Η νέα ολιγαρχία με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Γράφει ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης

Αφορμή για να γράψω αυτό το άρθρο είναι το επεισόδιο το οποίο έγινε στο γήπεδο της Τούμπας με τον Ιβάν Σαββίδη. Με αφορμή αυτό το γεγονός θυμήθηκα ότι η σημερινή κυβέρνηση είχε δηλώσει ευθαρσώς ότι θα αντιμετωπίσει τη τοπική ολιγαρχία που κατασπαράζει τον Ελληνικό λαό και θα φέρει διαύγεια και τη δικαιοσύνη στους κανόνες της αγοράς. Προφανώς χάθηκε στη μετάφραση η στοχεύμενη πρόθεση των σημερινών κυβερνώντων, με στόχο να δημιουργηθεί μία νέα επιχειρηματική ελίτ που θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση στα media.

Όλα άρχισαν με την ιστορία του κυρίου Καλογρίτσα. Αφού ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας κέρδισε και τα τέσσερα «κομμάτια» της Αθηνών Πατρών (μετά τους 4 αντίστοιχους διαγωνισμούς), πήρε δάνεια 77,6 εκατομμυρίων ευρώ από τη Τράπεζα Αττικής και πήγε να συμμετάσχει στην αγορά τηλεοπτικών αδειών με εγγύηση τα «δανεικά» βοσκοτόπια στην Ιθάκη και με εκκαθαριστικό κοντά στα 2.000 ευρώ (για το 2013), τελικά αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πάρει μία τηλεοπτική άδεια. Η χρηματοδότησή του έγινε αποκλειστικά από την τράπεζα Αττικής η οποία τον χρηματοδοτούσε με επιτόκια εξαιρετικά χαμηλά βοηθώντας τον να συμμετέχει σε διαγωνισμούς και να χρηματοδοτεί δημόσια έργα. Επιπρόσθετα ο εν λόγω επιχειρηματίας ήταν ο αρχικός εκδότης του Documento την οποία διευθύνει ο Κώστας Βαξεβάνης και αποτελεί το μέσο της κυβερνητικής προπαγάνδας. Τον Μάρτιο του 2017 ο κύριος Καλογρίτσας αποχώρησε από το Documento και έτσι η επιρροή του στον έντυπο τύπο σταμάτησε.

Ο νέος ολιγάρχης πλέον ήταν ο κύριος Ιβάν Σαββίδης ο οποίος είχε περγαμηνές από την Ρωσία με αρχική εξειδίκευση στην βιομηχανία καπνού. Ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε στενές σχέσεις με τον κύριο Πούτιν και για αυτό έχει εκλεγεί δύο φορές βουλευτής με το κόμμα του. Τα επιχειρηματικά πεπραγμένα του στην Ελληνική επικράτεια όμως είναι αρκετά και πραγματοποιήθηκαν και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προφανώς με τις ευλογίες και των κυβερνώντων αφού άλλωστε και ο κύριος Παπαχρηστόπουλος δήλωσε ότι ο κύριος Σαββίδης έχει φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση. Έτσι απόκτησε διαδοχικά το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΠΑΟΚ, το Μακεδονία Παλάς, τη ΣΕΚΑΠ, τη Σουρωτή καθώς και τον ΟΛΘ βάζοντας την υπογραφή του στην οικονομική ζωή της Βόρειας Ελλάδας. Για την ΣΕΚΑΠ συγκεκριμένα, με ειδική τροπολογία, διαγράφηκε πρόστιμο κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ. Μετά αγόρασε το Έθνος το οποίο το μετέτρεψε σε έντονα φιλοκυβερνητική εφημερίδα ενώ πήρε και μετοχές και του MEGA. Τελικά ο κύριος Σαββίδης αγόρασε το τηλεοπτικό σταθμό Έψιλον βάζοντας τη σφραγίδα του και στο τηλεοπτικό τοπίο. Είναι δε οξύμωρο ότι στο πρώτο διαγωνισμό για τις 4 τηλεοπτικές άδειες ο εν λόγω επιχειρηματίας συμμετείχε ως «λαγός» κατά δήλωσή του για να ανεβάσει το τίμημα που θα εισέπραττε η κυβέρνηση. Προφανώς δεν το έκανε από μόνος του…..Τελικά έφτασε το ντέρμπι κορυφής μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ το Μάρτιο του 2018 όπου ο κύριος Σαββίδης για μία αμφισβητούμενη φάση στο τέλος του αγώνα, θεώρησε σωστό να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο έχοντας στη ζώνη του ένα περίστροφο. Είναι διά γυμνού οφθαλμού προφανές, ότι θεώρησε τη χώρα μας σοβιετία, όπου οι διαφορές λύνονται με τα όπλα και τα «κουμπούρια».

Αυτό που έπρεπε να γίνει από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την αναδόμηση της χώρας με δεδομένο ότι ήθελαν να αντιπροσωπεύουν το καινούργιο και όχι το παλιό, θα ήταν να ανοίξουν τις διαδικασίες με σωστό τρόπο για εγχώριους και ξένους επενδυτές που ήθελαν να επενδύσουν σε Ελληνικά assets όπως ο ΟΛΘ, η ΣΕΚΑΠ και το Μακεδονία Παλάς ώστε και καλύτερες τιμές να πετύχουν και σήμα διαύγειας και κρυστάλλινων διαδικασιών να δώσουν. Αντί αυτού, συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα παίρνουν τα έργα και τους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στην Ελληνική επικράτεια.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θέλουν να δημιουργήσουν μία νέα ολιγαρχία η οποία θα τους στηρίζει μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποδεικνύοντας ότι η πολιτική τους λογική είναι πιο παλιά από οτιδήποτε άλλο. Η συμπεριφορά και η πριμοδότηση που έχουν συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα αποδεικνύει του λόγου το αληθές και είναι προφανές ότι με βάση τα λεγόμενα του κυρίου Σαββίδη η μέχρι τώρα δραστηριότητα του στην Ελλάδα (υπονοώντας κυβερνητική παρότρυνση) του έχει στοιχίσει 150 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς ο Ελληνορώσος επιχειρηματίας περιμένει να κάνει απόσβεση, το θέμα είναι να μην επιβαρυνθεί ο Ελληνικός λαός….

* Ο κ. Νικήτας Παπαντωνίου-Καρτάλης είναι πρώην CFO της Nobacco και αναλυτής της Eurobank και νυν σύμβουλος στο ΕΒΕΑ, πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει περάσει από τη διαδικασία του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών μετέχοντας στις επιτροπές Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ενέργειας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.