Κ. Αγοραστός: «Να επαγρυπνούμε ώστε να μην ριζώσει μέσα μας ο σπόρος της μισαλλοδοξίας»

*Από την εισήγηση του Περιφερειάρχη στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα

«Είμαστε σήμερα εδώ, 73 χρόνια μετά την απελευθέρωση του στρατοπέδου Άουσβιτς, το στρατόπεδο που αποτέλεσε το απόλυτο σύμβολο του Ολοκαυτώματος, για να τιμήσουμε τη μνήμη των αθώων ανθρώπων που έχασαν τις ζωές τους, που ξεριζώθηκαν βίαια, έχασαν τις οικογένειες, τις περιουσίες τους, βασανίστηκαν, εξοντώθηκαν.

Ταυτόχρονα, η σημερινή ημέρα αποτελεί μέρα μνήμης αλλά και τιμής σε όσους αφανείς ήρωες διακινδύνευσαν τη ζωή τους και τις οικογένειές τους για να σώσουν Εβραίους και άλλους συνανθρώπους τους από σίγουρο θάνατο κάτω από τον ναζιστικό ζυγό, είτε προσφέροντας καταφύγιο μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, είτε βοηθώντας τους να δραπετεύσουν.

Όλοι αυτοί, με το θάρρος, τη συμπόνια και τις ηθικές αρχές που επέδειξαν αποτελούν παράδειγμα που μπορεί να μας βοηθήσει να κτίσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η ανθρωπότητα βρίσκεται μπροστά σε νέες προκλήσεις, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης αποτελεί το ισχυρότερο όπλο για τη διεκδίκηση μιας δυναμικής θέσης στο μέλλον.

Σύμφωνα με σύγχρονους ερευνητές της ιστορίας, «η ανιστόρητη κοινωνία μοιάζει με άνθρωπο αμνησιακό· και η κοινωνία που έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη της ιστορίας της μοιάζει με άτομο ψυχοπαθές».

«Τα έθνη πρέπει να θυμούνται για να διδάσκονται», έλεγε ο Θουκυδίδης, ο μεγάλος μας Ιστορικός.

Η ιστορική μνήμη υψώνεται σαν ασπίδα προστασίας και μας διδάσκει ότι «εκείνοι που είναι καλά ενημερωμένοι για το παρελθόν, δεν πρόκειται να απελπιστούν για το παρόν».
Γι΄ αυτό τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν πηγή έμπνευσης, ώστε όλοι να διδαχθούμε την αξία της ειρήνης και της ειρηνικής συνύπαρξης ανάμεσα στους λαούς, να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή μίσους, φανατισμού και ρατσισμού, υπερασπίζοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας.

Από την ψυχή αυτών των ανθρώπων μπορούμε να αντλήσουμε φώς και δύναμη για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο παρόν, αλλά και να χαράξουμε ένα καλύτερο αύριο.

Ενωμένοι και με γνώμονα την αλήθεια οφείλουμε να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην ξανασυμβεί παρόμοιο έγκλημα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα .
Αποτελεί χρέος μας να μεταδώσουμε στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να διδάξουμε αξίες όπως ο σεβασμός, η αλληλοκατανόηση και η συμφιλίωση.

Να επαγρυπνούμε ώστε να μην επιτρέψουμε να ριζώσει μέσα μας ο σπόρος της μισαλλοδοξίας, της εθνικιστικής αναλγησίας και του διχασμού.

Να καταδικάσουμε με πάθος όλες τις εκδηλώσεις παρακίνησης, κακοποίησης ή βίας κατά προσώπων ή κοινοτήτων, βασισμένων σε εθνική καταγωγή ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.