“Η Κιβωτός θα ήθελα, με τη βοήθεια του Θεού, ν’ αλλάξει την κοινωνία μας”

Του Δημήτρη Μποσνάκη

“Ποτέ δεν πιστέψαμε, όταν ξεκινήσαμε, ότι θα έφτανε η “Κιβωτός του Κόσμου” στο Βόλο. Σήμερα μιλάμε για ένα άλλο θαύμα που δεν είχε σχεδιασμό. Ο Θεός είχε το σχέδιό του και μέσα από την ανάγκη συνηθίσαμε να το ακολουθούμε και όπου μας βγάλει. Πριν 3-4 χρόνια οι αιτήσεις ήταν πάρα πολλές και ήταν επιτακτική ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο σπίτι φιλοξενίας. Όταν γνωρίσαμε τον κ. Κώστα Λούλη, το δικό μας άνθρωπο, που μας έδωσε λύση. Σήμερα ζούμε ένα άλλο θαύμα. Είναι ένα σχέδιο Θεού που υπήρχε πριν από μένα για να έλθει κάποιος να το αποδεχθεί. Παράλληλα είναι και ένας μεγάλος Σταυρός για μένα και για τα παιδιά που είδαν από νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Συχνά ο αγώνας δείχνει άνισος παλεύοντας με φαντάσματα που κρύβονται στην ψυχή”. Με αυτά τα λόγια ο πατήρ Αντώνιος, ο οραματιστής της “Κιβωτού του Κόσμου”, άνοιξε την ομιλία του στα επίσημα εγκαίνια του σπιτιού της “Κιβωτού” στο Διμήνι, που παραχώρησε ολόψυχα ο επίσης οραματιστής συμπολίτης μας κ. Κωνσταντίνος Λούλης.

“Είναι ένα μεγάλο εργαστήριο, όπου μια σφυριά δίνεις και μια παίρνεις. Βοηθός μας είναι ο απλός κόσμος που βοηθά στη συντήρηση του έργου αυτού. Ευχαριστώ τους πάνω από 200 εθελοντές που έρχονται από 1-7 φορες την εβδομάδα”. Η Κιβωτός ανέλαβε το τιτάνιο έργο να φέρει στο σωστό δρόμο τις παιδικές ψυχές που η κοινωνία “φρόντισε” να τις παραμορφώσει. “Ξεκινάμε από το Α, και όπου μας βγάλει”, συνέχισε ο π. Αντώνιος. Στην Κιβωτό διδάσκεις και διδάσκεσαι. Είναι ένα αμφίδρομο σχολείο, όπου το καλό έχει όλα τα μέσα για να πολεμήσει το κακό. Ο ιδανικός χώρος, η καθαρή ατμόσφαιρα, η θέα του Παγασητικού, τα εργαστήρια, το θερμοκήπιο, ο οπωρώνας, το ελαιοτριβείο, το οινοποιείο, το ζυμωτήριο, τα ζώα, τα γεννήματα της γης, δίνουν μάθημα ζωής και επαγγελματικού προσανατολισμού στα 30 αγόρια που βρήκαν φιλόξενη στέγη και ζεστή αγκαλιά, κάτω από την εποπτεία της δ. Κατερίνας Μαρτίνη, που είναι η υπεύθυνη και η ψυχή του σπιτιού, των πολυάριθμων εθελοντών και των 25 ατόμων του βοηθητικού προσωπικού.

Παίρνοντας το λόγο ο δωρητής του εκπληκτικού σπιτιού της Κιβωτού με τους πανέμορφους χώρους, συμπολίτης μας βιομήχανος κ. Κωνσταντίνος Λούλης, με φανερή συγκίνηση αναφέρθηκε “στην ευλογία του Χριστού να υλοποιήσει αυτό το έργο, στην εξοικείωσή του με την ευεργεσία από τους μεγάλους ευεργέτες της Τσαγκαράδας, γενέτειρας της μητέρας του. Στο πρόσωπο του π. Αντωνίου είδε τους Αγιορείτες μοναχούς που γνώρισε πριν από χρόνια, τον πατέρα Πορφύριο και τον πατέρα Παϊσιο. Μίλησε για τη φιλοσοφία της αυτάρκειας που τον οδήγησε να φτιάξει σε κάθε σπίτι του και μια Κιβωτό. Το σπίτι χτίστηκε με κατάθεση ψυχής. Όλα έγιναν όπως στο Άγιο Όρος. Υλοποιούσα ένα όραμα και όχι ένα σχέδιο. Τα σημάδια του σπιτιού, το ΧΡ στην είσοδο, προμήνυαν την αποστολή του κτιρίου. Όταν γνώρισα τον π. Αντώνιο στη Χίο, διαπίστωσα ότι βαδίζαμε στο ίδιο όραμα.”

“Πριν δύο μήνες αποφασίσαμε να προσφέρουμε και το δεύτερο σπίτι μας, στον Άνω Βόλο, το οποίο και τυπικά πια ανήκει στα κοριτσάκια της Κιβωτού” ολοκλήρωσε δακρυσμένος ο δωρητής. “Είμαι βέβαιος ότι οι κάτοικοι της πόλης μας θα κατανοήσουν το σκοπό του πατρός Αντωνίου, για το ήθος και την ανθρωπιά του. Το έργο της Κιβωτού δεν το στήριξε ούτε το Κράτος, ούτε η Εκκλησία, ούτε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια. Το στήριξε ο εθελοντισμός του απλού λαού” δήλωσε με έμφαση ο κ. Κωνσταντίνος Λούλης.

Η “Κιβωτός” προσφέρει στα 30 παιδιά-αγόρια στέγη και τροφή, εκπαίδευση, ενισχυτική διδασκαλία, καλλιτεχνικές δεξιότητες, ιατρούς, θεραπευτές, συνοδούς σε ιατρικές επισκέψεις, καθαριότητα, τεχνικές υπηρεσίες, φροντίδα στα ρούχα και στα κλινοσκεπάσματα. Στον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά εκπαιδεύονται στην καλλιέργεια του κήπου λαχανικών, στον οπωρώνα, στο εργαστήριο ζυμαρικών και παραδοσιακών προϊόντων, στην παραγωγή ζωοτροφών, στη φροντίδα των οικόσιτων ζώων, στον πετρόμυλο, στο λιοτρίβι, στο οινοποιείο, στο τυροκομείο. Στο σπίτι υπάρχει και χώρος θρησκευτικής προσευχής. Πάνω απ’ όλα όμως τους προετοιμάζει για τη ζωή, ψυχικά, κοινωνικά και επαγγελματικά. Και όλα αυτά με την προσφορά του εθελοντισμού.

Εντυπωσιακή ήταν και η παρουσία της χορωδίας των παιδιών της Κιβωτού, όπως και τα θεατρικά τους. Μεγάλη σημασία είχε η συμμετοχή των παιδιών του Μουσικού Σχολείου Βόλου και της διευθύντριάς του κ. Αρετής Τζανετοπούλου. Τη συγκλονιστική εκδήλωση έκλεισε η Μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού με ελληνικά τραγούδια προσφέροντας μια νότα αισιοδοξίας και ηθικής στήριξης στο έργο της Κιβωτού. Φυσικά, η παρουσία εκατοντάδων συμπολιτών μας στα εγκαίνια ήταν ο καλύτερος οιωνός για το μέλλον της Κιβωτού στην πόλη μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.