Η παθητική στάση της Κυβέρνησης στην αποεπενδυτική δραστηριότητα

Από τον Ευθύμιο Ζιγγιρίδη, ΒΕng MSc AMIEE MILT, συμβούλου επενδύσεων

H αποεπενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας συνεχίζεται ακάθεκτη και συγκεκριμένα: Η Froneri Hellas (πρωην Nestle) αποφάσισε να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο παγωτού στο Ταύρο. Οι υψηλές ζημιές και η πτώση της κατανάλωσης φαίνεται ότι ήταν τα δύο στοιχεία που οδήγησαν σε αυτήν την απόφασή της Διοίκησης της εταιρείας.

Η πολυεθνική Unilever ανακοίνωσε πως προχωρά στην πώληση του τομέα του ελαιόλαδου στην Ελλάδα και τις μάρκες Άλτις, Ελάνθη και Solon! Η Ελαΐς – Unilever με τα σήματα που κατέχει είναι leader στην ελληνική αγορά. Σε έναν κλάδο λοιπόν που θεωρείται από τους δυνατούς της ελληνικής γαστρονομίας και στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών από πλευράς τροφίμων, το να αποχωρεί η leader εταιρεία, δεν είναι κάτι θετικό.
Επίσης η εταιρεία BSH Hellas – πρώην Πίτσος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του παραγωγικού κύκλου του εργοστασίου της στην Αθήνα στις 31 Δεκεμβρίου 2017, η οποία όπως ανακοινώθηκε ήταν αντικειμενικά επιβεβλημένη, ιδίως μετά από τη μακρά και παρατεταμένη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία επτά σχεδόν χρόνια. Θα δοθεί ένα έτος παράταση εως την ολοκλήρωση της τελευταίας σημαντικής παραγγελίας.

Ξένοι όμιλοι που είχαν υπό τον έλεγχο τους ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες αποφάσισαν τα χρόνια του Μνημονίου να τους βάλουν «λουκέτο». Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της γερμανικής εταιρείας Contitech, γνωστή από τα ελαστικά Continental, που είχε το εργοστάσιο παραγωγής μεταφορικών ταινιών ΙΜΑΣ στο Βόλο. Ο γερμανικός όμιλος αποφάσισε τον Μάρτιο του 2016 να σταματήσει μετά από 44 χρόνια τη λειτουργία του εργοστασίου, που απασχολούσε περισσότερους από 130 εργαζόμενους. Ως λόγους για το «λουκέτο» η γερμανική πολυεθνική ανέφερε τη μειωμένη ζήτηση για τα προϊόντα που παράγει η ΙΜΑΣ, λόγω της παγκόσμιας ύφεσης στην εξορυκτική βιομηχανία. Περίπου ένα χρόνο πριν σταμάτησε οριστικά την λειτουργία της η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία προϊόντων χάρτου Softex (Αθηναϊκή Χαρτοποιία). Η πολυεθνική Bolton Group που είχε τον έλεγχο της εταιρείας, αποφάσισε να κλείσει το εργοστάσιο του Βοτανικού.

Ενας από τους σημαντικότερους λόγους μη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αποτελεί η δραματική μείωση των επενδύσεων το 2016 στο περίπου 13% του ΑΕΠ έναντι 24% σε μέσα επίπεδα κατά την περίοδο 2000-2008, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε απώλειες επενδυτικών κεφαλαίων της τάξης των 100 δισ. ευρώ στη διάρκεια της κρίσης.

Η συγκεκριμένη πορεία «αποεπένδυσης» στη χώρα επηρέασε και τον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων, που το 2016, σημείωσε μεν σημαντική άνοδο, λόγω όμως των κινήσεων που έκαναν οι τράπεζες – έφθασαν σε σύνολο στα 4,4 δισ. ευρώ, όταν το 2008 οι εξαγορές και συγχωνεύσεις είχαν ανέλθει σε 8,7 δισ. ευρώ και στην Ευρώπη πέρυσι σε 293 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, ο τζίρος των εταιριών ελληνικών συμφερόντων στη Βουλγαρία ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ ετησίως, δίνοντας 53.000 θέσεις εργασίας στους γείτονες. Ο αριθμός τους αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου είχαν καταχωρηθεί 3.642 νέες επιχειρήσεις, έναντι 3.262 για όλο το 2015.

Η κυβέρνηση οφείλει να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση με πολιτικές οι οποίες να στηρίζουν του Έλληνες και τους ξένους επιχειρηματίες, προκειμένου να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα για προσέλκυση των επενδυτών, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την πολυαναμενόμενη πραγματική ανάπτυξη της χώρας μας.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.