Κατερίνα Παπανάτσιου: 20 χρόνια μετά το ευρώ. Χρειαζόμαστε νέα υλικά, νέο μείγμα

Της Βουλευτή Ν. Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ-ΠΣ πρ. Υφυπουργού Οικονομικών Αναπληρώτριας Τομεάρχη Οικονομικών ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ άνοιξε τον δρόμο για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα και καθόρισε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να οριοθετήσει τον τρόπο με τον οποίο το ευρώ θα λειτουργούσε στην πράξη. Το 2002 το ευρώ διανεμήθηκε ταυτόχρονα σε 12 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η ιδέα αφορούσε σε ένα ενιαίο νόμισμα, που θα διευκόλυνε τη σύγκληση των εθνικών οικονομικών πολιτικών, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία του συνόλου των λαών της Ευρώπης.

20 χρόνια μετά οι ανισότητες μεταξύ Βορρά και Νότου αλλά και μεταξύ των πολιτών των ίδιων χωρών, ακόμη και του αναπτυγμένου Βορρά, οι συνεχείς διακυμάνσεις των εθνικών οικονομιών, η αδυναμία επίτευξης σταθερής και ισχυρής ανάπτυξης αλλά και οι φαύλοι κύκλοι της λιτότητας και της κοινωνικής διάλυσης με την συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, φανερώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η συνταγή δε λειτουργεί. Χρειαζόμαστε νέα υλικά, νέο μείγμα.

Η στοχοπροσήλωση στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε, στην επίτευξη δηλαδή δημόσιου χρέους μικρότερου από το 60% του ΑΕΠ και ελλειμμάτων του προϋπολογισμού μικρότερων από το 3%, είναι πια αναχρονιστική. Η συγκεκριμένη συνταγή έχει δημιουργήσει οικονομίες δύο ταχυτήτων, με αποτέλεσμα να είναι πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη θέσπισης ενός μηχανισμού εξισορρόπησης. Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές συνειδητοποιούν ότι τα πλεονάσματα του Βορρά δημιουργούνται από τα ελλείμματα του Νότου και ότι στη πραγματικότητα, αντί για αριθμούς, θα έπρεπε να μιλούμε για ζωές, για τη φτώχια, την ανεργία, τη μεσαία τάξη, τη πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά.

Μα και νεοφιλελεύθεροι ηγέτες, όπως ο Μακρόν στη Γαλλία και ο Ντράγκι στην Ιταλία, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμορφώσει τους δημοσιονομικούς κανόνες, ώστε να υπάρξει χώρος για επενδύσεις και ανάπτυξη. Στρεφόμενοι κατά της σκληρής στάσης της Γερμανίας ζητούν αλλαγή πολιτικής, μακριά και έξω από τη λιτότητα. Με τις ιδέες Μακρόν – Ντράγκι συμφωνούν ο Σάντσεθ της Ισπανίας και ο Κόστα της Πορτογαλίας. Είναι απορίας άξιο γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στην εξαιρετικά σημαντική αυτή συζήτηση που έχει ανοίξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τις ατέλειες του Ευρωπαϊκού σχεδιασμού, τις αντιφάσεις εντός ενιαίου πλαισίου και τα κακώς κείμενα της περιχαρακωμένης πολιτικής των χωρών του Βορρά. Η συζήτηση για την επόμενη μέρα έχει ήδη ξεκινήσει. Οι χώρες του Νότου ζητούν πια έναν άλλο δρόμο, μακριά από τη λιτότητα. Οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας. Να μην αφήσουμε τις συντηρητικές πολιτικές να μας γυρίσουν πίσω με τις αποτυχημένες συνταγές του χθες.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.