Η θεομάχος εξουσία των ΗΠΑ και το τέλος τους

Του Νικολάου Κατσιαβριά

Με το τέλος του Β΄Π.Π. ο Τσώρτσιλ έχασε τις εκλογές. Επανεξελέγη πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 1951. Τότε επισκέφθηκε τη Δυτική Γερμανία και εντυπωσιάστηκε από το θαύμα της αναγέννησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας. Τόσο που αναφώνησε: «Το μέγεθος της βοήθειας που παίρνει μια νικημένη χώρα από τη USA μου δίνει την ιδέα να κηρύξω τον πόλεμο εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών», με προφανή προοπτική να ηττηθεί το Ηνωμένο Βασίλειο και να αποσπάσει την ίδια βοήθεια.
Είναι αλήθεια ότι σε γενικές γραμμές ο κόσμος ολόκληρος ευεργετήθηκε από την αναδυθείσα από τον Β΄Π.Π. αμερικανική υπερδύναμη. Καταργήθηκε κατ’ αρχήν η ντροπιαστική αποικιοκρατία και βελτιώθηκε σε εντυπωσιακό βαθμό το επίπεδο ζωής στις χώρες επιρροής της.
Το φθινόπωρο του 1975 βρέθηκα στην Αθήνα και συμμετείχα στην πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ένα εκατομμύριο λαός φώναζε: «φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» και εννοούσε το σύστημα ηγεσίας των ΗΠΑ. Η διατάραξη της ομαλότητας στη χώρα και η προδοσία της Κύπρου ήταν πρόσφατα … Εννοείται ότι είμαστε φιλο – αμερικάνοι ή σχεδόν αμερικάνοι, ότι οι ηγεσίες μας είναι πρόθυμες να «συνεργαστούν» με την υπερδύναμη, αλλά ετούτοι είχαν ξεφύγει στην παράνοια. Ήθελαν σε όλα να γίνεται το δικό τους.
Πώς σε τόσο λίγο χρόνο συνέβη τόσο μεγάλη αλλαγή; Πώς μια τόσο μεγάλη χώρα που ευνόησε τόσο πολύ την ανθρωπότητα έφτασε στο σημείο να είναι «φονιάδες των λαών»; Ένας Άγγλος ιστορικός ο Α. Τόυνμπη έχει γράψει ότι κάθε πολιτισμός και κάθε υπερδύναμη ξεκινάει με κάποια στοιχεία τα οποία τον κάνουν να φτάσει στην κορυφή, Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν και εκείνα που τον οδηγούν στην παρακμή και την καταστροφή. Το εντυπωσιακό με τις ΗΠΑ είναι το πόσο γρήγορα αναδείχτηκαν σε υπερδύναμη, το πόσο μεγάλη δύναμη έγιναν και πόσο γρήγορα έχουν εκτραπεί στην απάνθρωπη διαχείριση των παγκόσμιων προβλημάτων.
Έκτοτε τα πράγματα έχουν πάει ακόμα στραβότερα. Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα, χώνονται παντού και δεν έχουν αφήσει παλιανθρωπιά, εκβιασμό, απάτη και έγκλημα το οποίο να μην έχουν κάνει για να διατηρήσουν αυτό, που οι ίδιοι αποκαλούν leadership, την παγκόσμια, δηλαδή, ηγεμονία. Σε όλες τις χώρες του κόσμου τοποθετούν διεφθαρμένους «ηγέτες» – ανδρείκελα, που υποτάσσονται στις όποιες θελήσεις τους. Προσπαθούν να ελέγχουν όλα τα μέσα ενημέρωσης, ώστε να κατευθύνουν την κοινή γνώμη. Απώτερος στόχος τους είναι να ελέγχουν την ενέργεια και τη διατροφή των ανθρώπων, ώστε να πειθαναγκάζουν τους πάντες στις επιλογές τους.
Αυτό σημαίνει ότι την ελευθερία των άλλων, δώρο του ίδιου του Θεού στον κόσμο, την οποία το 1945 υποστήριζαν και επαγγέλονταν, τώρα τη σφετερίζονται με ωμό και αδίστακτο τρόπο. Αλλά, ακριβώς αυτό είναι που τους κάνει θεομάχους.
Άλλο σημείο είναι τα πλούτη του κόσμου. Ο καλός Θεός έδωσε σε κάθε τόπο ό, τι χρειάζονται για να ζουν εκεί οι άνθρωποι. Στις άγονες αραβικές χώρες, που συνορεύουν με την έρημο έδωσε πετρέλαια και αέριο. Αυτό οι ΗΠΑ το θέλουν δικό τους. Να το πουλήσουν, να το εκμεταλλευτούν οι ίδιοι. Έδωσε ο καλός Θεός στους Αφρικανούς και στον Αμαζόνιο, δάση – ξυλεία, αλλού νικέλιο και ουράνιο. Τα θέλουν και αυτά. Θέλουν τα πάντα. Αλλά δεν είναι και εδώ θεομάχοι; Ποιος είσαι εσύ που θα πάρεις το ψωμί του άλλου; Ποιος είσαι εσύ που θα πάρεις αυτό που του έδωσε ο Θεός; Τι σόι κόμπλεξ είναι ετούτο; Και μας μιλάνε για ρατσισμό και ελευθερία και δημοκρατία!
Όταν παλιότερα είδα δολλάριο μου έκανε εντύπωση το «in God we trust», Τώρα το διαβάζω διαφορετικά: Αυτός είναι ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε! Δυστυχώς.
Μήπως σταμάτησαν εκεί; Όχι! Με την ίδια προκλητική έπαρση αντιμετωπίζουν όλες της πτυχές της ανθρώπινης ζωής. Την ίδια τη ζωή, τη γενετήσια σχέση άνδρα και γυναίκας, την επιστημονική έρευνα, τη θεολογία και τις θρησκείες, τα πάντα. Σα να είναι κυρίαρχοι του κόσμου, της ζωής και του θανάτου. Μπορεί να κάνουν λόγο για θεό, αλλά έχουν θεοποιήσει τον εαυτό τους. Άλλωστε, τέτοιες ανομίες και τέτοια εγκλήματα μόνο άνθρωποι που έχουν απομακρυνθεί από το Θεό και έχουν δαιμονοποιηθεί μπορούν να τα κάνουν.
Θα μπορούσε κανείς να πει, χωρίς να πέφτει έξω, ότι έχουν τον πόλεμο μέσα τους. Κάθε φορά έχουν ένα εχθρό και ένα δίκιο, το οποίο τα φερέφωνα – πράκτορές τους αναμασούν ανά την υφήλιο και μάλιστα τόσο πειστικά ώστε ο κόσμος τα «χάφτει». Ήταν εχθρός ο Σαντάμ, ύστερα ο Καντάφι, ύστερα ο Άσσαντ, κάπου ανάμεσα σε αυτούς ο Μιλόσεβιτς, τώρα ο Πούτιν, αργότερα κάποιος άλλος. Και όταν όλοι εξολοθρευθούν θα κηρύξουμε έχθρα με τους εξωγήινους και πάει λέγοντας. Ειδικότητά τους οι εμφύλιο πόλεμοι. Όπου περάσει η «φροντίδα» τους, φυτρώνει και ένα αδελφοκτόνος πόλεμος, ενώ αυτοί παίρνουν πετρέλαια, ορυκτά και λοιπά.

Ο άγιος απόστολος Πέτρος, συνοψίζοντας την πείρα του, γράφει ότι «ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν» (Α΄ Πετρ. 5, 5). Ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος γράφει ότι «όπου πτώμα κατέφαγεν, εκεί υπερηφανία προεσκήνωσεν». Όπου δηλαδή υπάρχει πτώση εκεί είχε εγκατασταθεί η υπερηφάνεια, η έπαρση. Αυτό διαβάζεται και αλλιώς: Όπου υπάρχει έπαρση εκεί περίμενε να ιδείς την πτώση και την καταστροφή. Μελετούν τα πάντα. Αυτά δεν είναι λεπτομέρειες. Είναι πείρα αιώνων. Γιατί δεν τα πρόσεξαν; Αν στην κρυόψυχη ηγεσία των ΗΠΑ πρόσεχαν λιγάκι και αυτά, θα ήταν καλό για όλους μας. Δυστυχώς έχουν ξεγράψει το Θεό, αισθάνονται παντοδύναμοι και δεν ακούν τίποτα. Και, Χριστέ μου, έχουν γίνει τόσο μεγάλη δύναμη οι ΗΠΑ, που αν πέσει θα ταλαιπωρηθεί ολόκληρη η ανθρωπότητα. Οι δίδυμοι πύργοι καταστράφηκαν και σοκαρίστηκε η ανθρωπότητα. Αν …
Όσο για ο εάν θα πέσει δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το φανερώνει όλη η ιστορία. Στα χρόνια μας είδαμε την κατάρρευση της Σοβιετικής υπερδύναμης, η οποία κατάρρευση, αν και φαινομενικώς αναίμακτη, ήταν πολλαπλώς επώδυνη. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς θα πέσει το σύστημα ηγεσίας των ΗΠΑ; Με τρόπο ειρηνικό ή καταστροφικό;
Στην Αποκάλυψη (14, 9) γράφει: «και άλλος δεύτερος άγγελος ηκολούθησε λέγων: «έπεσε, έπεσε Βαβυλών η μεγάλη, η (οποία) εκ του οίνου του θυμού της πορνείας αυτής πεπότικε πάντα έθνη». Εντυπωσιακό και φοβερό κείμενο! Πρωτοδιάβασα το χωρίο το 1980. Και πάντα όταν το διαβάζω διερωτώμαι: Ποιος διέφθειρε πάντα τα έθνη και τα οδηγεί στη αποστασία από το Θεό; Ο νους μου πάει στις ΗΠΑ του καιρού μας. Η διαφθορά που έχουν προκαλέσει σε όλα τα έθνη του κόσμου είναι ανεκδιήγητη. Δυστυχώς για όλους μας. Οπότε …

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.