Κώστας Αγοραστός: Η ισοτιμία του ευρώ ήταν επιβαρυντική για τους Έλληνες

Του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Το ευρώ ήταν μια μεγάλη νομισματική επανάσταση, η οποία έφερε θετικά αποτελέσματα στην Ευρώπη, σε μικρό χρονικό διάστημα. Αποτελεί απτή απόδειξη των όσων μπορούμε να πετύχουμε με την συνεργασία, έκανε την ευρωπαϊκή ενοποίηση μη αναστρέψιμη και είναι ισχυρό εργαλείο οικονομικής πολιτικής. Η προστιθέμενη αξία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έχει αναγνωριστεί από όλους και αποτελεί μία συλλογική νίκη της Ευρώπης.

Το ευρώ θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα, αν ήταν διαφορετική η ισοτιμία του με τη δραχμή. Η ισοτιμία ήταν επιβαρυντική για τους Έλληνες και συνοδεύτηκε με μία όχι καλή προσαρμογή και μετατροπή των τιμών των προϊόντων και των αγαθών από δραχμές σε ευρώ. Εκεί δημιουργήθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα, διότι αμέσως εκτινάχτηκε το κόστος ζωής, χωρίς να εκτιναχθεί αντίστοιχα το εισόδημα των πολιτών.

Αποτιμώντας την πορεία των τελευταίων 20 χρόνων, το ευρώ πέτυχε να φέρει σταθερότητα και σταδιακή αύξηση του βιοτικού επιπέδου, ασφάλεια, μείωση του κόστους στις συναλλαγές και σχετική σταθερότητα των τιμών του πληθωρισμού. Βέβαια αυτή τη στιγμή ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις οικονομίες. Η Ευρώπη, αξιοποιώντας τα διδάγματα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της κρίσης χρέους που ακολούθησε, φάνηκε πιο έτοιμη, εμπεδώνοντας την ανάγκη για αλληλοκατανόηση και αλληλοβοήθεια, προχωρώντας από τα λόγια σε πράξεις, με την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων. Χρειάζονται όμως και άλλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, διότι δεν υπάρχει ίδια ταχύτητα σε όλες τις χώρες. Χρειάζεται μια ταχύτητα μεγαλύτερη στη χώρα μας, απλοποίηση διαδικασιών, συνεργασία, συνέργεια και αυτοματισμός για να φτάσουμε σε αποτέλεσμα, να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το ευρώ και να συμβαδίσουμε στην καινοτομία αλλά και στην ψηφιακή εποχή η οποία έρχεται.

Εγγραφείτε στην ομάδα Magnesianews στο Viber για να λαμβάνετε ενημερώσεις.
Ακολουθήστε τη ροή Magnesianews στο Google News και μείνετε σε επαφή με ότι συμβαίνει.