις των τελών στους δημότες και παράλληλα σε ενέργειες μείωσης αυτών των καταναλώσεων.
Την ίδια στιγμή διαπιστώσαμε ότι όσα μέτρα και αν λαμβάναμε μία ήταν η ριζική και οριστική λύση του προβλήματος.

Η μελέτη και η πρόταση δύο μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μία για το Δήμο και μία για τη ΔΕΥΑΡΦ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παράξουμε από μόνοι μας το ρεύμα που χρειαζόμαστε για κατανάλωση.

Αναλυτικότερα είδαμε ότι χρειαζόμαστε μία μονάδα για το Δήμο δυναμικότητας παραγωγής ρεύματος ύψους 400.000 Ευρώ το χρόνο και μία της ΔΕΥΑΡΦ δυναμικότητας παραγωγής ρεύματος ύψους 600.000 Ευρώ το χρόνο.
Ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα κοστίσει περίπου 3.000.000 Ευρώ αλλά το μόνο που εξασφαλίζει βιωσιμότητα τόσο για το Δήμο όσο και για τη ΔΕΥΑΡΦ.

Οι μελέτες που εκπονήθηκαν αφορούν φωτοβολταϊκά πάρκα και αυτό γιατί άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποκλείστηκαν λόγω της ήδη βεβαρημένης ρύπανσης του περιβάλλοντος στο Δήμο μας λόγω της Β΄ ΒΙ.ΠΕ που είναι εγκατεστημένη στην περιοχή μας.

Αμέσως, όμως, διαπιστώσαμε ότι καθίσταται αδύνατο να κατασκευαστούν οι δύο αυτές μονάδες από ίδια έσοδα. Θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μέσω χρηματοδότησης και αυτό προσπαθούμε τα τρία χρόνια που διοικούμε το Δήμο.

Ένας τρόπος χρηματοδότησης είναι και το Σύμφωνο Δημάρχων.

Το πρώτο που προτείνεται (εκτός των άλλων) μέσω του«Σχεδίου Δράσεως Αειφόρου Ενέργειας Δήμου Ρήγα Φεραίου» είναι η δημιουργία αυτών των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η μελέτη – σχέδιο των 40 σελίδων εκπονήθηκε εξ ολοκλήρου από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Ρήγα Φεραίου, γι΄ αυτό πριν ψηφιστεί δόθηκαν απ όλους τους συμβούλους τα εύσημα στην Τεχνική Υπηρεσία.
Σχεδιάζουμε και προτείνουμε, ευελπιστώντας οι υπεύθυνοι που χειρίζονται τις χρηματοδοτήσεις να προτάξουν ως πρώτη προτεραιότητα τα αυτονόητα.

Πρώτη προτεραιότητα είναι έργα που αφορούν τη βιωσιμότητα των Δήμων (και όχι μόνο) και στη συνέχεια οτιδήποτε άλλο.
Επιτέλους κάποιοι πρέπει να αποφασίσουν να δουλέψουν δημιουργι
κά και καινοτόμα σ αυτή τη Χώρα προτείνοντας ουσιαστικές και άμεσες λύσεις και κάποιοι άλλοι να αποφασίσουν να νομοθετήσουν αυτές τις λύσεις αψηφώντας πιέσεις από συμφέροντα και οτιδήποτε άλλο, ειδικά στις μέρες μας με την οικονομική κρίση.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.