Οι θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Παιδεία

Tου εκπαιδευτικού Δημήτρη Μποσνάκη

Τις πάγιες θέσεις της ΝΔ για την Παιδεία ανακοίνωσε ο πρόεδρος Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του μπροστά σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και σε πολιτικά στελέχη. Με τίτλο “Η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας μας” έδωσε την εικόνα μιας δυναμικής παρουσίας του εκπαιδευτικού κόσμου στην πρωτοπορία των γνώσεων, στη δυναμική παραγωγή, στο διεθνή επιστημονικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό. Μοχλός της παιδείας είναι ο καταρτισμένος εκπαιδευτικός που παίρνει προσωπικές πρωτοβουλίες και στοχεύει στην προκοπή των μαθητών-φοιτητών και στην προσωπική του ανέλιξη.
Να περάσουμε από το Πανεπιστήμιο-εκτροφείο πολιτικών στελεχών της σημερινής κυβέρνησης, σε ένα ανταγωνιστικό Πανεπιστήμιο, με την είσοδο και ιδιωτών, που θα επιταχύνει το βηματισμό της οικονομίας της χώρας. Η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι “ένας κοινωνικός ανελκυστήρας ώστε όλα τα παιδιά να αποκτούν ίσες ευκαιρίες στη ζωή τους, ειδικά τα παιδιά των φτωχών οικογενειών.”
“Ονειρεύομαι μία παιδεία που θα αναδεικνύει τον καλύτερο εαυτό μας. Μια παιδεία που θα ενθαρρύνει τα ταλέντα και θα βελτιώνει αδυναμίες. Η παιδεία είναι κάτι πολύ παραπάνω από ένας μηχανισμός μετάδοσης γνώσης. Σφυρηλατεί συνειδήσεις. Είναι τα καλειδοσκόπιο μέσα από το οποίο βλέπουμε το μέλλον μας ως έθνος».
Στηλίτευσε το “ράβε-ξήλωνε” του εξεταστικού συστήματος, τους πειραματισμούς στο μάθημα της ιστορίας, που πλάθει την εθνική συνείδηση, την κατάργηση των πρότυπων σχολείων, την εγκληματικότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους, συνυφασμένη με την αποδυνάμωση της εθνικής και της πραγματικά κοινωνικής συνείδησης.
“Εμπιστεύομαι το δάσκαλο και τον καθηγητή. Σας θεωρώ συμμάχους στην προσπάθεια για μία νέα Ελλάδα”.
Χαρακτηριστικό της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η αυτοπεποίθηση που θέλησε να εμφυσήσει στους εκπαιδευτικούς, ο αέρας ανανέωσης και το οξυγόνο δημιουργίας που μετάδωσε στους νέους, η αίσθηση της συμπαράστασης που μπορεί να βρει στο πρόσωπό του ο γονιός, ο μαθητής, ο φοιτητής, ο καθηγητής.
Χωρίς κομματικές κορώνες, ταξικές παραποιήσεις της αλήθειας, αποπροσανατολισμούς από την εθνική ιστορία και παράδοση, λαϊκισμό και προσφυγή στον κομματικό συνδικαλισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ότι η Παιδεία είναι ένα από τα δυνατά του χαρτιά.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.